Пт, 2024-04-19, 09:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:16
Відкрилася виставка картин, які створили з допомогою комп'ютера, в Тернополі
Інші останні Культурні новини

У Тернопільському обласному художньому музеї відкрилася виставка "Зимові зустрічі". В експозиції представили 160 вишитих картин і близько півсотні сорочок, а також ікони, ґердани та різноманітні оздоби із бісеру. Всі картини створювали з допомогою комп'ютера, передає Gazeta.ua.

Як розповіла заступник директора музею Ольга Ваврик, виставка користується великою популярністю.

"Її організувало творче об'єднання "Світ рукоділля", яким керує Світлана Седляк. Авторами є вишивальниці не лише з Тернополя, а й з області. Це люди без спеціальної художньої освіти. Вони просто закохані у вишивку. Тому із задоволенням приносять свої роботи на виставку. Це для них є стимулом, адже їхні творіння бачать не лише вдома, а й широкий загал. І виставка справді користується великою популярністю серед тернополян. Найбільше зацікавлюють вишиті краєвиди рідного міста.", - зауважила вона.

За словами Ольги Романівни, сьогодні фактично кожен малюнок можна перевести у схему для вишивання.

"Така схема дає можливість відтворити буквально будь-що. Сьогодні завдяки технічному прогресу, комп'ютеру, фактично кожен малюнок можна перевести у схему для вишивання. Намалювати картину складніше, для цього потрібно вчитися, розвивати фантазію. А тут головне -- старанність і бажання. При цьому часто ще й іде пояснення, коли якою ниткою треба вишивати".

Представлені картини вишиті настільки майстерно, що на перший погляд видаються намальованими. Як зазначила Ольга Ваврик, для виставки їх відбирали протягом року. І головним критерієм для цього був саме рівень майстерності вишивальниці.

"Важливо, щоб вишивка була зроблена тонко, всі хрестики, якщо ідеться про цю техніку, лежали рівно, як з лицьового, так і з виворотнього боку. Є також оригінальне поєднання малюнку і бісеру. Так, на картинах на релігійну тематику вишивка бісером робиться на тканині, на якій уже нанесений малюнок. Фактично зашивається тільки одяг і елементи інтер'єру. А лики Ісуса Христа та апостолів залишаються намальованими", - пояснила вона.

Та є в експозиції і авторські вишивки, зроблені не за схемами. Це картини зі стрічок.

"Вишивка стрічкою – це авторські роботи, не за схемою. Авторка просила художницю, щоб та намалювала їй тло, а далі уже оздоблювала картину стрічкою. Такою технікою не кожен вміє користуватися, - наголосила Ольга Романівна. - По-перше, схеми нема. Стрічку протягають у прорізи. І залежно, як її покласти, утворюються більші чи менші завиточки, блискучі чи матові. Усе залежить від фантазії майстра декоративного мистецтва".

Як повідомлялося, у Тернополі відкрили міжнародну виставку дитячого іконопису та сакрального живопису "Для Бога я створю найкраще, що можу".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 3053 | Додав: adminA | Теги: тернополі, комп'ютера, виставка картин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]