Чт, 2024-04-25, 21:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:40
Від Карпюка пішов адвокат, Клиха в СІЗО годували транквілізаторами
Інші останні Новини російської федерації

Новий "адвокат за призначенням", нав'язаний Миколі Карпюку головуючим суддею на процесі в Грозному, відмовився увійти в справу. Про це сказав адвокат Карпюка Докка Іцлаєв, передає "Укрінформ".

"У мене сьогодні була розмова з адвокатом, призначеним суддею Миколі Карпюку. Ознайомившись з ситуацією детальніше, він сказав, що відмовиться від цього призначення", - повідомив Іцлаев.

Він пояснив таке рішення тим, що воно "суперечить і закону, і адвокатській етиці". Виявляється, якщо у справу вступає дублюючий адвокат, адвокат за призначенням без згоди адвоката за угодою, то "це може привести до різних санкцій, аж до позбавлення статусу адвоката".

Відзначимо, що в четвер, 21 квітня, суддя Вахіт Ісмаїлов призначив дебати на процесі Карпюка-Клиха на 4 травня. І самовільно ввів у справу двох "адвокатів за призначенням", не питаючи згоди ні "адвокатів за угодою" Докки Іцлаєва і Марини Дубровіної, ні обвинувачених Миколу Карпюка і Станіслава Клиха.

У той же час, Микола Карпюк, утримуваний в Грозному, готує промову для свого останнього слова.

"Микола збирається виступати на процесі з останнім словом. Ми з ним уже двічі обговорювали цю тему", - повідомив Іцлаев.

Раніше Карпюк в залі суду в основному був відсутній. Спочатку його видаляв суддя. Потім він сам відмовлявся подавати клопотання і повертатися в зал суду, кажучи, що це нічого не вирішує, оскільки "все це інсценування, все це цирк - нас (з Клихом - ред.) судять не за те, що ми щось зробили, а за те, що ми українці і потрапили до них у лапи".

Однак останнім часом моральний настрій Карпюка значно покращився. Багато в чому це пов'язано з тим, що через "Росузнік" він почав отримувати листи підтримки з усього світу.

"У нього покращився настрій. Він тепер отримує листи звідусіль. Знаю, наприклад, що і з Канади є. І він дуже добре відчуває цю підтримку. Вона дає йому сили. Коля відповідає цим людям по можливості. І він каже, що тепер нічого не боїться", - поділилася дружина Карпюка Олена.

В СІЗО Клиху давали під виглядом протизастудних препаратів психотропні - мати затриманого

Станіслав Клих, що утримується Росією в Грозному і перебуває в стані нервового зриву, отримував седативні препарати. Про це розповіла його мати Тамара Іванівна Клих.

Коли Тамара Іванівна була в Грозному в залі суду, Станіслав під час нервового нападу кинув у зал чорний пакет, в якому серед іншого були таблетки. Тамара Іванівна підібрала їх. Вона розповіла, які ліки були в пакеті - релаксозан, персен, сонміл.

Це так звані "заспокійливі": засоби седативного-снодійного-антигістамінного ефектів (сонміл) і седативного-транквілізуючого-спазмолітичного ефекту (релаксозан і персен). Тобто психотропні препарати, що впливають на свідомість, але ніяк не протизастудні, як пояснювали раніше в СІЗО самому Станіславу.

Нагадаємо, російське звинувачення ставить в провину Карпюку та Кліху вбивство 30 військовослужбовців і замах ще на життя 15 солдатів, які вони, нібито, вчинили в складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995 року в Грозному.

Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів, консула, катували.

"Меморіал" обох визнав політв'язнями.

Дебати у справі призначено на 4 травня.

Правозахисники заявляють про незаконність рішення чеченського суду призначити Карпюку та Клиху "додаткових" захисників

Євромайдан SOS і Українська Гельсінська спілка з прав людини заявляють про незаконність рішення Верховного Суду Чеченської Республіки щодо призначення "додаткових" захисників незаконно утримуваним у Росії українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху проти їх волі та без узгодження з їх адвокатами – Мариною Дубровіною і Доккою Іцлаєвим.

Про це йдеться у спільній заяві Євромайдану SOS та Української Гельсінської спілки з прав людини, оприлюдненій на сайті УГСПЛ.

Нагадується, що рішення про призначення додаткових адвокатів було прийняте 21 квітня 2016 року.

"Дане рішення винесене наприкінці судового слідства, перед дебатами сторін, що призначені на 4 травня 2016 року, і не може бути виправдане необхідністю забезпечення права на захист. Таке рішення є цинічним порушенням права на захист обох підсудних, гарантованого Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, а також Кримінальним процесуальним кодексом РФ та рішенням про "подвійний захист" Ради Федеральної палати адвокатів від 27 вересня 2013 року", - заявляють правозахисники.

У Євромайдані SOS та УГСПЛ вважають, що цей єзуїтський хід має на меті дискредитувати позицію захисту в очах присяжних і перекреслити покладені зусилля щодо успішно спростованих звинувачень протягом всього судового процесу.

"Адже, незважаючи на всі труднощі та штучно створювані перешкоди, адвокати Докка Іцлаєв і Марина Дубровіна зуміли продемонструвати суду присяжних невинуватість своїх підзахисних, а також неспроможність звинувачень, висунутих на їхню адресу. Цей, вкрай сумнівний з правової точки зору, крок суду може бути також покликаний в майбутньому скомпрометувати незалежних адвокатів, які взялися на свій страх і ризик захищати громадян України в політично мотивованих процесах", - наголошується у заяві.

На переконання правозахисників, рішення судді Ісмаїлова про призначення "додаткових" адвокатів є останньою краплею в судовому та правовому свавіллі над Карпюком та Клихом, які вже протягом двох і півтора року відповідно перебувають в незаконному ув’язненні в Росії та постійно зазнають грубих порушень їхніх фундаментальних прав.

Також у заяві зазначається, що з початком розгляду справи у Верховному Суді Чеченської Республіки список порушень щодо Карпюка і Клиха продовжує зростати.

У Євромайдані SOS та УГСПЛ вважають, що рішення судді Ісмаілова щодо призначення "додаткових" захисників без узгодження з адвокатами по договору і без отримання на це згоди обидвох підсудних є незаконним і вимагають припинити спроби обмежити право Карпюка та Клиха на ефективний правовий захист, а також намагання дискредитувати їх захисників за угодою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 936 | Додав: adminA | Теги: транквілізатори, Клих, Адвокат, СІЗО, Карпюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]