Пт, 2024-04-19, 13:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:25
Війни майбутнього вестимуть роботи-вбивці
Інші останні Новини світу науки і технологій
Війни із застосуванням безпілотних літальних апаратів (БПЛА) вже стали реальністю. Бойові дії за участю роботів - справа найближчого майбутнього. Не так давно американські ВПС продемонстрували БПЛА X-47B, що формою нагадує наконечник стріли, який здатний виконати бойову задачу без жодної участі людини.

Вже давно існують ракетні системи типу "Патріот", які розпізнають і ведуть ціль в автоматичному режимі. Залишилося зробити лише кілька кроків до створення повністю автономного бойового робота, який візьме на себе багато функцій людини і повністю змінить наші уявлення про сучасну війну, пише BBC-Russian.

В лабораторії Інституту технології в Атланті, штат Джорджія, професор Хенрік Крістенсен випробовує прототип такого робота, який призначений для виявлення повстанців, що діють партизанськими методами. Дослідження Крістенсена і очолюваної ним групи інженерів фінансуються відомою оборонною корпорацією BAE. Мета проекту - створення робота, здатного зробити дослідження місцевості, на якій ховається супротивник, нанести на карту можливі місця його зосередження і зібрати іншу інформацію, яка допоможе людям в розробці бойових планів.

Ці роботи не несуть озброєння, їх метою є збір розвідувальної інформації. Однак у фаховій літературі активно обговорюється можливість створення збройних роботів, які будуть вести себе подібно сарані або іншим комахам.

Вони повинні об'єднуватися в величезний рій при появі супротивника і накидатися на нього, подібно до того, як мурахи атакують свою жертву. Кожний такий пристрій повинен володіти невеликий боєголовкою або використовувати кінетичну енергію удару. Піт Сінгер, фахівець з військових технологій майбутнього в Інституті Брукінгса у Вашингтоні, вважає, що поява на полі бою бойових роботів піднімає фундаментальні питання.

"Час від часу в історії бойової техніки настає момент, коли з'являється щось, що призводить до повної зміни ситуації, - говорить він - .. Наприклад, так було з порохом, так було з кулеметом, атомною бомбою, комп'ютером І бойові роботи можуть стати такою революційною технологією ". "Це означає, що з їх появою зміниться все - починаючи з тактики, застосовуваної на полі бою, до організації військ, не кажучи вже про питання політики, етики і права", - вважає експерт.

Джоді Вільямс, американка, яка отримала у 1997 році Нобелівську премію миру за організацію кампанії на користь заборони протипіхотних мін, вважає, що автономні бойові системи, що розробляються зараз, з часом перетворяться на смертельно небезпечну зброю.

Вона підкреслює, що такі нейтральні терміни як "автономні бойові системи" є оманливими, і від них потрібно відмовитися. "Ми воліємо називати їх роботами-вбивцями, тому що саме в цьому полягає їх завдання Коли я вперше почула про них, я прийшла в жах від думки, що люди можуть створювати машини, єдиною метою яких є вбивство", - каже нобелівський лауреат.

Але ось професор Рональд Аркін з Інституту технології в Атланті дотримується іншої точки зору. Він є автором концепції бойової системи, керованої так званим "етичним контролером". Такий робот буде запрограмований таким чином, що він буде зобов'язаний додержуватися принципів міжнародного права і правилам ведення бойових дій. "Всі здіймають руки до неба і жахаються - роботи вбивці, роботи-лиходії - говорить професор -. Але зараз жорстокості чинять люди на полі бою. Вони є незмінним супутником усіх війн з початку історії.".

Аркін вважає, що саме технічні засоби дозволять знизити число втрат серед мирного населення, що опинилося в зоні бойових дій. Він не є лобістом військової промисловості і явно багато роздумував над цими питаннями. Існує також інший аспект дебатів, який здатний вплинути на майбутнє програм по розробці бойових роботів.

Справа в тому, що, хоча США відносяться до числа лідерів в цій області, така ситуація, як підкреслює Піт Сінгер, не може тривати вічно. "Крім США існує ще 76 країн, які володіють програмами з розробки бойових роботів, - зазначає науковець - Вже зараз можна купити за пару сотень доларів безпілотний апарат, який два роки тому був засекречений Мова йде про технології, що розповсюджуються в глобальних масштабах, причому вельми швидко".

Прикладом цьому служить практика застосування безпілотних апаратів, які використовуються для точкових ударів по вибраних заздалегідь цілях, в тому числі і людям. Такі ліквідації бойових командирів чи повстанських лідерів викликають дебати у пресі та суспільстві. З поширенням бойових роботів ці дебати неминуче змістяться в область етичних принципів їх застосування. Нобелевскій лауреат Джоді Вільямс готується розгорнути міжнародну кампанію по введенню заборони на розробку бойових роботів. "Якщо дослідження, розробка і в кінцевому підсумку застосування таких машин будуть продовжуватися, обличчя війни зміниться страхітливим чином", - вважає вона.

Професор Рональд Аркін не згоден з такою оцінкою. За його словами, введення такої заборони без оцінки того, чи можуть бойові роботи знизити втрати серед цивільного населення, ігнорує інтереси тих, хто стають жертвами воєн за участю людини.

Додамо, що з лютого на службі у армії США будуть перебувати маленькі, але смертоносні безпілотники розміром з комах. Вони зможуть літати, повзати, зависати в повітрі і навіть пищати, як птахи.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1254 | Додав: adminA | Теги: Війни майбутнього, роботи-вбивці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]