Пт, 2024-03-29, 17:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:19
В Росії революційні бої поки що тривають у фотошопі
Інші останні Новини світу

У більшості росіян майже вроджена відраза до самого слова "революція", та й гумористичні транспаранти на мітингах, що висміюють ТБ і Путіна, не в'яжуться з подіями типу "арабської весни", зауважують спостерігачі. Коли одна російська газета спробувала дискредитувати Навального, нібито викривши його в зв'язках з олігархом Березовським, блогер також "відреагував не гнівом, а висміюванням", пишуть ЗМІ.

Мітинги 10 і 24 грудня в Москві продемонстрували, що російський середній клас - політична сила, з якою слід рахуватися, пише оглядач The Guardian  Наталія Антонова. Але що далі? На думку автора, розвиток руху протесту важко передбачити. Зате дуже легко встановити, яким шляхом не піде опозиція - шляхом революції за прикладом "арабської весни", йдеться в статті. Більшість учасників мітингів у Росії вважають, що повстання із застосуванням сили в тій або іншій формі небажане і неможливе. "У більшості майже вроджена відраза до самого слова "революція", - вважає автор. Це слово просто не в'яжеться з гумористичними транспарантами - глузуванням над телебаченням і Путіним.

Поки що є підстави сподіватися, що на Росію чекає радше еволюція, ніж революція, прогнозує журналістка.

"Російська революція пішла на канікули, - пише Анна Зафесова на сайті газети La Stampa. - Зірки майдану, журналісти і політики, відправляють у Twitter свої фото з різних куточків світу. Навіть непримиренний блогер Олексій Навальний нагородив себе за 15 днів, проведених під вартою, подорожжю до Мексики, а всюдисущий прем'єр - кандидат у президенти Володимир Путін обмежився лише однією публічною появою, на православне Різдво, в Санкт-Петербурзі".

У цей тайм-аут чиниться спроба найкращим чином розставити фігури на шахівниці, продовжує журналістка. Найближча велика політична подія - нова маніфестація - намічається на 4 лютого, організатори очікують до мільйона людей. "Тимчасом, - додає Зафесова, - хтось сподівається, а хтось побоюється, що "революція ситих" після двох тижнів пиятики і шопінгу опиниться в шафі - разом з лижами".

"Але відчуття того, що щось змінилося, проникло навіть у найвищі кола еліти. Патріарх Кирило закликав Кремль до діалогу з опозицією. І цей діалог вже йде. Офіційно роль посередника грає колишній міністр фінансів Олексій Кудрін, який в останні дні зустрівся з представниками опозиції, повідомивши їм про готовність Путіна до діалогу", - пише кореспондентка.

За словами Путіна, він готовий до діалогу, але не бачить, з ким його вести, оскільки в опозиції немає єдності, вона не має ясних ідей і пропозицій. Справді, щодо переходу від путінізму до більш вільної системи у маніфестантів єдності немає, визнає автор статті. Відсутня й чітка стратегія стосовно проведення президентських виборів: боротися проти Путіна, роблячи ставку на єдиного кандидата чи просто спробувати перешкодити Путіну здобути легку перемогу в першому турі. Така тактика, яку запропонував Навальний, виявилася виграшною на парламентських виборах. Саме Навального називають кандидатом, який здатен отримати перемогу над Путіним. Але для цього слід було б відкласти вибори і змінити правила реєстрації кандидатів. Кудрін, зі свого боку, надсилає таке послання: "Опозиції потрібно півтора-два роки, щоб обрати серйозного кандидата". Іншими словами, поки що проголосуємо за "кульгавого" Путіна, а потім, через шість років, з новими законами ми повернемося до цієї розмови, пояснює автор статті.

Західна преса звернула увагу на спробу звести наклеп на найяскравішу опозиційну фігуру - Олексія Навального.

"Відфотошопили" - так називається редакційна замітка в The Times. "Коли одна з російських газет опублікувала фото, на якому російський блогер Олексій Навальний нібито зображений поруч з олігархом Борисом Березовським, Навальний "відреагував не гнівом, але висміюванням", запропонувавши варіанти колажу, де він є сусідом з Наполеоном, Сталіним, лордом Волдемортом, гостем з космосу і навіть з Путіним. У результаті Навальний довів, що сатира є "ефективним засобом проти цифрових маніпуляцій", підсумовує The Times.

"За Сталіна було куди простіше, - пише оглядач The Times Тоні Хелпін, коментуючи скандал навколо колажу з Борисом Березовським і Олексієм Навальний. - З кожним, хто кидав виклик радянському диктатору, розправлялися або за допомогою показового процесу, або кулею в потилицю, після чого викреслювали з книг і з фотографій, і людина переставала існувати". Нові інструменти, які стали доступними широкому колу людей в результаті "комунікаційної революції", змушують Кремль "оборонятися перед обличчям громадської думки", вважає журналіст, але поширення соціальних мереж, смартфонів, ноутбуків і wi-fi робить "кремлівську цензуру на державних каналах... все менш значущою".

Видатний російський опозиціонер в змові з інопланетянами чи тільки з ворогами держави? - іронічно запитує The New York Times. На сайті Олексія Навального з'явилося його фото з прибульцем, після того як одна російська газета опублікувала його фото в товаристві фінансиста Бориса Березовського. На думку газети, ця історія демонструє як відсталість методів російської пропаганди, так і той факт, що "Інтернет і краудсорсинг перетворюють російське політичне життя, схиляючи чашу терезів на користь активістів типу Навального".
Всього за кілька годин після роздачі газети в Єкатеринбурзі Олексій Юшенков, автор початкової фотографії, довів, що фото Навального з Березовським - підробка.

Як сказав Навальний у телефонному інтерв'ю, на цьому навряд чи закінчиться практика фотомонтажу, але цей інцидент демонструє її вади в епоху Інтернету. "Загальний ефект усіх цих дій такий: більше народу дізналося, що Путін і його команда - просто шахраї і пройдисвіти", - сказав Навальний.

Економічне видання The Wall Street Journal зазначає, що "в Росії після багаторічного затишшя знову виникли політичні ризики, що спонукає деяких інвесторів охолонути до рубля". Після грудневих мітингів рубль ослаб до долара на 3%, деякі інвестори, побоюючись за політичну стабільність Росії, позбуваються рублів і рублевих активів. "Коли люди виходять на вулиці, це завжди погано. Можливий подальший відтік капіталів", - кажуть експерти.

Як випливає зі статті, деякі аналітики фінансового ринку не відмовляються від паралелей з "арабською весною", вважаючи, що ризики в Росії зростають.
Переклад InoPressa



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1084 | Додав: adminA | Теги: В Росії революційні бої поки що три | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]