Чт, 2024-03-28, 17:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:41
В Україні ядерні відходи перепоховає НАТО. Половина об'єктів - на окупованих територіях. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Верховна Рада Україна ухвалила Закон "Про ратифікацію Імплементаційної угоди між Кабінетом міністрів України та Організацією НАТО з питань підтримки (ОНП) перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні" (реєстраційний №0027).

За це рішення проголосували 272 із 343 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Імплементаційну угоду було підписано у 2013 році.

Представляючи закон, заступник міністра екології та природних ресурсів Сергій Курикін зазначив, що на території України розташовані 6 об’єктів, на території яких у період між 1960 і 1990 роками Збройними силами колишнього СРСР було захоронено радіоактивні відходи (РАВ). Він наголосив, що всі роботи із перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, на 100% планується профінансувати коштом ОНП.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що йдеться про 6 місць захоронення РАВ, зокрема: 4 могильники РАВ Міністерства оборони: 2 розташовані в АР Крим, 2 інших - поблизу селищ Делятин в Івано-Франківській області та Цибулеве у Кіровоградській області; могильник РАВ Державної прикордонної служби України, розташований на об‘єкті "Вакуленчук" поблизу смт Вакуленчук Чуднівського району Житомирської області; сховище радіоактивних відходів, розташоване на території Донецького казенного заводу хімічних виробів (м. Донецьк).

"Радіоактивні відходи з невстановленим рівнем активності захороненні в приповерхневих сховищах. Деякі з цих джерел мають значну активність на рівні десятків, а можливо і сотень Кюрі. Точні обсяги радіоактивних відходів, а також інженерна конструкція відсіків для захоронення невідомі. Зараз місця захоронення перебувають під контролем власників об’єктів, що мають гарантувати їхній фізичний захист", - сказано у пояснювальній записці.

Також у документі зазначається, що роботи з перезахоронення виконуватимуться в декілька етапів.

"Внесок ОНП на першому етапі складатиме близько 508,0 тис. євро (5,588 тис. грн), обсяг виділення коштів на наступні етапи в рамках Трастового фонду НАТО/ПЗМ з боку ОНП буде залежити від успішного виконання заходів першого етапу проекту. Перший етап – ліквідація могильника РАВ Держприкордонслужби, який знаходиться на об‘єкті "Вакуленчук"- сказано в записці.

Відповідно до Імплементаційної угоди товари, обладнання, техніка та інше майно, а також послуги, що надаватимуться та використовуватимуться в рамках цієї угоди, планується звільнити від будь-яких тарифів, додаткових оплат, мит, ввізного мита, мита на експорт та іншого подібного оподаткування в Україні.

Нагадаємо, в грудні 2014 року Україна подала на затвердження в Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) поправки до конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу, згідно з якими вся відповідальність за ядерні об'єкти, які є на території окупованого Криму, лежить на Росії.

У квітні глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Росія заволоділа українськими ядерними об'єктами в Криму та в окупованих районах на Донбасі, що порушує її гарантії МАГАТЕ і створює небезпеку в регіоні.

А лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначав, що Росія перетворює Крим на військову базу з ядерною зброєю: зокрема, росіяни цілодобово відновлюють сховища ядерних боєприпасів в урочищі Кизилташ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 838 | Додав: adminA | Теги: ядерні відходи, україна, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]