Чт, 2024-04-25, 00:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:51
Ватикан на венеціанській арт-бієнале представив сучасне трактування Біблії
Інші останні Новини світу
Ватикан, що вперше бере участь у венеціанській арт-бієнале, представив сучасне трактування біблійної "Книги Буття" за допомогою інтерактивної інсталяції, чорно-білих фото і замороженого живопису у своєму проекті, що відкривається в п'ятницю, передає РИА "Новости".

За словами комісара павільйону Святого Престолу голови Папської ради з культури кардинала Джанфранко Равазі, для своєї першої присутності на бієнале вони обрали тему, фундаментальну і для культури, і для Церкви, до якої, до того ж, вже зверталися багато художників, чиї роботи залишили значний слід в історії мистецтва.

Цитата з Мікеланджело, наприклад, представлена на цій виставці сучасною інтерпретацією у виконанні римського художника Тано Фесту, який використовував фрагменти його фресок з Сікстинської капели - фігуру і обличчя Адама зі сцени "Сотворіння людини", а також образ змія-спокусника. Вступний розділ демонструє, що Ватикан здавна протегував мистецтву і по цю пору не має наміру здавати своїх позицій.

Далі починається основний розділ експозиції під назвою "На початку", також трьохприватний за складом. Спочатку глядач потрапляє в "Сотворіння" і навіть може стати причетним до цього процесу. Інтерактивна інсталяція міланської арт-групи Studio Azzurro, названа також як і сама виставка - "На початку", приводиться в рух за допомогою дотиків долонь. Камені на екранах перетворюються спочатку в безсловесний світ рослин і тварин, а потім у світ, населений різноголосими людьми.

У розділі "Руйнування" виставлені 18 великоформатних фотографій чеського фотографа Йозефа Куделки, знаменитого своєю документацією "Празької весни". За задумом організаторів проекту, ці знімки відображають згубне вторгнення людини в навколишнє середовище і руйнівний вплив часу. І дійсно, незважаючи на наявність ознак людської цивілізації, чорно-білі пейзажі - природні та індустріальні, відмінно підійшли б для ілюстрування фантастичної книги про Марс. Настільки незатишними і порожніми вони виглядають, хоча і знімалися протягом останніх 30 років в Європі і на Близькому Сході.

Завершується виставка, тим не менш, на оптимістичній ноті: за "Відтворення" відповідають світлоносні великоформатні картини американського художника австралійського походження Лоуренса Керолла. Він був обраний за здатність надавати нові смисли традиційним матеріалам і створювати твори, циклічно "вмираючі" і "воскресаючі". Його інсталяція, зроблена спеціально для цієї виставки, складається з чотирьох гігантських картин. Вони написані за допомогою масляних фарб і воску: для створення одного з них було потрібно електрика, а для іншого - прихована за стіною павільйону холодильна установка, завдяки якій глядачі бачать то замерзаюче, то відтаюче полотно в золотистих тонах.

Ватикан став одним з десяти нових учасників бієнале. За традицією, крім основного проекту "Енциклопедичний палац", в її склад включені виставки різних країн - цього року їх 88, в тому числі і російський проект "Даная" Вадима Захарова.

Для публіки бієнале відкриється 1 червня і продовжить свою роботу до 24 листопада.

Нагадаємо, в лютому 2012 року в Українському домі показували проект одеської художниці Оксани Мась - вівтар з яєць, на яких зображені людські гріхи.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 919 | Додав: adminA | Теги: ватикан, сучасне трактування Біблії, венеціанська арт-бієнале | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]