Чт, 2024-04-25, 08:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:16
Видачу кредитів у гривні обмежують банкіри
Інші останні Економічні новини

Останні кілька тижнів українці активно скуповують валюту, побоюючись восени стрибка курсу долара, як це було у 2008 році, пише газета "Сегодня".

За словами співробітниці одного з київських банків, банкіри теж побоюються можливого серйозного коливання щодо нашої валюти ближче до зими - після виборів, і тому нібито почали потихеньку обмежувати видачу кредитів у гривнях.

В обмінниках, які знаходяться в не настільки жвавих частинах міста, великого ажіотажу немає.

"Кожен день по-різному. Буває, що й скуповують багато, а потім інші приходять і продають. Такої паніки, як в 2008 році, зараз немає", - сказали в одному з обмінників.

Офіційна статистика Нацбанку підтверджує підвищення попиту на долари: у липні українці скупили на 26,12% більше валюти, ніж у червні.

Частково економісти пояснюють скупку доларів сезонним попитом.

"Літо - час відпусток, і українці частіше літають за кордон, для чого їм потрібні євро. А восени підвищується ділова активність, потрібні долари", - пояснив економічний експерт Ерік Найман.

Але є й інша причина - побоювання з приводу долі курсу гривні після виборів.

"Девальваційні настрої в суспільстві перебувають на максимальному рівні. Українці спостерігають, що відбувається в єврозоні і приходять до висновку, що їхні проблеми можуть негативно позначитися на економіці України. Крім того, наближаються вибори. Люди традиційно чекають політичної, а отже, і економічної нестабільності", - пояснив аналітик Forex club Микола Івченко.

Зростання курсу долара експерти прогнозують максимум до 8,25-8,4 грн/дол до кінця року. Причому вони радять зберігати гроші саме в нацвалюті, але в банку.

"Якщо ви можете покласти гроші під 20-21% у гривнях, то ризики девальвації практично нівелюються, адже в доларах ставки нижчі", - пояснює Найман.

Івченко радить зберігати 65-70% грошей у гривнях, а решту - в доларах і трохи - в золоті.

Як повідомлялось, експерти все ж очікують девальвації гривні після виборів. Оцінки фахівців збігаються і з песимістичними очікуваннями українців. Як засвідчило опитування DW-Trend, проведене у червні, лише кожен третій українець (32%) вважає, що курс гривні залишатиметься на нинішньому рівні до кінця 2012 року. 39% опитаних упевнені у значному падінні курсу національної валюти ще цього року.

Національний банк України, у свою чергу, рекомендує населенню тримати всі свої вільні заощадження в гривні.

"Позиція Національного банку незмінна. Ми рекомендуємо зберігати заощадження у гривні. У будь-яку валюту, в яку не вкладешся, - це валютні ризики. Немає жодної валюти, яка була б хороша", - заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

Нагадаємо, на початку липня українці кинулися скуповувати валюту, встановивши в результаті рекорд від початку 2012 року. Як повідомили у Національному банку України, комерційні банки в червні купили у населення валюти на 1,122 млрд дол, продали - на 1,863 млрд дол, чистий обсяг купівлі готівкової валюти населенням в червні зріс на 40% до 741 млн дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 951 | Додав: admin | Теги: кредит, гривня, банк, украъна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]