Чт, 2024-03-28, 12:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:17
Відключення опалення та затримки зарплат і пенсій чекає населення України
Інші останні Економічні новини
Якщо Кабінет Міністрів України не придумає, як наповнити державний бюджет, Україну чекають неосвітлені вулиці, відключення опалення і затримки зарплат і пенсій.

Держказначейство вже не перший місяць блокує гроші на рахунках місцевих бюджетів і тому міській владі нічим платити підрядникам, кажуть у Львові. Борг перед містом вже досяг 30 мільйонів гривень, пише UBR.ua.

«Сьогодні проплачуються тільки захищені статті, тобто зарплати і пенсія. На незахищені – послуги транспорту, зв’язку, охорони – гроші не виділяються. Найгірша ситуація з оплатою ремонту доріг», – розповів мер Львова Андрій Садовий.

Про таку саму ситуацію заявляють в більшості українських міст. Так, тільки в Донецькій області Держказначейство заборгувало 1,3 мільярда гривень, розповів голова місцевої облради Андрій Федорук.

У самому Донецьку можуть залишитися без вуличного освітлення, попереджає мер Олександр Лук’янченко.

Суми недоотримали близько 19 мільйонів гривень, Тернопіль – 7 мільйонів гривень, Одеса – більше 20 мільйонів гривень. А це означає, що не оплачується прибирання вулиць, освітлення, вивезення сміття, ремонт доріг і так далі.

Той факт, що казначейство оплачує далеко не всі рахунки, які виставляються місцевою владою, визнає і прем’єр-міністр Микола Азаров. Пояснює він це складною економічною ситуацією в країні.

«Знизився попит і відповідно прибутки від продажів металу, руди і добрив. З іншого боку, потрібно виплачувати борги і розраховуватися за дорогий газ. Все це в сукупності серйозно тисне на наші фінансові можливості. Тому казначейство в першу чергу перераховує гроші на виплати пенсій, зарплат, соціальних допомог, оплату зовнішніх і внутрішніх зобов’язань», – говорить прем’єр.

Така ситуація виникає не вперше, практика перерозподілу коштів на рахунках Держказначейства застосовувалася і раніше, нагадує екс-глава відомства Тетяна Слюз. Тільки проблема раніше не набувала настільки загрозливих масштабів і виникала ближче до кінця року. Цього року муніципалітети опинилися без грошей ще влітку.

Про те, скільки грошей в цілому заблоковано по Україні, в Держказначействі не говорять. Джерело у відомстві повідомляє, що цифри постійно міняються, а гроші ось вже кілька місяців розподіляються в ручному режимі «на рівні Києва».

Крім того, без коштів залишилися пільговики. Хоч в уряді і заявляють про те, що по соціальних виплатах заборгованостей немає, заблокованими виявилися кошти Фонду соціального страхування. Тобто не виплачуються лікарняні, допомоги по вагітності та пологах, гроші, які повинні виділятися державою на поховання, допомогу з безробіття.

«Юридично кошти у фонду є, але фактично до середини вересня не були проведені платежі на суму в майже 950 мільйонів гривень: борги перед мамами – близько 230 млн, перед «больнічніками» – понад 400 мільйонів», – стверджує член Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Людмила Денисова. Затримують і заробітні плати, правда, терміни затримок поки невеликі – максимум кілька днів.

«Останній квартал 2013 року буде дуже складним. Темні вулиці, гори сміття, ями на дорогах, пікети, мітинги, ручне управління економікою. Посилення політичного тиску, політичної залежності територій від тих, хто в Державному казначействі вирішує, давати гроші чи не давати», – попереджає народний депутат Андрій Пишний.

І якщо зараз із невиплатами заробітної плати стикаються працівники підприємств, які обслуговують інфраструктурні потреби українських міст, то вже цієї осені проблема може торкнутися більшості бюджетників, говорить депутат.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1105 | Додав: adminA | Теги: відключення опалення, населення України, затримки зарплат і пенсій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]