Чт, 2024-04-25, 12:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:37
В Україні втричі скоротять кількість податків. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Уряд України в рамках кардинальної податкової реформи пропонує скоротити число податків і зборів з 22 до 9, істотно переглянувши оподаткування прибутку і фонду оплати праці, а також підприємств аграрного сектора і спростивши адміністрування податків, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, пише Інтерфакс-Україна.

"Кількість податків і зборів буде скорочено з 22 до 9", - сказав глава уряду, представляючи проект реформи на засіданні Кабінету міністрів у Києві в середу, 6 серпня.

Він додав, що уряд пропонує обговорити проект податкової реформи з бізнесом і всією країною протягом місяця і в перший тиждень вересня внести його парламент.

"Ми вважаємо, що знайшли зараз оптимальну економічну і податкову модель", - сказав Яценюк.

Прем'єр уточнив, що пропонується скасувати як збір за ведення деяких видів підприємницької діяльності, цільову надбавку на природний газ, рентну плату за транспортування нафти і газу, туристичний збір, збір на виноградарство, садівництво та хмелярство.

Одночасно буде якісно змінено акцизний податок, до якого крім класичних зборів будуть додані ще й додаткові платежі, які є фактично податками на розкіш, наприклад, збір за реєстрацію першого транспортного засобу, екологічний податок на паливо і збір за електроенергію.

Крім того, буде розширено екологічний податок і рентні платежі, податок на нерухоме майно (об'єднає також податок на землю) та єдиний податок (в категорію якого перекладається фіксований сільгоспподаток).

Кажучи про податок на прибуток, Яценюк зазначив, що робоча група розглядала навіть ідею повної відмови від нього, однак в результаті зупинилася на ідеї уніфікації бухгалтерського і податкового обліку.

"Ми пропонуємо скасувати податковий облік з податку на прибуток. Вперше податок на прибуток буде нараховуватися і сплачуватися виключно на базі бухгалтерського обліку", - пояснив прем'єр.

Він уточнив, що залишиться тільки три винятки - амортизація, формування резервів і фінансові операції, тоді як сьогодні їх фактично 49.

"Занадто широке визначення цих трьох пунктів у МСФЗ, тому їх регулюють окремим законодавством", - зазначив Яценюк.

За його словами, наступним суперечливим блоком податкової реформи є реформування податку на додану вартість в аграрному секторі.

"Всі ті, у кого річний обсяг виручки не більше ніж 20 млн грн і не більше як 3 тис. га, залишаються в сьогоднішній системі ПДВ, решта - на загальну систему. Це означає, що 90% всіх суб'єктів підприємницької діяльності залишаються на пільговій системі, а 10% переходять на загальну", - пояснив прем'єр.

Він додав, що уряд знає про серйозне аграрне лобі в Раді, але готовий до дискусії про систему сплати ПДВ в аграрному секторі.

"Окремо по АПК хотів би вказати, що зміна системи і режиму оподаткування потягне за собою і зміну держпідтримки в галузі: наступного року основним елементом підтримки має стати компенсація відсоткової ставки за отриманими кредитами", - сказав Яценюк.

Він уточнив, що якщо цього року на ці цілі в бюджеті виділено 0,5 млрд грн, то в наступному році ця сума буде істотно більша.

Прем'єр також підкреслив, що в рамках боротьби з зарплатами в конвертах, на які припадає левова частка виплат в Україні, Кабмін пропонує радикально змінити нарахування на фонд оплати праці (ФОП), які сьогодні в країні досягають 55% порівняно з 36% в ЄС.

За його словами, пропонується два варіанти. Перший - збереження 41% єдиного соціального внеску на ФОП в межах мінімальної зарплати (мзп) і зменшення до 15% ставки ЄСВ на перевищення МЗП. Другий - ЄСВ в межах мзп в розмірі 37% і його зменшення до 17% на великі суми.

Яценюк зазначив, що ухвалення таких пропозицій призведе до скорочення відрахувань до Пенсійного та інших соцфондів зі 189 млрд грн приблизно до 143-141 млрд грн.

Недонадходження пропонується компенсувати як за рахунок виведення зарплат з тіні, так і шляхом введення прогресивної шкали оподаткування доходів фізосіб. Всього розглядається шість варіантів такої шкали, уточнив прем'єр і озвучив одну з них: 15% до 10 мзп, 20% - від 10 до 17 мзп і 25% - понад 17 мзп.

Він додав, що пропонується також уніфікувати ставки з пасивним доходів фізосіб, запровадивши єдину ставку в 15% за винятком дивідендів, позаяк з них вже сплачується податок на прибуток.

Представляючи зміни в адмініструванні податків, прем'єр сказав, що пропонується подавати всі звіти раз на квартал, запровадивши також єдине вікно подання звітності.

"Державна фіскальна служба введе систему єдиного вікна подачі відповідної звітності", - заявив Яценюк.

