Ср, 2024-04-24, 12:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:38
В Україні стартувало суспільне телебачення
Інші останні Телевізійні новини

Президент України Петро Порошенко у вівторок, 7 квітня, підписав закон про суспільне телерадіомовлення.

Свій підпис під нормативним актом глава держави поставив на презентації національного суспільного мовлення в "Мистецькому Арсеналі" в Києві. "Друзі, громадському телебаченню бути!" - сказав президент перед підписанням.

Порошенко заявляє, що національне суспільне мовлення продукуватиме об'єктивну і незалежну інформацію.

"Зараз ми починаємо дуже цікаву, дуже обнадійливу дорогу від "Першого національного" до ВВС. Я дуже сподіваюся, що і новини будуть об'єктивними і цікавими, і буде багато професіоналізму", - сказав президент, виступаючи на презентації національного суспільного мовлення у вівторок у Києві.

Глава держави зазначив, що зволікав із підписанням відповідного закону, оскільки йому "не подобається, що в раді, яка його призначатиме, є політики".

"Я вважаю, що їм там нема чого робити, і керівники фракцій, які зараз формуватимуть керівництво, - я думаю, що це тимчасове явище. І я не виключаю того, що я направлю в парламент свою пропозицію, підписавши закон, що політики мають зробити останній крок на шляху до незалежності суспільного телебачення і надати можливість формувати керівництво громадським організаціям, журналістам", - сказав президент.

За його словами, ці люди будуть самі відповідальними за якість, і за неупередженість, і незалежність від політиків та "товстосумів".

"І це теж є процесом деолігархізації нашого суспільства. Я впевнений, що ми цією дорогою будемо твердо йти", - наголосив Порошенко.

Після виступу Порошенка і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка гендиректор НТКУ Зураб Аласанія запустив Суспільне мовлення в прямий ефір і представив його логотип.

19 березня Верховна Рада ухвалила закон, що уточнює механізм створення громадського телебачення і радіомовлення.

Закон уточнює положення законодавства в частини визначення механізму створення Національної громадської телерадіокомпанії України, її організаційно-правові форми, джерела фінансування, умови оплати праці співробітників.

Документ передбачає, що громадське телебачення і радіомовлення України створюється у формі публічного акціонерного товариства "Національна громадська телерадіокомпанія України" (НГТУ), 100% акцій якого належить державі.

НГТУ створюється на базі Національної телекомпанії України, а також Національної радіокомпанії України, Державної ТРК "Культура", обласних державних телерадіокомпаній, Державної телерадіомовної компанії "Крим", державних організацій Київської державної регіональної ТРК, Севастопольської регіональної державної ТРК, Новгород-Сіверської регіональної державної ТРК "Сіверська", Криворізької регіональної державної телерадіокомпанії "Криворіжжя", Української студії телевізійних фільмів "Укртелефільм", які реорганізуються шляхом приєднання до Національної телекомпанії України.

Створення НГТУ здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України.

"НГТУ є об'єктом загальнодержавного значення. Відчуження, передача (окрім короткострокової оренди), приватизація нерухомого майна, об'єктів незавершеного будівництва, земельних ділянок, на яких вони розташовані, а також акцій, що належать державі в статутному капіталі НГТУ, забороняється", - сказано в ухваленому законі.

Закон визначає положення, які мають бути відображені в статуті громадської телерадіокомпанії.

Крім того, закон визначає, що наглядова рада НГТУ обирає на конкурсній основі на 4 роки главу правління НГТУ, і за його поданням - членів правління, а також укладає з ними угоди.

Ухвалений закон передбачає, що до наглядової ради входять восьмеро представників, яких вибирають депутатські фракції та групи Верховної Ради поточного скликання, і дев’ятеро членів, обраних громадськими об'єднаннями і асоціаціями.

Ухвалені зміни до законодавства дають змогу фінансувати НГТУ шляхом абонентської плати.

Закон також передбачає: "НГТУ мовить не менш ніж на двох загальнонаціональних каналах мовлення багатоканальної ефірної телемережі (суспільно-політичної і культурно-освітньої), на регіональних каналах мовлення багатоканальної ефірної телемережі і не менш ніж на трьох загальнонаціональних ефірних радіоканалах (суспільно-політичному, культурно-освітньому, молодіжному)".

Довідка

Суспільне мовлення (громадське мовлення, суспільно-правове мовлення) - різновид телерадіомовлення, що служить суспільству, фінансується ним та підзвітне йому. Закон про суспільно-правове мовлення в Україні ухвалено у 1997, але він досі не був введений у дію.

Громадське мовлення як високоякісний медіапродукт повинно бути спрямованим на задоволення потреб всіх громадян суспільства незалежно від їхньої купівельної спроможності. При цьому, потребам меншин повинна приділятися особлива увага. Основними принципами суспільного мовлення є:

- універсальне спрямування програм, тобто для всіх громадян в однаковій мірі, незалежно від розміру їхніх доходів або приналежності до якоїсь групи (верстви) суспільства;

- різноманітність і виваженість змісту, жанрів, груп глядачів та слухачів;

- дистинктивність - програми громадських мовників відрізняються від програм інших мовників кращою якістю, культурно-збагачувальним змістом та високим рівнем новацій тощо;

- незалежність мовників від політичного та ринкового тиску.

Видом фінансування, що найбільше відповідає зазначеним критеріям, вважається абонентська плата.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Телевізійні новини | Переглядів: 1156 | Додав: adminA | Теги: Україні стартувало суспільне телеба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]