Пт, 2024-04-19, 22:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:59
Відкривається виставка творів видатних художників українського килимового ткацтва Надії Бабенко та Леоніда Товстухи
Інші останні Культурні новини

30 січня 2015 року о 16 год. у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкривається виставка творів видатних художників українського килимового ткацтва, заслужених майстрів народної творчості України, лауреатів Національної премії України ім. Тараса Шевченка  Надії Бабенко та Леоніда Товстухи.

Творчий шлях обох митців багато років був пов'язаний з уславленим центром килимарства на Полтавщині – Решетилівкою, зокрема з фабрикою художніх виробів ім. Клари Цеткін – провідним підприємством свого часу, що спеціалізувалося переважно на виготовленні традиційних килимів з квітковим орнаментом і гобеленів ручної роботи і яке в наш час, на жаль, перестало існувати.

Спеціальна освіта, яку здобули художники у Кролевецькому технікумі (пізніше Л.Товстуха закінчив також Московський технологічний інститут) та багаторічна праця сприяли розвитку таланту митців. Леонід Товстуха  на фабриці пройшов шлях від майстра килимарського цеху до директора підприємства, поєднуючи творчу працю з адміністративною. Надія Бабенко 15 років працювала головним художником, два десятиліття її життя були віддані викладацькій роботі.

Багато унікальних килимів і гобеленів було створено Л.Товстухою та Н.Бабенко. Кращі твори зберігаються у багатьох музеях України. Найбільша збірка знаходиться у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Виставка, що пропонується до уваги відвідувачів, презентує кращі  килими художників з музейної колекції і дає уявлення про яскраву творчу індивідуальність авторів.

Доробок митців базується  на глибокому використанні традицій полтавського килима. Досконале вивчення народних зразків дало їм можливість вивчити техніки ручного килимарства, пластичні якості матеріалу, колористичний та ритмічний лад орнаментальних композицій. Водночас художники, прагнучи  до переосмислення народних традицій, знайшли нові орнаментальні форми та композиції.

Творчість Леоніда Товстухи і Надії Бабенко – визначний внесок у розвиток українського декоративного мистецтва.

Виставка триватиме  до  11 березня 2015 р.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 984 | Додав: admin | Теги: килимове ткацтво, виставка, леонід товстуха, надія бабенк, творів художників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]