Пт, 2024-04-19, 02:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:50
В Україні хочуть збільшити штрафи за обман покупців
Інші останні Новини України
В Україні хочуть збільшити штрафи за обман покупців. Зокрема, у Раді зареєстровано законопроект, згідно з яким за торгові маніпуляції доведеться розплачуватися в десятки разів більше, передає "Сегодня".

Так, наприклад, за порушення у проведенні розрахунків (відсутність касового апарату) торговцю буде загрожувати штраф в 340-850 гривень (зараз 34-85 грн), а для посадових осіб 850-1700 проти 85-170 гривень зараз. За небажання продавця повертати гроші за неякісний товар штраф складе 170-850 гривень (замість 17-306 грн), за відмову надати інформацію про продукт - 340-1700 (зараз 17-170), а за обважування і обрахування - 51-850 гривень замість 34-255 гривень зараз.

"Ця ініціатива в першу чергу пов'язана з необхідністю поліпшити якість обслуговування населення у сфері торгівлі та харчування і посилити відповідальність у разі їх порушення. Зараз дуже багато продавців, які порушують наші права. Вони не дотримуються правил розміщення на одній полиці несумісних продуктів (наприклад, побутова хімія - біля продуктів харчування), обважують покупців і багато іншого. А існуючий розмір штрафів, який не переглядався більше 15 років, не лякає продавців і не мотивує їх виконувати всі необхідні правила торгівлі", - повідомив один з авторів законопроекту, народний депутат від ПР Анатолій Денисенко.

Юристи підтримують ініціативи депутатів, однак вважають, що також треба вдосконалити споживчу культуру в країні. "Низький рівень захисту прав споживачів у нас в країні не тільки через низькі штрафи, але і через відсутність споживчої культури. Органи контролю не можуть покарати порушників без участі громадян, які повинні повідомляти про порушення. А наші люди вкрай рідко йдуть скаржитися", - зазначила юрист Галина Баценко.

За словами експертів, причиною пасивності українців є невіра, що продавець дійсно буде покараний.

"Штрафи треба збільшувати, вони будуть стримувати торговців від порушень. Адже до нас з кожним роком звертається все більше людей зі скаргами на недобросовісних продавців, ми складаємо акти порушень, відправляємо їх в компетентні інстанції (податкова, міліція, санепідемстанція). А вони вже приходять з перевірками", - повідомили в Суспільстві щодо захисту прав споживачів.

Тим часом, на думку підприємців закон лише посилить корупцію. "Зверніть увагу на велику "вилку" між мінімальною і максимальною санкцією, а це значить, що може збільшитися корупційна складова, при якій штраф буде визначатися не законом, а суб'єктивно. Цей проект забезпечить збільшення надходжень до державного та приватних бюджетів, але не поліпшить якість обслуговування покупців товарів і послуг", - вважає голова Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан.

Раніше повідомлялось, що українські підприємства за відмову прийняти оплату карткою платитимуть штраф 8,5 тисячі гривень.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 842 | Додав: nowyny | Теги: обман покупців, україна, штраф | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]