Чт, 2024-04-25, 12:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:43
Вибори в Чернігові: троянди, тітушки та розчаровані виборці - 27 липня. Огляд преси
Інші останні Політичні новини

На довиборах у Верховну Раду на 205-му мажоритарному окрузі в Чернігові перемогу здобув кандидат від "Блоку Петра Порошенка". Такими є дані екзит-полу, проведеного соціологічною групою SOCIS на замовлення Комітету виборців України.

За даними соціологів, у цього кандидата 31,4% голосів виборців. У його найближчого переслідувача - кандидата від партії "Укроп" Геннадія Корбана - 17,1%.

Результати дослідження в ефірі телеканалу "Інтер" оприлюднив представник компанії SOCIS Олександр Чашковський.

Відповідно до екзит-полу інші кандидати на виборах в окрузі здобули:

- Андрій Міщенко (кандидат від ВО "Свобода") - 10%; - Ігор Андрійченко (кандидат від "Демократичного альянсу") - 9% - Володимир Зуб (кандидат від "Самопомочі") - 7%.

Решта кандидатів згідно з дослідженням отримали менш як 7% голосів виборців.

У екзит-полі було опитано більш ніж 2 тис. осіб, повідомляється в статті "Екзит-пол віддав перемогу Березенку на довиборах у Чернігові" в газеті "Факты и комментарии".

Проміжні вибори в ВР на скандальному 205-му окрузі в Чернігові, як і передбачалося, пройшли в атмосфері провокацій, спроб підкупу виборців і навіть побиття співробітників соцкомпаній, які проводили опитування виборців для результатів екзит-полів. Явка була низькою: за даними ЦВК - 35,32%. Але в Комітеті виборців України, запевнили, що явка перевищила прогнозовану (23%).

Ранок розпочався зі скандалу. У Мережу потрапили фото і відео автобусів, які вивозили людей за місто на "Голубі озера". "Було до п'яти точок збору людей. На озерах організували гуляння: пиво, шашлики, для дітей - солодощі, морозиво. Це було зроблено, щоб зменшити явку", - сказав нардеп від НФ Олександр Кодола.

Зранку на багатьох дільницях були черги.

"Прийшли проголосувати, поки не так спекотно", - пояснила пенсіонерка Катерина Довженко на дільниці в школі №2, але вже після ранкової хвилі людей дільниці спорожніли.

Після закриття дільниць активісти заявили про порушення: в "Опорі" нарахували щонайменше 12 сфотографованих бюлетенів, а спостерігачі від "ДемАльянсу" заявили про бійку на одній з дільниць після її закриття.

"Нардеп Борис Філатов намагався потрапити всередину. У приміщення дільниці ломляться, але не відкривають, пробують ламати двері", - повідомили спостерігачі. Ще під однією дільницею батальйон "Чернігів" і міліція заблокували машину через підозру у вивезенні бюлетенів.

У КВУ заявили, що після закриття на одній з дільниць зникло світло, і всередину намагалися потрапити невідомі, а в міліції попередили про можливий штурм ще однієї дільниці, працівники якої забарикадувалися всередині. У облУМВС повідомили, що зафіксували 50 повідомлень про порушення.

Провокації почалися ближче до полудня. На одній з дільниць у школі №11 працівник штабу одного з фаворитів гонки організував безкоштовне підвезення пенсіонерів. Перевозили їх у мікроавтобусі з написом "Люстраційний бюлетень. "Підвіз людей до дільниць". За словами водія, виборців ніхто не агітував. Хоча люди, що вийшли з авто, говорили зворотне.

У штабі Березенка після обіду обговорювали скандал з псевдожурналістами. Нардеп від БПП Олександр Черненко виклав у Facebook фото журналістських посвідчень: на них якесь друковане видання "Точка зору", яке зареєстровано ВГО "Комітет виборців України". Як екс-голова КВУ, Черненко відразу ж відхрестився від цієї газети.

Анонімно у двох штабах говорили, що до вечора можливий силовий сценарій зриву виборів. За інформацією облУМВС, напередодні голосування в місто заїхали "тітушки", деякі з них озброєні.

На думку політологів, вибори на 205-му окрузі в Чернігові показали слабкість виборчої системи. "Сам хід кампанії суперечив демократичним процедурам. Ми побачили підкуп виборців, явний і цинічний, і виявилося, що не так просто притягнути до відповідальності кандидатів, - сказав професор політології НаУКМА Олексій Гарань. - Треба було активніше працювати і правоохоронцям: міліції та судовій системі. Це ненормально, коли йде прямий підкуп, а правоохоронці роблять вигляд, що нічого не бачили. Міліція "прокинулася" вже в день голосування, але це пізно. Тепер, думаю, потрібно внести відповідні запобіжники в виборчий закон, щоб забезпечити транспарентність виборів. 205-й округ - дуже поганий приклад для місцевих виборів. Ми повинні зробити висновки - і юридичні, і громадські".

Згоден з ним і його колега Олександр Палій, але він сподівається, що восени такої відвертої роздачі пайків виборцям не буде: "З плюсів - такого, щоб приходили і купували цілу комісію, ми не побачили. Але скандал з фальшивими печатками - це дуже серйозно, як і те, що виборці виносять і фотографують бюлетені. Загроза підкупу дуже істотна в регіонах, де 500 або 1000 голосів іноді вирішують все. Я думаю, треба проводити місцеві вибори в два тури, тоді буде менше шансів для фальсифікації. У нас же двотурову систему залишили тільки у великих містах, а в маленьких загроза зберігається".

