Пт, 2024-03-29, 09:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:09
Відкрили пам'ятник Анні Ярославні у Києві. Про королеву Франції планують зняти фільм
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві на Львівській площі урочисто відкрили пам`ятник королеві Франції Анні Ярославні.

У офіційній церемонії відкриття пам`ятника брали участь дипломати, представники українського уряду та місцевої влади, а також учні трьох столичних французьких шкіл, передає УНІАН.

"Анна, мабуть, не уявляла собі, що правитиме упродовж майже десяти років Францією у період її становлення поруч зі своїм августійшим чоловіком (королем Генріхом I – ред.). Анна, напевно, не уявляла, що після смерті короля вона буде регентом при своєму синові, майбутньому королі Філіпу Першому та стане невід`ємною ланкою (роду – ред.) Капетингів та інших численних європейських династій", - заявила посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.

"Анна точно не уявляла собі, що одного дня на початку XXI століття інша жінка, родом з Франції - це я - урочисто відкриватиме статую, зведену на її честь у центрі її рідного міста", - додала дипломат.

Також вона наголосила, що пам‘ятник усім нагадуватиме, що Анна Київська стала першою особою, яка започаткувала зв`язки між Україною та Францією. "Зв`язки, що вибудовувалися упродовж століть і значно посилилися після здобуття Україною незалежності у 1991 році. Зв`язки, що живляться активним співробітництвом в усіх галузях. Зв`язки, які Франція зміцнюватиме і розвиватиме у майбутньому заради єдиної, вільної та сильної України, у тій Європі, в якій Київська Русь вже колись посідала належне їй місце", - наголосила посол.

В свою чергу міністр культури України Євген Нищук назвав королеву Анну Ярославну справжнім символом, який об`єднує Україну і Францію в тисячолітній історії. "Ціла низка династій вийшла, де ллється кров українська, нашої княжни Ярославни. І за статистикою... близько 30 європейських королів мають кров від Анни Ярославни. Це про українську кров. Ось наш факт євроінтеграції. Ми давно європейська держава", - наголосив Нищук.

Міністр культури звернув увагу, що "побутує така думка, що Франція начебто дуже сильно дружить тільки з Росією, бо їхні двори дуже гарно і гучно гуляли".

"Ні! Дуже інтелігентно, дуже красиво, по-європейськи гуляли наші спільні роди - нашої Ярославни і короля Франції", - додав Нищук.

Нищук також повідомив, що Україна планує спільно з Францією зняти художній фільм про королеву Франції Анну Ярославну.

Про це міністр культури України Євген заявив журналістам під час офіційної церемонії відкриття пам`ятника київській княгині.

"В Тулузі є схожий пам`ятник. У нас відбуваються спільні фестивалі. Це найвірніший шлях, як французам зрештою відкрити спільність саме нашу, Україну французьку", - сказав він.

"Ми хочемо знімати фільм "Анна Ярославна". Французькі продюсери зацікавлені, і ми зараз обговорювали цю тему. Чекаємо підтвердження дуже серйозного французького кінорежисера, де у спільності ми б зробили фільм, хороший, у ко-продукції", - додав міністр.

За його словами, українська та французька сторони підписують спільний контракт у сфері кінематографії. Також Нищук додав, що до цього процесу Україна хоче залучити і Бельгію. "Ми маємо робити зустріч, робити угоду про ко-продукцію, і я думаю, що через культуру ми здобудемо і реальну повагу в політичному аспекті до нашої країни", - наголосив він.

Як повідомлялося, презентація проекту пам'ятника Анні Ярославні відбулася ще в липні 2015 року на території Національного заповідника "Софія Київська" під час першого міжнародного фестивалю "Anne de Kiev Fest".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 824 | Додав: adminA | Теги: королева Франції, пам'ятник Анні Ярославні, фільм, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]