Чт, 2024-04-18, 05:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:29
Відкриття виставки, присвяченої 100-літньому ювілею Василя Івановича Свиди
Інші останні Культурні новини
14 листопада 2013 р. у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкривається виставка, присвячена 100-літньому ювілею Василя Івановича Свиди (1913 – 1989) – народного художника України, лауреата Державної (нині Національної) премії України імені Тараса Шевченка.

Талановитий скульптор народився у гірському селі Пацканьово сучасного Ужгородського району Закарпатської області у багатодітній родині. Після закінчення Ясінянської чотирирічної школи з художньої обробки дерева працював у приватних різьбярських майстернях. Збереглися зразки іконостасного різьблення, виконанані В. Свидою за власними проектами для місцевих церков. Але найдовше довелося йому працювати у церковно-реставраційній майстерні у м. Брно в Чехії.


На Батьківщину В. І. Свида повернувся у 1945 р. З того часу почав займатися скульптурним різьбленням, прагнення до якого підтримали у ньому відомі закарпатські художники – Йосип Бокшай, Адальберт Ерделі, Андрій Коцка та інші, разом з якими він брав участь у багатьох виставках як в Україні, так і за її межами. Для Василя Івановича Свиди дерево назавжди залишилося найважливішим матеріалом, в якому він втілював свої задуми, хоча працював також і з глиною (теракота, майоліка, фарфор). Сцени з життя гуцулів, спогади дитинства про гірські полонини та кошари пастухів, відтворення певних історичних подій, що відбувалися за життя художника або у минулі часи були улюбленими темами митця.


На виставці будуть представлені твори В. І. Свиди, виконані в дереві та майоліці з колекцій Національного музею українського народного декоративного мистецтва, Національного художнього музею України, Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая та приватних зібрань.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 859 | Додав: nowyny | Теги: василь іванович свида | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]