"Україна репутаційно програла, - каже Вадим Карасьов. - Ця виборча кампанія показала всю корупційну абсурдність мажоритарки, а також те, що фінансування виборчої кампанії треба законодавчо унормувати. Крім того, запеклий бій за мандат дозволяє припустити, що в політиці зберігається корупція: не за 6000 грн зарплати вони ж змагаються".

Експерти вважають, що затягнути зі встановленням результатів виборів можуть, але ненадовго. "Не думаю, що сильно вийде тягнути. Кандидати можуть це зробити через суди, але результат все ж встановлять, і досить швидко", - каже Палій. На думку Гараня, все залежить від розриву в кількості відданих голосів: "Якщо результати будуть близькі, почнеться судова тяганина. Але якщо розрив буде великий, питань вже не буде". Про це пишуть Христина Зеленюк, Олександра Захарова в статті "Вибори: троянди і бійка" в газеті "Сегодня".

В інтернеті вирує обговорення, що вночі в Чернігові розкидали листівки - один з лідерів перегонів Сергій Березенко зняв свою кандидатуру. Фальшивка, звичайно. Підбадьорені новинним потоком, виходимо на вулицю. Але розмірений темп літнього ранку невеликого обласного центру не зламає ніхто, навіть ті, хто бореться за місце в парламенті.

"Та тому, що такий бруд місили, так некрасиво себе вели кандидати, що у багатьох внутрішній протест, - зізнається Ольга Іванівна. - Я замість виборів на ринок йду, і знайомі мої так само роблять... Нам одного, який молодий, нав'язують. Хіба наші голоси щось вирішують?"

На 12 годину дня явка виборців була близько 13 відсотків. Кого з людей не запитаєш, лаються. Піди розберися в цьому бюлетені - у списку 91 прізвище. Втім, хто чого вартий, народ знає - і хто продукти роздає, і хто листівки розкидає, і як вчителів наполегливо просять прийти на вибори.

З журналістами народ спілкується охоче - виливають все, що накипіло.

"У нас місто спокійне. Ніколи таких скандалів не було: щоб фальшиві печатки, автомати, листівки з гадостями проти когось розкидали, - каже Олена Володимирівна, співробітниця Літературного музею імені Коцюбинського. - Ми жартуємо між собою, що до нас дійшли київські технології".

А тим часом у медіа-центрі організація "За чисту політику" фіксує порушення з боку основних учасників перегонів: в день тиші Корбан не прибрав плакати благодійного фонду "Укроп". Березенко проводив концерт, в день голосування один з кандидатів "мобілізує" пенсіонерів, яких "годував" всю кампанію. Другий, навпаки, намагається організувати вчителів і лікарів. У хід пішли і лже-журналісти - члени штабів з посвідченнями працівників ЗМІ також ходять по виборчих дільницях - шукають порушення. Зайву масовку створюють і депутати, яким, з урахуванням їхнього статусу, всі двері відчинені. Саме через них очікували найбільших проблем під час підрахунку голосів.

Перший серйозний конфлікт стався близько другої години дня. Жінка роздавала запрошення на концерт, який організовує штаб Корбана. З білого мікроавтобуса вивалилися хлопці в спортивних штанях. Спробували вирвати сумку. Перехожі викликали міліцію. Але раніше на місце встигли приїхати Геннадій Корбан і частина співробітників його штабу. З іншого табору з'явився депутат від БПП Костянтин Усов. Покричали, пообзивали один одного "тітушками"... Міліція в цей час байдуже спостерігала за всім збоку.

Штаб-квартира Сергія Березенка розташована в театрі. Парадний вхід прикрашений повітряними кулями. Біло-червоними, звичайно. Усередині фуршет: кава, чай, бутерброди. Всі ввічливі, привітні. У місті є і тіньовий штаб "кандидата від влади". Туди пресу не пускають. І його місце розташування намагаються тримати в секреті.

У цей час в іншому штабі - Геннадія Корбана - життя вирує. Сам він спостерігає за журналістами, які бігають туди-сюди по його штабу. Іноді виходить на вулицю покурити. Народ його впізнає. Один з молодих людей тут же просить автограф. На мить здається, що в цій картині вся суть виборів: публічні люди з центру приїхали в провінційне містечко і додали чогось нового, живого. Для когось це театр, для когось ганьба, а комусь у дворі полагодили тротуар, який двадцять років був розбитий.

"Вважаю, що це - ганьба. Вибори в Чернігові нас відкидають в 2012 рік, - заявив Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу СТБ і пообіцяв, що внесе на розгляд Ради законопроект, який посилить відповідальність кандидатів у депутати за підкуп виборців. - Вже наступного тижня я внесу законопроект, який посилить відповідальність за "гречку" і тих, хто її дає, і тих, хто це забезпечує". Про це пишуть Анна Мамонова, Анастасія Рябоконь у статті "Жителі Чернігова про вибори: "Хіба наші голоси щось вирішують?" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 860 | Додав: adminA | Теги: тітушки, троянди, преса, 27 липня, вибори, розчаровані виборці, чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]