Пт, 2024-04-19, 16:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:08
В Україні телеканали дозволяють собі 1-2% негативних згадок про президента, у США - 50-80% - соціологи
Інші останні Телевізійні новини

Обсяг критичних згадувань про чинного українського президента Петра Порошенка на провідних телевізійних каналах дорівнює 1-2%. Про це йдеться у соціологічному дослідженні, матеріали якого публікує VoxUkraine.

Зокрема, досліджувався контент підсумкових інформаційно-аналітичних програм кожної з чотирьох найбільших телегруп:

"1+1", 19.30 "ТСН: Телевізійна служба новин";

"Інтер", 20.00 "Подробности";

"Україна", 19.00 "События";

ICTV, 18.45 "Факти тижня" з Оксаною Соколовою.

"Для аналізу ми зібрали розшифровки всіх передач з моменту інавгурації Порошенка (7 червня 2014-го) до липня 2016 року. Метою аналізу було визначити у якому контексті найрейтинговіші телеканали згадують президента, - пояснює методику цього дослідження авторка звіту Євгенія Кузнєцова. - За одиницю пошуку було взято прізвище "Порошенко" у різних відмінках. Згадки блоку Порошенка були виключені з отриманих результатів".

Негативними дослідники вважали такі згадки, "де президента прямо чи дотично критикують". "Так, наприклад, згадки про політичне минуле Порошенка (зокрема про роль у заснуванні Партії регіонів та роботу в уряді Азарова) також вважались негативними, хоч і не містять прямої критики. До таких тем також належала кадрова політика президента (коли йшлось про кумівство), невиконання обіцянок, звинувачення у бездіяльності та закиди щодо авторитарності президента", - зазначає Кузнєцова.

Протягом досліджуваного періоду у підсумкових тижневих новинах на каналі "1+1" прізвище Порошенка згадувалося 768 разів. З них лише 17 згадок можуть бути оцінені як критичні чи негативні.

Телеканал "Інтер" у підсумковій тижневій програмі "Подробиці" за два роки згадав Порошенка 803 рази. 20 із згадок можна класифікувати як такі, що мають критичний відтінок.

624 рази згадали прізвище Порошенка у підсумковій передачі "Події" на телеканалі "Україна". 9 згадок можна умовно назвати критичними.

На ICTV у програмі "Факти тижня" з Оксаною Соколовою прізвище Порошенка за вивчений період згадали 742 рази. 18 з них - у негативному світлі.

Для порівняння можна взяти схоже дослідження про президента Обаму проведене Media Monitor. У звіті були проаналізовані згадки президента Обами протягом першого року його президентства у вечірніх випусках топ-телеканалів у США (ABC, CBS, NBC), а також на перших шпальтах газет New York Times, Newsweek та Time. Media Monitor приходить до висновку, що "тональність висвітлення президента у популярних ЗМІ була майже ідеально збалансована - 52% згадувань Барака Обами були позитивними". При тому висвітлення діяльності Обами було більш позитивним, ніж свого часу Буша, Клінтона та Рейгана. У другому півріччі його президентства баланс дещо похитнувся - відсоток негативних згадок був на рівні 62%.

На опозиційному до президента республіканському каналі FOX баланс був очікувано порушений - у 79% президента Обаму згадували у негативному ключі.

"Звичайно, у нашому дослідженні були певні обмеження - ми брали не весь новинний контент, а тільки підсумкові тижневі випуски найрейтинговіших телеканалів. Але навіть якщо похибка становить 10%, чи міняє це загальну картину?" - йдеться у дослідженні.

"Це дослідження породжує більше питань ніж відповідей: про що кажуть 1-2% критичних згадувань президента, чи це редакційна політика телеканалів, нав'язана редакціям власниками телеканалів, чи тотальна самоцензура, коли редактори новин самостійно накладають на себе зобов'язання "не розхитувати човен" під час війни? На ці питання треба далі шукати відповіді. Поки що можна казати, що в українських ТБ-новинах президент - церемоніальна фігура", - резюмує Кузнєцова.

Нагадаємо, згідно з липневими опитуваннями Порошенко й лідер опозиційної партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко мають приблизно однаковий рейтинг потенційних кандидатів у президенти (19,4-19,5%).    

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Телевізійні новини | Переглядів: 1031 | Додав: adminA | Теги: США, телеканали, 50-80%, україна, 1-2% негативних згадок, Соціологи, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]