Пт, 2024-04-19, 06:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:38
В Україні ловлять "чорних лісорубів": одинаків і цілими бандами
Інші останні Кримінальні новини

Чотирьом офіцерам Чопського прикордонного загону Державної прикордонної служби України оголошено підозру за статтею "недбале ставлення до військової служби" в рамках справи про незаконне вирубування лісу, повідомили в Генеральній прокуратурі України.

Як повідомило у вівторок управління зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Генеральної прокуратури України, Головною військовою прокуратурою спільно з департаментом з боротьби з економічними злочинами МВС України 16 серпня проведено обшуки в приміщеннях Державної прикордонної служби України, Центру управління службою Чопського прикордонного загону Західного регіонального управління ДПС України.

"У цій справі оголошено підозру за ч.3 ст.425 (недбале ставлення до військової служби) Кримінального кодексу України чотирьом офіцерам Чопського прикордонного загону та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави", - сказано в повідомленні Генпрокуратури.

Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 7 років.

У Генпрокуратурі зазначили, що ці слідчі дії проведені за рішенням суду в рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого військовою прокуратурою Ужгородського гарнізону за фактами співучасті військових службових осіб Держприкордонслужби в незаконному вирубуванні 7663 дерев цінних порід (ясен, дуб, бук) у прикордонній зоні України та їх збуті за кордон, чим спричинено збитків державі на орієнтовну суму понад 19 млн грн.

Раніше у вівторок журналіст Роман Бочкала повідомив, що військова прокуратура Ужгородського гарнізону Західного регіону України відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем співробітниками Чопського прикордонного загону, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів або в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, яке спричинило тяжкі наслідки).

Як повідомлялося, вранці 16 серпня, правоохоронці почали обшуки в адміністрації Державної прикордонної служби України в Києві, а також у Західному регіональному управлінні та Чопському прикордонному загоні.

За словами помічника голови Держприкордонслужби, речника відомства Олега Слободяна, близько 9.30 в адміністрацію Державної прикордонної служби увірвалися слідчі військової прокуратури в супроводі бійців спецпідрозділу "КОРД" МВС, а також Департаменту з боротьби з економічною злочинністю МВС. За його словами, слідчі нібито вилучають документи в рамках кримінальної справи, пов'язаної з незаконною вирубкою лісу, але "у них заздалегідь були виписані перепустки, і не було необхідності вдиратися".

Нагадаємо, в 2015 році Верховна Рада наклала мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді.

У травні 2016 року Кабмін заборонив санітарну вирубку лісів до перегляду нормативно-правових актів, які її регулюють.

6 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що правоохоронці протягом тижня провели більш як 100 обшуків у справах про незаконне вирубування та реалізацію лісу.

На Волині та Закарпатті зловили "чорних лісорубів"

Злочинні групи, які займались незаконною порубкою та вивезенням лісу за кордон, викрито на Волині та на Закарпатті. Збитки від їхньої діяльності обчислюються мільйонами гривень.

Про це повідомляє прес-служба Головного управління Національної поліції України у Волинській області.

"Працівники Управління захисту економіки спільно з прокуратурою та Управлінням служби безпеки Волинської області припинили діяльність групи осіб, які організували злочинну схему з незаконної порубки лісу та вивезення його за межі України. Встановлено, що суб'єкти господарювання діяли за сприяння керівництва Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. До злочинного "ланцюжка" також входили керівники державних лісогосподарських підприємств області", - йдеться у повідомленні.

Як стало відомо правоохоронцям, до схеми були залучені кілька керівників приватних підприємств. Вони шляхом підкупу співробітників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства отримували фіктивні документи щодо обсягу, виду деревини, її кількісних і якісних показників. Отриманий пакет дозвільних документів надавав можливість безперешкодно вивозити лісопродукцію за кордон.

Під час санкціонованих обшуків на складах майже двох десятків лісогосподарських підприємств області вилучено фінансово-господарську документацію та понад 500 кубометрів лісу цінних порід, підготовлених до вивозу. Вартість деревини перевищує 3 мільйони гривень.

Крім того, повідомляється про виявлений факт незаконної порубки на території однієї з філій лісового агропромислового господарства на Закарпатті. Там вирубали дерев цінних порід на суму 1 мільйон 350 тисяч гривень.

"За даним фактом прокуратурою Волинської області відкрито кримінальне провадження за ч.5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.1 ст.366 (Службове підроблення) та ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, а Мукачівською прокуратурою в Закарпатській області відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України", - інформують у поліції.

Триває слідство

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 799 | Додав: adminA | Теги: Банди, україна, одинаки, чорні лісоруби | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]