Сб, 2024-04-20, 11:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Валенса був агентом спецслужб ПНР - експертиза у "справі Болека" підтвердила
Інші останні Новини Європейського Союзу

Графологічна експертиза у так званій "справі Болека", тобто щодо звинувачень на адресу колишнього президента Польща Леха Валенси у співпраці зі спецслужбами комуністичної Польщі, довела, що лідер "Солідарності" протягом багатьох років був агентом спецслужб ПНР.

Про це повідомили експерти Інституту національної памʼяті Польщі під час спеціальної прес-конференції, повідомляє Onet.

"Експерти отримали багато матеріалів. Справа є важкою, містить 235 сторінок. Висновки не залишають жодних сумнівів. Зобов'язання про співпрацю зі Службою безпеки (ПНР. – Ред.) з 1970-х років були написані рукою Леха Валенси", – повідомив прокурор інституту Анджей Позорський.

За його словами, лише "одне донесення (агента "Болека". – Ред.) з кількох десятків не було підписано Лехом Валенсою".

"Немає жодного сумніву з приводу співпраці Леха Валенси зі спецслужбами. Це питання зʼясоване повністю... Можна ставити нові питання. Наприклад, яким чином співпраця Валенси зі спецслужбами у 70-х роках вплинула на його подальшу діяльність у 80-х роках і після 1989 року", – додав голова Інституту національної памʼяті Ярослав Шарек.

Нагадаємо, у лютому минулого року у Польщі вибухнув скандал навколо ймовірної співпраці Леха Валенси зі спецслужбами комуністичної Польщі.

Зокрема, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болек", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970-го по 1976 рік.

Сам засновник "Солідарності" Лех Валенса заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

    

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 681 | Додав: adminA | Теги: спецслужби ПНР, Валенса, експертиза, справа Болека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]