Пт, 2024-04-26, 00:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
В Україні руйнують демократію і на поради ЄС не зважають
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
В Україні в сфері демократії та прав людини відбулося подальше погіршення. Про це йдеться у документі спільної робочої групи Єврокомісії "Реалізація Європейської політики сусідства в Україні "Прогрес у 2012 році та рекомендації щодо впровадження", пише Тиждень.ua.

"Кілька провідних опозиційних діячів, включно з колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, підпали під вибіркове правосуддя, що характеризувалося непрозорими судовими процесами. Ця практика стала об’єктом значної критики як в Україні, так і за кордоном", - зазначено в документі.

Наголошується, що дії України, зокрема щодо поваги до спільних цінностей і верховенства права, матимуть вирішальну важливість для швидкості її політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, серед іншого також і стосовно укладення Угоди про асоціацію та її подальшого впровадження. "Це також надасть додаткового поштовху політичному діалогу, у якому сьогодні домінує обговорення уповільнених реформ і верховенства права", - відзначили в документі експерти.

Також у документі підкреслили, що ухвалення нового закону "Про громадські об’єднання" у березні 2012 року стало важливим кроком, що сигналізує про можливу зміну в нинішній тенденції.

Нагадаємо, як повідомив комісара ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле, Європейська комісія врахує висновки міжнародної правозахисної організації Freedom House щодо стану свободи в Україні при підготовці доповіді про прогрес України у рамках Європейської політики сусідства.

Україна не виконала більшості рекомендацій, стверджують у Єврокомісії

У 2012 році Україна не виконала більшості з основних рекомендацій, закладених у річній доповіді Єврокомісії про виконання Європейської політики сусідства щодо Києва.

Такі висновки містяться в оприлюдненій у середу, 20 березня, доповіді Єврокомісії щодо реалізації Європейської політики сусідства за 2012 рік, присвяченій Україні, передає Інтерфакс-Україна.

У ній відзначаються і "кроки вперед" у проведенні низки реформ в Україні.

"У 2012 році Україна не виконала більшості із ключових рекомендації, які містилися в доповіді про реалізацію Європейської політики сусідства", - підсумовують експерти Єврокомісії.

"Тим не менш, вона зробила крок вперед у проведенні реформ судової системи та системи юстиції завдяки ухваленню нового Кримінально-процесуального Кодексу та іншого важливого законодавства", - наголошується в доповіді.

Також серед позитивних елементів ЄК називає ухвалення законів "Про притулок" та "статус біженця", хоча і вказує на те, що їхня імплементація ще не достатня.

"Прогрес необхідний і щодо інших ключових рекомендацій", - констатують у Брюсселі.

Ухвалення нового КПК і закону про свободу асоціацій були затьмарені випадками вибіркового правосуддя і проведенням у жовтні 2012 року парламентських виборів, які показали погіршення демократичних стандартів, вважають у ЄК.

Рівень корупції залишається високим, хоча були вжиті заходи у сфері боротьби з відмиванням грошей, організованою злочинністю, наркобізнесом і торгівлею людьми, перераховується у звіті.

Прогрес у здійсненні структурних реформ для підвищення конкурентоспроможності був повільним, констатує ЄК.

Як відомо, підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом заплановано на листопад 2013 року. Литва, яка головуватиме в ЄС з 1 липня 2013 року, організовує саміт Східного партнерства у Вільнюсі.

Перешкодою до підписання Угоди про асоціацію, як згадувалося, є погіршення ситуації з верховенством права, вибіркові юстиція та правосуддя, недостатній рівень незалежності судової системи, а також усунення лідерів опозиції від участі у виборчому процесі.

Європа озвучила нові вимоги до України

Єврокомісія закликає Україну вдосконалити виборче законодавство та реформувати судову систему так, щоб виключити політично мотивовані вироки. Про це йдеться в оприлюдненій у середу доповіді Єврокомісії щодо реалізації Європейської політики сусідства за 2012 рік, присвяченій Україні, в якій виділені 10 рекомендацій.

ЄК закликає створювати "надійну систему виборів" на основі Кодексу про вибори і з зауважень ОБСЄ-БДІПЛ щодо жовтневих виборів. Єврокомісія закликає виконати рішення Європейського суду з прав людини та рекомендації Ради Європи, пов'язані з незаконним затриманням, умовами утримання під вартою і меддопомоги для осіб під вартою.

Також Україну закликають переглянути у співпраці з Радою Європи/Венеціанською комісією закон про прокуратуру, Кримінальний кодекс, роль Вищої ради юстиції, закони про судоустрій та статус суддів, про міліцію.

Єврокомісія закликає активізувати боротьбу з конфліктом інтересів та корупцією, у тому числі в судах, покращувати діловий клімат.

З огляду на збільшення непрозорості держзакупівель, рекомендується розробити і використовувати держстратегію управління фінансами; розширити сферу компетенції Рахункової палати і внести поправки в закон про цивільну службу у відповідності з нормами ЄС.

ЄК закликає до всеосяжного і прозорого реформування Конституції. у відповідності з конституційними нормами і у співпраці з Радою Європи / Венеціанською комісією. Також Єврокомісія закликає збільшити зусилля для задоволення критеріїв, викладених у Плані дій щодо лібералізації віз.

ЄК рекомендує дотримуватися зобов'язань щодо прав біженця і прав людини, зокрема принципу неприпустимості примусового повернення. Також Єврокомісія закликає у співпраця з МВФ просуватися до фінансової стійкості в енергетичному секторі.

ЄК просить утриматися від введення протекціоністських заходів, таких, як мита на транспортні засоби, які потенційно порушують зобов'язання, взяті в рамках СОТ, і відкликати повідомлення про перегляд своїх зобов'язань у СОТ.

Також Україну закликають виконати зобов'язання в рамках Договору про Енергетичне співтовариство (як це відображено в Угоді про асоціацію).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 963 | Додав: adminA | Теги: демократія, поради ЄС, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]