Пт, 2024-03-29, 11:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:25
Валютні ОВДП Мінфін продав на 205 млн доларів під 8,79%
Інші останні Економічні новини

Міністерство фінансів України за підсумками планового первинного розміщення валютних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на аукціоні у вівторок, 21 липня, привернуло 205,145млн доларів на 12 місяців за середньозваженою ставкою 8,79% річних.

Як йдеться в повідомленні відомства, всього було подано шість заявок, з яких всі задоволені. Прибутковість відсікання склала 8,85% річних.

За підсумками аукціону до державного бюджету залучено 4 млрд 520,914млн грн (за курсом НБУ).

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Арт Капітал" Ігор Путилін, успішний аукціон валютних ОВДП у вівторок, 21 липня, підвищує шанси того, що Україна розрахується з зовнішніми кредиторами в майбутню п'ятницю, 24 липня.

Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Фурса вважає, що основним завданням аукціону є рефінансування випуску внутрішніх валютних ОГВЗ на 200 млн доларів, термін якого закінчується 22 липня. У той же час він упевнений, що купонний платіж за євробондами все ж буде здійснено.

Схожих оцінок дотримується і старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

"Проведений у вівторок аукціон, швидше за все, пов'язаний з валютними розрахунками Мінфіну минулого тижня в сумі близько 100 млн доларів і майбутнім, в середу, погашенням валютних ОВДП на 200 млн доларів. В іншому випадку навряд чи Мінфін привертав би більше, ніж належить виплатити за єврооблігаціями (близько 120 млн доларів - ред)", - сказав він.

Разом з тим експерт також упевнений, що виплата за єврооблігаціями відбудеться.

"Враховуючи відсутність різко негативних новин про хід переговорів, можна зробити висновок: переговори тривають, навряд чи яка-небудь зі сторін зараз захоче порушити їх хід", - зазначив Котович.

Як повідомлялося, згідно з даними Держказначейства, залишки на єдиному казначейському рахунку на початок липня становили 25,45 млрд грн - близько до історичного максимуму за всю історію країни, проте через девальвацію це відповідало 1,21 млрд доларів. Уряд має також валютні рахунки, інформація про кошти на яких в даний час відсутня.

Високі гривневі залишки Мінфін пояснює надплановими надходженнями у зв'язку з девальвацією гривні й високою інфляцією, проте відзначає необхідність накопичити до осені 25 млрд грн для субсидій населенню у зв'язку з підвищенням енерготарифів.

Міністр фінансів Наталія Яресько в середині червня заявила, що, незважаючи на складні переговори із зовнішніми комерційними кредиторами про реструктуризацію боргу, в уряду відсутні подібні плани реструктуризації щодо ОВДП, у тому числі і валютних.

24 липня Мінфін має виплатити відсотковий дохід за емітованими в липні 2012 року п'ятирічними єврооблігаціями на суму 2,6 млрд доларів з купонною ставкою 9,25% річних.

23 червня Мінфін, що поновив після тримісячної перерви первинне розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), на аукціоні привернув 140,03 млн доларів на 12 місяців за середньозваженою ставкою 8,66% річних.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 739 | Додав: adminA | Теги: Мінфін, валютні ОВДП, 205 млн доларів під 8, 79% | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]