Чт, 2024-04-18, 08:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:18
Відтермінувати створення ЗВТ з Україною ще на рік ЄС відмовив Росії - ЗМІ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз відмовив Росії відтермінувати створення зони вільної торгівлі з Україною щонайменше ще на один рік.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на проект декларації, який підготовлений для саміту "Східного партнерства" в Ризі, який відбудеться 21-22 травня, передає УНІАН.

Зокрема, видання зазначає, що "Європейський Союз імплементує зону вільної торгівлі з Україною (у відповідності до підписаної Угоди про асоціацію) з наступного року незважаючи на тиск Росії щодо чергового відтермінування".

У цьому зв`язку наголошується, що спільна декларація, яка ймовірно породить незгоду зі сторони Росії, буде зобов`язувати з 1 січня 2016 року запровадити в дію торгівельну частину Угоди про асоціацію поміж Україною та Євросоюзом. Вказаний термін вже є відтермінуванням Угоди на рік пізніше, ніж це планувалося одразу (з листопада 2014 року – ред.) в умовах, коли Росія чинить опір європейським зусиллям інтеграції України та виходу України зі сфери російського впливу.

Також, відзначається, що у відповідності до інформації українських високопосадовців, Росія наполягає, щоб Угода про створення вільної торгівлі була відтермінована щонайменше ще на один рік (до 2017 року), але Євросоюз настоює, що не може бути подальшого відкладення створення зони вільної торгівлі.

Разом з тим, сказано, що Євросоюз готовий обговорювати занепокоєння Росії щодо цієї Угоди. Імплементація Угоди про асоціацію "буде найвищим пріоритетом Євросоюзу та зацікавлених партнерів в найближчі роки", - йдеться в проекті заяви.

Також сказано, що на саміті "Східного партнерства" в Ризі ЄС не буде скасовувати для України і Грузії візовий режим, а буде настоювати на проведенні необхідних реформ, щоб отримати безвізовий режим, як це було у випадку з Молдовою.

Окрім того, в проекті декларації не згадується про можливість отримання Україною перспективи членства в ЄС в майбутньому.

Нагадаємо, у вересні 2014 року Рада із загальних питань ЄС відтермінувала до 1 січня 2016 року застосування положень Угоди про асоціацію з Україною щодо створення зони вільної торгівлі. Це рішення було результатом тристоронніх консультацій між Україною, Росією і ЄС.

16 квітня 2015 року комісар ЄС з політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган заявив, що Євросоюз відкритий для обговорення потенційних побоювань Росії у зв'язку з європейською інтеграцією України, але відкидає можливість перегляду Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) між ЄС і Україною.

Пізніше глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський наголосив, що Європейський Союз не розглядає варіанту подальшої відстрочки або перегляду поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі з Україною.

Україна готується до імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС у частині створення зони вільної торгівлі з ЄС 1 січня 2016 року, про що зазначила заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Ми готуємося до початку імплементації частини Угоди про асоціацію з ЄС – ред.), яка пов'язана зі створенням зони вільної торгівлі, з 1 січня 2016 року. І створюємо при цьому всю необхідну нормативно-правову базу, щоб частина, яка стосується зони вільної торгівлі, запрацювала з самого початку", - сказала вона.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 807 | Додав: adminA | Теги: Україною, рік, відтермінувати створення ЗВТ, відмовив Росі, ЗМІ, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]