Ср, 2024-04-24, 09:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:11
Відсторонити глав СБУ і ДПС через інцидент з Развозжаєвим вимагають активісти
Інші останні Політичні новини
У суботу, 27 жовтня, біля будівлі Служби безпеки України відбувся пікет представників низки українських громадських організацій з вимогою усунути від займаних посад керівників СБУ та Державної прикордонної служби до з'ясування обставин виїзду з України російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, в руках у кількох десятків учасників пікету знаходилися плакати "СБУ - філія ФСБ", "Свободу Развозжаєву", "От би вас хтось викрав", в яких від влади України вимагається прояснити ситуацію з Развозжаєвим, що сталася в Україні.

Один з організаторів акції, керівник громадської організації "Інститут" Республіка" Володимир Чемерис розповів агентству, що представники громадських, студентських, правозахисних та профспілкових організацій таким чином висловлюють рішучий протест проти "нахабного викрадення російського опозиційного політика".

За його словами, учасники акції направлять відповідне письмове звернення на ім'я глави СБУ і мають намір просити президента країни усунути з посади керівника спецслужби і главу Держприкордонслужби України до з'ясування обставин того, що сталося з російським опозиціонером.

Також представники української громадськості вимагають від Генеральної прокуратури України провести службове розслідування подій, що сталися з Развозжаєвим, а від Міністерства закордонних справ України - заявити ноту протесту РФ, з наполяганням прояснити "правові підстави дій російських спецслужб на території України".

Раніше повідомлялося, що Развозжаєв, перебуваючи в Києві, звернувся до УВКБ ООН з проханням про правову допомогу у наданні статусу біженця на території України і був направлений в неурядову організацію, яка надає допомогу з подібних питань.

19 жовтня Развозжаєв прибув в офіс цієї організації для реєстрації в УВКБ ООН та отримання правової консультації, звідки і зник.

Минулого тижня СК РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова, активіста "Лівого фронту" Развозжаєва за фактом готування до організації масових заворушень (ст. 30 і 212 КК РФ). Приводом послужили результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія Протесту-2", показаному по НТВ 5 жовтня.

19 жовтня офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін повідомив Інтерфаксу, що в рамках розслідування кримінальної справи про організацію масових заворушень за результатами перевірки відомостей, викладених у фільмі НТВ "Анатомія протесту-2", Развозжаєва оголошено у федеральний розшук.

22 жовтня СК РФ оголосив, що Развозжаєв написав явку з повинною. За словами Маркіна, "21 жовтня Развозжаєв сам звернувся до Головного слідчого управління СК РФ і повідомив про своє бажання заявити явку з повинною".

Опозиціонеру пред'явлено звинувачення у справі про приготування до організації масових заворушень. За клопотанням ГСУ СК РФ в рамках кримінальної справи, порушеної за результатами перевірки фактів, викладених у фільмі "Анатомія протесту - 2", у відношенні Развозжаєва судом обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

23 жовтня члени Громадської спостережної комісії Москви заявили, що їм вдалося зустрітися з Развозжаєвим, що знаходиться в московському СІЗО. За їх словами, він підтвердив інформацію про те, що його викрали на Україні.

Развозжаєв заявив правозахисникам, що відмовляється від своїх свідчень.

Українські правоохоронні відомства не мають у своєму розпорядженні офіційної інформації щодо подій, які відбулися з Развозжаєвим. Служба безпеки України проводить перевірку причин в'їзду російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва в Україну, законності та статусу його перебування на території країни, обставин і мети термінового виїзду в Росію.

Нагадаємо, 21 жовтня СБУ не підтвердила і не спростувала факт викрадення російського опозиціонера.

СБУ проводить перевірку обставин перебування Развозжаєва в Україні через громадський резонанс

Служба безпеки України не отримувала жодних звернень і заяв від потерпілих або будь-яких організацій у зв'язку з перебуванням в Україні російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва, повідомила агентству Інтерфакс-Україна в суботу, 27 жовтня, керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко.

"Ми проводимо перевірку обставин перебування Развозжаева на території України, враховуючи, що справа набула суспільного резонансу і прозвучали останнім часом суперечливі заяви з цього приводу", - сказала вона.

"Давайте розберемося, що насправді відбулося, а потім будемо робити висновки", - підкреслила вона.

Як повідомлялося, 27 жовтня представники ряду українських громадських організацій провели пікет біля будівлі СБУ з вимогою усунути від займаних посад керівників СБУ та Державної прикордонної служби до з'ясування обставин виїзду з України Развозжаева.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1001 | Додав: adminA | Теги: Развозжаєвим, активісти, відсторонити глав СБУ і ДПС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]