Пт, 2024-04-19, 11:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:40
В Україні залякують ЗМІ, які критикують Януковича: надто перед виборами
Інші останні Політичні новини

В організації "Репортери без кордонів" вважають тиском на ЗМІ дії представників влади щодо телеканалу TBi та інтернет-ресурсу "Лівий берег". Про це сказав керівник берлінського відділення організації "Репортери без кордонів" Кристіан Мір в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Так, на запитання, чи поділяє він думку, що податкові перевірки TBi та кримінальна справа проти керівника цього каналу Миколи Княжицького, а також порушення справи проти порталу Lb.ua та його закриття є тиском, він заявив: "Ми поділяємо цю думку".

"На наш погляд, обидва ці випадки – довкола порталу "Лівий берег" і телеканалу ТВi перебувають у великому спектрі нападів на журналістів в Україні", - сказав Мір.

"Репортери без кордонів" весь час фіксують це, наприклад, минулого року було щонайменше 35 нападів на журналістів. Обидва теперішні випадки – з порталом Lb.ua і телеканалом ТВi - цілком вписуються у панораму нападів на журналістів і порушень свободи слова", - додав він.

"Ми вважаємо, що напередодні виборів журналістів особливо залякують, ...щоб вони не повідомляли критично про владу Віктора Януковича та партії, що його підтримують", - заявив Мір. За його словами, "Репортери без кордонів" зараз дуже песимістично дивляться на подальший розвиток ситуації зі свободою преси в Україні.

"Так само песимістично ми оцінюємо перспективу проведення в Україні вільних і чесних виборів. Адже до цього ми зараховуємо також незалежну і критичну діяльність ЗМІ", - зазначив Мір.

"Тому важливо, щоб більше незалежних і критично налаштованих колег і далі домагалися незалежного висвітлення подій і не давали себе залякувати такими діями, які ми нині спостерігаємо проти сайту "Лівий берег" і проти пана Княжицького", - наголосив він.

Коментуючи заяву президента Януковича про занепокоєння ситуацією довкола "Лівого берега" та ТВi і доручення Генпрокуратурі та Податковій службі перевірити законність порушених кримінальних справ, експерт зазначив:

"Я вважаю, що Янукович так би не сказав, якби, можливо, не було цього громадського тиску (протесту журналістів). На мою думку, це невеличке свідчення того, що громадський тиск може щось змінити".

Freedom House вважає, що переслідування ЗМІ пов'язане з критичним висвітленням політики Януковича

Міжнародна неурядова організація Freedom House закликає владу України виключити можливість того, щоб податкові органі вибірково переслідували ЗМІ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації.

"Хоча влада має законний обов'язок розслідувати всі податкові злочини, це не повинно застосовуватися вибірково. Постійна увага до TВi і зокрема до (генерального директора телеканалу) Миколи Княжицького порушує серйозні питання щодо дій українських податкових органів", - йдеться в повідомленні, передають "Українські новини".

Freedom House закликає Україну утримуватися від будь-яких дій, які можуть мати негативний вплив на свободу ЗМІ, зокрема припинити переслідування телерадіокомпанії "Телерадіосвіт" (ТВі) і її керівника. Організація звертається до владі з вимогою провести незалежне розслідування законності дій податкових органів при обшуку 12 липня офісу TBi.

Freedom House вважає, що переслідування цього телеканалу пов'язане з тим, що TВi часто критично висвітлює дії влади, зокрема президента Януковича.

Зазначимо, раніше прокурор Києва Анатолій Мельник заявив, що вважає безпідставними обвинувачення в тиску Податкової міліції на ТВі шляхом порушення кримінальної справи проти Княжицького.

Податкова міліція Солом'янського району Києва порушила кримінальну справу проти Княжицького за підозрою в навмисному ухилянні від сплати податків на суму 3,025 мільйона гривень. 12 липня на телеканалі вилучили документи, що стосуються фінансово-господарчої діяльності підприємства.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1094 | Додав: admin | Теги: залякування змі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]