Пт, 2024-03-29, 01:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:58
Вбитих у Києві мітингувальників вшанували варшав’яни. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини
Варшава – У середу увечері жителі польської столиці – українці та поляки – утворили символічний ланцюг солідарності з Україною. Варшав’яни вшанували вбитих у Києві мітингувальників запаленням поминальних свічок та молитвою. Участь у польсько-українському віче взяли відомі у Польщі громадські діячі, ветерани «Солідарності», митці та політики. На мітингу також виступив український журналіст Віталій Портніков, який тимчасово виїхав з України.

Кількасот варшав’ян взяли участь у віче, організованому Об’єднанням українців Польщі біля королівського палацу у Варшаві. Люди принесли з собою українські та польські знамена з чорними жалобними стрічками.

Мітингувальники скандували гасла «Київ-Варшава – спільна справа!» та «Україна без Путіна!».

Марчін Свенціцький, депутат польського Сейму, говорив про те, що саме на даний момент поляки можуть зробити для України. «Ми у Варшаві будемо робити те, що можемо: будемо зустрічатися, будемо приходити на ці демонстрації, будемо діяти в парламенті, будемо тиснути на нашу влдаду, щоб вона впливала на Євросоюз. ЄС надто мало робить у цьому напрямку, він міг би зробити більше. Ми мусимо достукатися до керівників Євросоюзу, які зосередили свою увагу на інших регіонах світу», – сказав Марчін Свенціцький.

Євродепутат Павел Коваль звернувся до тих польських політиків, які особисто знайомі з представниками української влади. «Просимо – я особисто прошу – членів польського уряду, тих, які можуть вплинути на ситуацію. Я знаю, що складно, я знаю, що важко вкотре набирати той самий номер телефону, та зробімо це сьогодні! Сьогодні потрібно звернутися до України, до її влади, також до цих кам’яних сердець, які можливо саме тепер планують застосування сили з закликом: не чиніть насилля!» – вважає Павел Коваль .

Віталій Портніков, український журналіст, який тимчасово виїхав з України, назвав 22 січня найтрагічнішим днем в новітній історії України .

«Процес, який сьогодні призвів до першого такого трагічного наслідку, він завжди буде випробуванням пам’яті для кожного, хто мріє про демократичну, соборну, європейську Україну. Люди, які сьогодні стоять на Майдані, люди, які їм співчувають по всій Україні, вони вірять в майбутнє, і це – найголовніше. Ми дуже сподівалися, що це майбутнє можна будне реалізувати шляхом нормального політичного процесу. Зараз Україна з цього процесу вже вийшла, в нашій країні діють закони, які нагадують закони найстрашнішої диктатури», – сказав Віталій Портніков.

У варшавському віче взяв також участь Збіґнєв Буяк, легендарний діяч польської «Солідарності», якому Служба безпеки України заборонила в’їзд на територію України. Він закликав польське суспільство солідаризуватися з Україною й допомагати тим українцям, які внаслідок своїх політичних переконань потрапили до лікарень та в’язниць.

Юрій Савицький



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 908 | Додав: adminA | Теги: Києві мітингувальників, вбитих, вшанували варшав’яни. ВІДЕО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]