Сб, 2024-04-20, 10:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:32
Виявив порушень на кримінальну справу аудит "Хрещатика"
Інші останні Економічні новини

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з дня запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ "КБ "Хрещатик" провів вибірковий аудит активів банку, у результаті чого виявив численні факти, які могли спричинити недоотримання банком прибутку.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування.

"З дня запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ "КБ "Хрещатик" уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб здійснюється інвентаризація активів і зобов'язань банку. Вибірковий аудит уже виявив численні факти, які могли стати причиною недоотримання прибутку і у результаті - фінансових втрат банку. Показовий приклад - ситуація із переданням в управління нерухомого майна, що належить ПАТ "КБ "Хрещатик", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили у Фонді гарантування, йдеться про нежитлове приміщення за адресою Межигірська, 37, у Києві, яке у грудні 2014 року банк передав в управління приватній компанії.

"Умови угоди навряд чи можна назвати вигідними для ПАТ "КБ "Хрещатик". Адже управитель, відповідно до договору, отримав право вчиняти щодо майна будь-які правочини (крім відчуження та обтяження), зокрема – здавати його в оренду. При цьому банк, як власник цього приміщення у центрі міста площею понад 366 кв. м., щомісяця отримував лише 5 тисяч гривень... Решта коштів, отриманих від оренди, складали оплату управителя. Договір було укладено на три роки зі строком дії до грудня 2016-го", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, аналогічні по суті договори між ПАТ "КБ "Хрещатик" та цією ж приватною компанією було укладено щодо ще трьох об'єктів, але вже у Харкові. За передані в управління понад 10,3 тис кв м нежитлових приміщень, загальною ринковою вартістю у понад 81 млн грн, банк як установник отримував лише 30 тис грн щомісяця.

"За попередньою інформацією, фірма, з якою укладалися договори про управління майном, є пов'язаною із посадовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик", - зазначили у ФГВФО.

Там додали, що найближчим часом Фонд подасть відповідну заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом та службовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик".

Нагадаємо, Фонд гарантування запровадив тимчасову адміністрацію у банку "Хрещатик" 5 квітня на підставі рішення Національного банку про визнання зазначеної фінансової установи неплатоспроможною. Фонд попередньо оцінював обсяг виплат гарантованих відшкодувань вкладникам банку "Хрещатик" у 2,8 мільярди гривень.

Банк "Хрещатик" працює на ринку України з 1993 року та входить до двадцятки найбільших банків за обсягом активів. Згідно з даними про структуру власності банку, ключовими власниками фінустанови є громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко із часткою 24%.

При запровадженні в банк тимчасової адміністрації Київміськдержадміністрація заявила, що за фактом банкрутства банку на правах його міноритарного акціонера звернулася в правоохоронні органи та Державну фіскальну службу.

Згодом у правоохоронні органи звернувся і Національний банк, який заявив, що має відомості, котрі можуть свідчити про організовану злочинну діяльність у банку.

За інформацією екс-голови правління банку Дмитра Гриджука, "Хрещатик" ніколи не був кишеньковим банком певної фінансово-промислової групи і практично з дня свого заснування - 23 роки - займався спільними проектами зі столичним муніципалітетом. Він також повідомив, що банк потребував підтримки акціонерів, якої не отримав.

За інформацією джерел в банку, комунальні підприємства м. Києва, підзвітні Київміськдержадміністрації (КМДА), незадовго до запровадження тимчасової адміністрації в банк "Хрещатик" встигли вивести з нього близько 300 мільйонів гривень своїх коштів. Разом з тим, за даними КМДА, з початку року до 1 квітня комунальні підприємства Києва вивели з неплатоспроможного банку "Хрещатик" лише 25%, або 115 мільйонів гривень своїх коштів у банку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 739 | Додав: adminA | Теги: аудит Хрещатика, кримінальна справа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]