Вт, 2024-03-19, 05:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
Відтепер і в Україні біометричний паспорт
Інші останні Туристичні новини

Якщо Україна не хоче залишитися осторонь технічного прогресу у сфері паспортного контролю, нам необхідно видавати біометричні закордонні паспорти вже з наступного року.

Ну й, звичайно, впровадження біометричного паспорта особливо актуальне, з огляду на наше прагнення безвізового режиму з Євросоюзом.

Рішення про затвердження форми такого паспорта підписав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Прем’єр обіцяє, що біометрика коштуватиме українцям удвічі дешевше, ніж звичайний закордонний паспорт. Біометричний паспорт зовні мало чим відрізняється від звичайного закордонного паспорта. Це така сама синя книжечка, тільки друга сторінка — пластикова. Чип зі всіма даними буде вшито в задню обкладинку документа. Там також передбачено відцифроване фото обличчя та відбитки пальців.

Спеціальні сканери зчитують пропорції обличчя власника біометричного закордонного паспорта, визначають відстані між очима, носом, губами й автоматично порівнюють їх з двомірним зображенням. Інформація з паспорта в електронну систему контролю переноситься миттєво, на відміну від інформації з паперового носія. Запов­нювати анкети не буде потреби. Для власників біометричних закордонних паспортів встановлюють спеціальні коридори, в яких черга рухається дуже швидко.

Отримання біомет­ричного паспорта не є обов’язком громадянина, він може залишити старий паспорт. Але виїзд за старим документом залишить процедуру отримання віз. Тобто безвізовий режим торкнеться лише власників біометричних паспортів. Запровадження біометричних паспортів — вимога європейської сторони для України у рамках виконання дій з лібералізації візового режиму.

Важливий момент: біометричний паспорт можуть отримати тільки громадяни України. Якщо українець зареєстрований громадянином іншої держави й отримав відповідний документ, він не зможе оформити біометричний паспорт і претендувати на безвізову подорож Європою. Це, наприклад, стосується тих, хто прийняв громадянство РФ та отримав російські паспорти в Криму.

Для переходу на біометричні паспорти потрібно створити відповідну інфраструктуру й забезпечити умови для фотографування, зчитування відбитків пальців, внесення даних в електронний реєстр. В Україні є майже 700 територіальних підрозділів міграційної служби, які впроваджуватимуть біометричні документи. Щоб відповісти на запитання, яка буде вартість бланків біометричних документів, необхідно, щоб уряд затвердив технічні описи таких документів та закупив бланки, відповідно до чинного законодавства. Відразу після завершення зазначених заходів, буде оприлюднено інформацію про всі платежі, які необхідно буде сплатити, оформляючи документ. Біометричні паспорти для виїзду за кордон запроваджують з 1 січня 2015 року.

Порівняння зовнішності власника паспорта й біометричних даних, які є в паспорті (фотографія обличчя, відбитки пальців тощо) виконує автоматика. Такий підхід знижує вірогідність суб’єктивної помилки контролера, зменшує час ідентифікації і прискорює процес прикордонного контролю.

Причиною для введення біометричних документів, стали події 11 вересня 2001 року у США. Ідея появи подібних документів теж з’явилася в Америці.  2002 року представники 188 країн світу підписали Новоорлеанську угоду, якою визнано біометрію обличчя основною технологією ідентифікації для паспортів і в’їзних віз. Після цієї угоди уряд США заявив, що документи, які використовують для безвізового в’їзду, повинні бути біометричними.

Поки в Україні лише планують оформлення біометричних паспортів, в аеропортах США, Великобританії, Німеччини, Японії та інших країн такі паспорти вже давно зчитують. 90 із 193-х країн-членів ООН видають своїм громадянам біомет­ричні паспорти. Але варто визнати, що і в самому ЄС процес впровадження біометричних паспортів дещо затягнувся. Хоча формально їх почали видавати в Європі тоді ж, коли і у США, 2006 року. До того ж, починаючи тільки з 2009 року, в більшості країн ЄС у паспортах обов’язково повинні бути відбитки пальців, а не тільки двомірна фотографія обличчя. Для деяких країн біометричний паспорт не є розкішшю, тоді як іншим закупити відповідне обладнання і виготовити паспорти виявилося доволі обтяжливо. Зокрема, в Австрії біометричний паспорт коштує 70 євро, і це для австрійців з їхніми доходами прийнятно, тоді як в Румунії паспорт коштує не набагато дешевше — 65 євро, а це — за румунських зарплат — вже серйозні гроші. Вартість оформлення біометричних паспортів сильно коливається: у Литві вона становить 29 євро, у Франції — 89, у Болгарії — 20, у Греції — 84 євро. У наших сусідів — поляків — біометрія і видача паспорта коштує 35 євро.

Заміна паперового закордонного паспорта на новий біометричний — за бажанням. Термін оформлення — протягом 30-ти днів. Видані раніше закордонні паспорти можна буде використовувати до закінчення терміну їх дії.

Олександр Погорецький, начальник головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Туристичні новини | Переглядів: 1028 | Додав: adminA | Теги: Україні, біометричний паспорт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]