Пт, 2024-03-29, 13:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:04
В Україні з'явиться Державне бюро розслідувань. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Верховна Рада сьогодні, 12 листопада, ухвалила закон про Державне бюро розслідувань (№ 2114). За це рішення проголосував 241 народний депутат із 344 зареєстрованих у сесійній залі.

Як сказав голова Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем`якін, на бюро покладаються обов`язки щодо розслідування злочинів, які зараз підслідні прокуратурі, а саме - злочинів, вчинених вищими посадовими особами, державними службовцями, суддями і працівниками правоохоронних органів, крім випадків, коли ці злочини віднесено до підслідності детективів Національного антикорупційного бюро, та військових злочинів.

"Таким чином, буде остаточно позбавлено прокуратуру функцій досудового розслідування", - сказав Кожем’якін.

Бюро має виявляти, розкривати и припиняти злочини, пов’язані з діяльністю організованих груп та злочинних організацій.

Розслідувати випадки катування та інших злочинів, пов’язаних з жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених прокурорами, слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро, СБУ, органів внутрішніх справ та працівниками інших правоохоронних органів.

Бюро має також розслідувати військові злочини, злочини, вчинені службовими особами, які посідають особливо відповідальне становище.

Також бюро має розслідувати злочини, вчинені службовими особами Національного антикорупційного бюро, прокурорами Антикорупційної прокуратури.

Законом визначається, що директора бюро призначає президент України за поданням прем`єр-міністра, відповідно до подання комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора.

Перший заступник і заступник директора призначаються на посаду та звільняються директором бюро за поданням конкурсної комісії. Також визначається гранична чисельність центрального апарату і територіальних управлінь ДБР на рівні 1,5 тис. осіб.

Серед іншого, зазначив Кожем`якін, визначається, що ДБР використовує гласних і негласних, штатних і позаштатних працівників на підставах та в порядку, встановлених законом.

"Цей законопроект наближає нас до Європи і робить правоохоронні органи України більш цивілізованими і професійними", - сказав він.

Згідно із закону, Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції.

Забороняється незаконне втручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, політичних партій, громадських об’єднань, інших фізичних або юридичних осіб у діяльність ДБР.

Бюро бере участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері протидії злочинності, вносить відповідні пропозиції на розгляд Кабінету міністрів; припиняє і розкриває злочини, розслідування яких віднесено до компетенції Державного бюро розслідувань; здійснює оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування злочинів, віднесених до підслідності Державного бюро розслідувань, на підставах та в порядку, встановлених законом; здійснює розшук осіб, які переховуються від слідства та суду за злочини, розслідування яких віднесено до підслідності Державного бюро розслідувань.

Крім того, ДБР вживає заходів з відшкодування завданих державі збитків і шкоди, забезпечує можливості для конфіскації коштів та іншого майна, одержаного внаслідок вчинення злочинів, у порядку, визначеному законодавством; вживає заходів для повернення в Україну з-за кордону коштів та іншого майна, одержаних внаслідок вчинення кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Державного бюро розслідувань.

До конкурсної комісії з обрання директора бюро входять троє осіб, визначених президентом України; троє осіб, визначених Верховною Радою за поданням профільного комітету ВР; троє осіб, визначених Кабміном.

Фінансове та матеріально-технічне забезпечення ДБР здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Забороняється здійснення фінансування, матеріально-технічного забезпечення бюро з коштів місцевих бюджетів чи будь-яких інших джерел, крім коштів держбюджету, в тому числі надання допомоги в межах проектів міжнародної технічної допомоги відповідно до міжнародних договорів України.

Закон набирає чинності з дня утворення Кабінетом міністрів Державного бюро розслідувань, але не пізніше ніж 1 березня 2016 року, крім положень частин 2 і 3 статті 11 (щодо формування конкурсної комісії), які набирають чинності з 1 січня 2016 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 759 | Додав: adminA | Теги: Державне бюро розслідувань, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]