Чт, 2024-03-28, 14:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:29
Від ідеї "багатонадійної" зміни влади до варварської бійні з пожиранням ворогів - Сирія. - InoPressa
Інші останні Новини світу
Обама і Кемерон зі стриманим оптимізмом говорять про плани міжнародної конференції з Сирії. Конфлікт не досяг би такого розмаху без зовнішньої дії, визнають деякі експерти. Обидва табори, спочатку близькі до центристських позицій, скотилися до крайнощів: жорстокість доходить до антропофагії щодо тіла ворога. Не варто також вважати, що джихадизм - тимчасова тактика опозиції.

У понеділок президент США Обама і прем'єр-міністр Великої Британії Кемерон висловили стриманий оптимізм у зв'язку з планом міжнародної конференції з Сирії, повідомляє The Washington Post.

"Я не обіцяю успіху. Чесно кажучи, іноді (...) якщо вже фурії спущені з повідка в ситуації типу тієї, яку ми спостерігаємо в Сирії, дуже важко заново привести все до ладу", - сказав Обама на спільній з Кемероном прес- конференції. Кемерон, зі свого боку, згадав про "вікно можливостей", яким треба терміново скористатися, поки "не справдилися найгірші побоювання".

Кореспондент зазначає: "Про проведення конференції оголосив минулого тижня держсекретар США Джон Керрі після того, як, мабуть, переконав президента Путіна, що Росії слід брати участь у спробах знайти політичне вирішення конфлікту".

Плани США, Великої Британії і Франції з озброєння сирійських повстанців не відкинуто остаточно, щоб змусити Москву і повстанців поставитися до конференції поважно, підкреслює видання, вважаючи, що "перспектива позбутися бази ВМС у Середземномор'ї імпонує Росії ще менше, аніж думка про втрату Асадом влади".

Минулого тижня держсекретар США Джон Керрі заручився підтримкою Росії у проведенні міжнародної конференції щодо сирійської кризи, нагадує The New York Times. Британський прем'єр-міністр після розмови з президентом Путіним каже, що у обох сторін є спільний інтерес у тому, щоб зупинити зростання кількості ісламістів на Близькому Сході, проте є і значні розбіжності.

"Я досить активно підтримував сирійську опозицію, кажучи, що Асад повинен піти, що його влада нелегітимна. У президента Путіна інша думка", - розповів про візит до Росії британський прем'єр. "Якщо ми не допоможемо сирійській опозиції, яка гарантує демократичне майбутнє Сирії, то нема чого дивуватися тому, що лави екстремістських елементів зростатимуть", - заявив Кемерон.

Обама, у свою чергу, наголошує: "Нас чекають серйозні виклики у здійсненні ефективного процесу, навіть за участю Росії, тому що є й інші країни, наприклад, Іран. І є активні учасники без державного статусу, такі як "Хезболла".

"І, чесно кажучи, з іншого боку ми маємо такі організації, як "Аль-Нусра", які фактично пов'язані з "Аль-Каїдою". Усе це являє собою вибухонебезпечну суміш", - констатує Обама.

Французька Le Monde публікує велику аналітичну статтю про Сирію директора експертного центру Міжнародної кризової групи з Іраку, Єгипту, Сирії, Лівану і країн Перської затоки Пітера Харлінга та журналістки Сари Берке.

"Для прихильників режиму його програма обмежується знищенням ворогів. Опозиція ж має задовольнити значно амбітніші очікування", - зазначають автори статті. Гірка іронія конфлікту полягає в тому, що у сирійців, які опинилися по різні боки барикад, набагато більше спільного, ніж їм здається. Якщо запитати їх, чого вони хочуть для Сирії, то і лоялісти, і повстанці дадуть відповідь: єдиного толерантного суспільства, справедливої представницької держави. "Джихадистський образ ісламського емірату витає тільки в маргінальних колах. І дуже мало хто з лоялістів жадає нескінченної тиранії", - впевнені Харлінг і Берке. У приватних розмовах прихильники чинного президента критикують корумповану, байдужу до долі народу родину Асадів так само, як і повстанці.

Як серед лоялістів-алавітів, так і серед повстанців панує замішання і криза самоідентифікації, повідомляють фахівці з питань регіону. "Натхненні "арабською весною" в сусідніх країнах, прості люди кинули виклик режиму, не чекаючи від його структур такої міцності. До них долучилися опозиціонери у вигнанні, не надто дбаючи про те, щоб вказати їм правильний шлях, покладаючись насамперед на рішення, запропоновані міжнародною спільнотою".

Було б наївно вважати, що джихадизм - тимчасова тактика опозиції, вважають автори. Не слід також вірити офіцерам служб безпеки, які стверджують, що їхня жорстокість - тимчасове явище. "Насправді обидва табори, які дотримувалися спочатку центристських позицій, скотилися до крайнощів", ​​- свідчать Харлінг і Берке.

Автори визнають, що конфлікт не досяг би такого розмаху без зовнішнього впливу: Башар Асад не зміг би спиратися на свою не найпотужнішу армію без постачань російських озброєнь, а повстанці двічі подумали б, перш ніж взятися за зброю, якби західні уряди не висловлювали їм підтримки.

Вихід з трагедії вирішить розклад сил на міжнародній арені, вважають Харлінг і Берке: "Багатонадійний конфлікт обернувся горем для Сирії".

Матеріал Фабіо Скуто в газеті La Repubblica має заголовок, який шокує: "Їжте серця солдатів Асада". "Антропофагія щодо ворога - аж ніяк не новина для воєн, але жорстоке поводження з тілом ворога, здавалося, вже давно відійшло в минуле. Проте щодня рівень жорстокості громадянської війни в Сирії наростає і сягає все нових страхітливих вершин", - розповідає автор статті.

На відео, поширеному кількома туніськими сайтами, можна побачити, як бойовик розпорює ножем тіло молодого чоловіка у формі, що нагадує форму армії Асада, потім вириває серце і кусає його. За кадром чуються вигуки "Аллах акбар!".

"На відео, достовірність якого ще слід підтвердити, спостерігачі Human Rights Watch впізнали одного з командирів повстанців, Абу Сакара, засновника "Бригади Фарука" в Хомсі, відомого багатьом іноземним журналістам. Бойовик, озброєний ножем, здійснює цей кошмарний акт і шепоче своє прокляття: "Клянуся Богом, ми з'їмо всі ваші серця і печінки, вас, солдати собаки Башара (Асада)". Особу Абу Сакара підтвердили джерела повстанців у Хомсі і фотографії, на яких цей чоловік одягнений в ту ж таки форму і носить ті самі персні на тих же пальцях", - вказує автор статті.

"Це відео - лише крапля жаху, який понад два роки роздирає Сирію", - підсумовує кореспондент.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 886 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, варварська бійня, Сирія, ідея багатонадійної зміни влади, пожирання ворогів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]