Раніше повідомлялося, що 31 липня українським парламентом було ухвалено закони про внесення змін до Податкового кодексу та держбюджету на 2014 рік, які необхідні для отримання Україною чергового траншу кредитів stand by МВФ і Світового банку. Вони набули чинності 3 серпня. Цими законами, зокрема, до кінця року введені 1,5%-й "військовий" збір на зарплату, істотно збільшені рентні ставки на видобуток вуглеводнів і руд, підвищено акцизи на сигарети без фільтра, скасовані пільги з оподаткування прибутку від операцій з цінними паперами і в готельному бізнесі.

Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів про пасивні доходи" передбачає, зокрема, з що з 1 серпня запроваджується 15%-ве оподаткування процентних доходів за депозитами.

Яценюк закликає Раду підтримати проект закону про бюджетну децентралізацію

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликає народних депутатів підтримати законопроект про бюджетну децентралізацію, який передбачає бюджетну автономію для регіонів.

"У вівторок, 12 серпня, уряд внесе законопроект про бюджетну децентралізацію. Ми звертаємося до парламентаріїв - у вівторок проголосувати за цей законопроект", - сказав він.

Яценюк зазначив, що в рамках фінансової децентралізації передаються ряд податків і зборів - податок на нерухомість і єдиний податок - до місцевих бюджетів.

"Що цей законопроект передбачає? Він передбачає передачу регіонам прав на бюджетну автономію", - пояснив прем'єр, додавши: "Хочете більше заробляти - ви отримаєте таку можливість, ви отримаєте інструменти у вигляді податків, які збираються і залишаються в місцевому бюджеті".

Держбюджет-2015 має бути розроблений і ухвалений на основі нової системи оподаткування, - прем'єр

Арсеній Яценюк переконаний, що державний бюджет на наступний рік має бути розроблений і прийнятий на основі нової системи оподаткування та Бюджетного кодексу.

"Як глава уряду, я вважаю, що бюджет-2015 має бути розроблений і прийнятий на новій системі оподаткування, на новому бюджетному кодексі і новій економічній моделі функціонування країни", - сказав він.

При цьому прем'єр підкреслив, що в перший тиждень вересня "весь пакет економічного зростання" має бути ухвалений парламентом.

Яценюк розраховує на ухвалення у вересні закону про економічне зростання

Арсеній Яценюк сподівається на ухвалення Верховною Радою у вересні поточного року закону про економічне зростання.

"Ми вважаємо, що український парламент у вересні має ухвалити закон про економічне зростання, які передбачає податкову реформу, реформу єдиного соціального внеску, ліквідацію податкової міліції", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що запропоновані кроки є необхідними для того, щоб почалося зростання в українській економіці.

"Економічна модель, що існує сьогодні в Україні, - це коли всім дають рибу, але, правда, риба протухла, переморожена і ще радянського зразка - хек. Ми пропонуємо всім у руки дати вудки, з хорошою котушкою, з великим, великим гачком, на який потрапить велика і якісна риба", - додав прем'єр.

Рада повинна на наступному тижні розглянути законопроекти про ліквідацію податкової міліції та створення СРФ і зміни в бюджетний кодекс

Верховна Рада України наступного тижня зобов'язана розглянути законопроект про ліквідацію податкової міліції та створення Служби фінансових розслідувань (СФР), а також проект нового Бюджетного кодексу України, заявляє прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Часу немає. Наступного тижня ми розглядаємо ліквідацію податкової міліції і створення Служби фінансових розслідувань, а також новий Бюджетний кодекс", - сказав прем'єр-міністр.

За його словами, повністю весь пакет законопроектів щодо економічного зростання має бути ухвалений Верховною Радою України у вересні поточного року.

Говорячи про законопроект щодо ліквідації податкової міліції, Яценюк також повідомив, що дана законодавча ініціатива також містить пропозиції щодо ліквідації невластивих функцій з перевірки суб'єктів підприємницької діяльності як мінімум чотирма органами держвлади.

"На сьогодні здійснюють перевірку суб'єктів підприємницької діяльності на предмет сплати податків - Державна фіскальна служба (два департаменти - департамент боротьби з відмиванням доходів і підрозділ податкової міліції), Міністерство внутрішніх справ (також два підрозділи), і третій орган - СБУ, а саме Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки. Ми пропонуємо ліквідувати у всіх цих органів функції, які їм невластиві і створити громадянську службу, а саме службу фінансових розслідувань", - пояснив прем'єр.

Крім цього, він повідомив, що уряд протягом місяця має намір обговорити з громадськістю і представниками місцевого самоврядування законопроект про створення муніципальної міліції.

Також Яценюк нагадав парламенту про необхідність ухвалення президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади і передачі повноважень на місця.

Найближче сесійне засідання парламенту заплановано на 12 серпня.


 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 897 | Додав: adminA | Теги: втричі скоротять кількість податків, Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]