Чт, 2024-04-18, 02:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:26
Відомий китайський астрофізик і дисидент Фан Лічжі помер в США
Інші останні Новини світу

У США на 77-році життя помер китайський вчений і дисидент Фан Лічжі, який грав ключову роль у подіях на площі Тяньаньмень в 1989 році. Про це повідомляє в суботу, 7 квітня, Agence France-Presse з посиланням на близьких правозахисника.

Професор Фан Лічжі отримав всесвітню популярність завдяки своїм роботам в області астрофізики. Довгий час він обіймав посаду першого проректора Китайського науково-технічного університету. Однак у середині 1980-х років Фан Лічжі відкрито підтримав студентів, які виступали за демократичні реформи, і з тих пір вів дисидентську діяльність, передає Lenta.ru.

У 1987 році професора, який отримав прізвисько "китайський Сахаров" за суміщення правозахисту та академічної кар'єри, зняли з усіх постів та виключили з Комуністичної партії Китаю.

Фан Лічжі вважається одним з натхненників студентських демонстрацій на площі Тяньаньмень в квітні-червні 1989 року. Виступи були жорстоко розігнані китайською владою, при цьому загинули, за різними даними, від 200 до кількох тисяч протестувальників. Після цих подій Фан Лічжі утік на територію американського посольства в Пекіні і переховувався там більше року. У 1990 році йому вдалося виїхати на Захід.

У США Фан Лічжі продовжував видавати роботи в області астрофізики. В останні роки він обіймав посаду професора в університеті Арізони.

А у січні ув'язнений кубинський дисидент Вільман Вільяр помер після 50 днів голодування. Йому був 31 рік.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 992 | Додав: adminA | Теги: дисидент Фан Лічжі, китайський астрофізик, США помер | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]