Пт, 2024-03-29, 11:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:11
Відносять себе до Київського патріархату більшість українських православних
Інші останні Релігійні новини

Переважна більшість громадян України відносить себе до православної церкви, свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, Соціологічною групою "Рейтинг", Центром Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Відповідно до результатів опитування, 74% опитаних українців відносять себе до православ’я, 8% - до греко-католицизму і по 1% - до римо-католицизму, протестантських та євангельських церков. Просто християнами себе вважають майже 9% опитаних, не відносять себе до жодного з релігійних віросповідань 6%.

У регіональному розрізі в усіх областях найбільш поширеним є православ'я, окрім Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей, де більше ніж половина громадян сповідують греко-католицизм.

Згідно з даними дослідження, серед осіб, які вважають себе православними, 38% відносять себе до Української православної церкви Київського патріархату, 20% - до Української православної церкви Московського патріархату, 1% - до Української автокефальної православної церкви, 39% вважають себе просто православними.

При цьому дослідження засвідчило, що до УПЦ-КП найчастіше відносять себе жителі Західної та Центральної України, а до УПЦ (МП) – на півдні та сході.

Дослідження проводили 1-17 лютого поточного року методом інтерв'ю за місцем проживання респондентів. Загалом було опитано 25 тис. респондентів віком від 18 років. Похибка репрезентативності: для національних показників – не більше ніж 0,9%, для обласних - 3,1%.

Нагадаємо, влітку 2013 року соціологи пропонували респондентам обрати один з трьох варіантів майбутнього православних церков в Україні. За даними опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, 19,6% (в 2010 році - 16,7%) вважають, що православні України мають згуртуватися навколо УПЦ-КП. 19,1% (в 2010 році 13,8%) вважають, що православні церкви України повинні об’єднатися в єдину церкву, яка домагатиметься незалежності. 18,7% (в 2010 році - 22,3%) вважають, що Українська православна церква має залишатися невіддільною частиною Російської православної церкви.

У грудні 2014-го предстоятель УПЦ КП, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що 30 парафій української православної церкви перейшли в цьому році з Московського патріархату до Київського.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: себе, більшість українських православних, Київського патріархату | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]