Чт, 2024-03-28, 19:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:18
Відкриття виставки "Мистецька шевченкіана"
Інші останні Культурні новини

  21 лютого о 12 год. у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбудеться відкриття виставки "Мистецька шевченкіана", присвяченої знаменній даті – 200-річчю з дня народження видатного українського поета і художника Т.Г. Шевченка. Виставка побудована на матеріалах музейної колекції, що включає значну кількість творів ХХ століття, в яких з великою шаною і майстерністю втілено образ і відображено творчість Тараса Шевченка. Професійні художники та народні майстри часто зверталися до шевченківської теми в різних видах декоративного мистецтва: килимарстві, ткацтві, вишивці, різьбленні по дереву, кераміці, художньому склі, порцеляні, декоративному розписі.

Найбільш ранніми творами є скульптурні роботи початку ХХ століття Петра Верни, Федора Чирвенка та Василя Поросного, виконані в дереві та глині.

Друга половина ХХ століття представлена багатьма відомими іменами митців: Олександр Саєнко, Андрій Сухорський, Іван та Марія Литовченки, Антон Штепа, Сергій Нечипоренко, Надія Бабенко, Ганна Верес, Іван Зарицький, Іван Аполлонов, Владислав Щербина, Оксана Грудзинська, Ніна Федорова, Марфа Тимченко, Марія Примаченко та інші. Значну кількість творів народні майстри і художники виконали до святкування у 1964 р. 150-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

У своїх роботах автори найчастіше зверталися до образу поета, до рядків у віршах "Мені 13-й минало", "Садок вишневий коло хати", "Реве та стогне Дніпр широкий" та до героїв поем "Катерина", "Наймичка", "Гайдамаки".

Під час відкриття виставки гостей будуть вітати студенти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв та Коледжу культури і мистецтв.

Виставка працюватиме до 30 березня 2014 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1390 | Додав: nowyny | Теги: відкриття виставки мистецька шевчен | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]