Вт, 2024-04-16, 15:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:31
Верховний суд намагається зірвати судову реформу
Інші останні Політичні новини

Верховний Суд просить Конституційний Суд визнати неконституційним ліквідацію вищих спеціалізованих судів та конкурсний відбір суддів.

Відповідне рішення ухвалив пленум Верховного Суду в понеділок, передають "Українські новини".

За таке рішення спочатку проголосували 22 людини, при тому, що в пленумі брав участь 21 суддя.

З другої спроби "за" проголосував вже 21 учасник пленуму.

У своєму поданні пленум просить КС визнати неконституційними положення нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими вищі спецсуди і нинішній Верховний Суд ліквідуються і замість них створюється новий Верховний Суд з 5 касаційними палатами.

Глава Верховного Суду Ярослав Романюк вважає, що в даній ситуації була порушена процедура ліквідації судів.

"Повноваження щодо ліквідації судів віднесені до повноважень президента України. Але рішення про ліквідацію Верховного Суду і вищих спецсудів чомусь прийняв інший орган – Верховна Рада", – сказав він.

Пленум також вважає неконституційним конкурсний відбір суддів у новий Верховний Суд.

Крім того, на думку членів пленуму, порушує Конституцію запровадження конкурсного відбору для суддів, у яких закінчився 5-річний термін повноважень.

Також пленум вважає, що судова реформа, яка набула чинності, вводить нерівність серед суддів, а саме, судді, які пройшли конкурсний відбір і кваліфікаційне оцінювання, будуть отримувати набагато вишу заробітну плату, ніж судді, які ще не пройшли цих процедур.

"Закон прийнятий на емоціях, закон прийнятий ситуаційно", – заявив Романюк.

Він вважає, що закон "Про судоустрій і статус суддів" ухвалено у результаті політичних домовленостей.

Звернення в КС підтримала також голова Ради суддів Валентина Симоненко.

У свою чергу голова Верховного Суду Ярослав Романюк заявив, що братиме участь в конкурсі до нового складу Верховного Суду.

"Так, планую брати участь в конкурсі. Мені 55 років, здоров'я дозволяє, потенціал теж дозволяє", – сказав Романюк.

Він заявив, що не бачить в своєму намірі суперечності з ініційованим ним же поданням до Конституційного Суду щодо визнання неконституційним конкурсного відбору до нового складу Верховного Суду.

У Мін'юсті назвали звернення ВСУ до КС спробою зірвати судову реформу

Заступник міністра юстиції з питань євроінтеграції України Сергій Петухов назвав звернення Верховного суду до Конституційного суду щодо неконституційності положень закону про судоустрій та статус суддів спробою зірвати судову реформу.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Отже, тепер офіційно - Верховний суд України буде оскаржувати в Конституційному суді конституційність судової реформи", - констатував він.

"Як правник я можу подискутувати про аргументованість правової позиції колег з ВСУ, коли вона буде опублікована. Але як громадянин, я вже зараз можу сказати: це спроба зірвати судову реформу з боку тих, хто не готовий оприлюднити свої статки та довести у відкритому конкурсі своє право відправляти правосуддя", - додав Петухов.

За його словами, "ми знали, що судова реформа викличе багато спротиву, і були готові до цього, а тому будемо захищати її і в Конституційному суді".

Як відомо, 30 вересня набули чинності конституційні зміни стосовно правосуддя і новий закон "Про судоустрій і статус суддів".

Згідно з ними, вищі спецсуди ліквідуються і створюється новий Верховний Суд як єдиний суд касаційної інстанції.

Всі 200 суддів нового Верховного Суду мають бути дібрані на конкурсі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 762 | Додав: adminA | Теги: зірвати судову реформу, Верховний суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]