Чт, 2024-03-28, 10:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

06:59
Відкриття виставки "Петриківський розпис – колір традицій" з фондів Дніпропетровського художнього музею
Інші останні Культурні новини
20 грудня 2013 р. о 16 год.  у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкривається виставка "Петриківський розпис – колір традицій" з фондів Дніпропетровського художнього музею, приурочена важливій для української культури події – включенню Петриківського розпису до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Петриківка стала першим представником від України, який отримав такий високий статус.

В останні три  роки було проведено більше 50 виставок творів цього унікального народного розпису в багатьох країнах світу. Зокрема, Петриківський розпис презентовано в посольствах України у країнах Євросоюзу, Європейському Парламенті в Брюсселі, Музеї сучасного мистецтва в Кувейті, в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, а також у відомій іспанській культурно-науковій інституції «Ateneo de Madrid», університеті Мадрида, в містах Барселона і Малага.


Цей дивовижний розпис є одним з яскравих проявів унікальної української художньої культури, культури стародавньої, яка створювалася протягом століть плідною працею народних майстрів минулого та сучасності. Далеко за межами нашої країни відомі імена народних майстрів села Петриківки Дніпропетровської області.


У Дніпропетровському художньому музеї зберігається велика колекція робіт майстрів петриківського декоративного розпису. Це зібрання налічує понад 1500 творів народного мистецтва 87 авторів і охоплює період з кінця ХІХ - до початку ХХІ століття. Музейне зібрання дозволяє познайомитися з творами багатьох провідних петриківських художників і надає можливість   серйозно вивчати їх творчість та визначити  роль кожного у розвитку цього виду народного мистецтва.


Виставка дозволить широкій громадськості познайомитися з творами багатьох талановитих петриківських майстрів та яскраво засвідчить, що петриківський декоративний розпис по праву займає своє місце  у Репрезентативному списку всесвітньої нематеріальної спадщини людства.


Виставка працюватиме до 20.01.2014 р.

Адреса музею: м. Київ, вул. Лаврська, 9, к. 2
Тел. 280-36-93
www.mundm.kiev.ua
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 932 | Додав: nowyny | Теги: колір традицій, петриківський розпис | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]