Ср, 2024-04-24, 03:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:00
Вимагає жорстоких санкцій для всіх причетних до прийняття та набрання чинності "закону про репресії"Transparency International
Інші останні Новини Європейського Союзу
Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» у випадку його підписання президентом Віктором Януковичем знищить будь-які прояви громадської непокори в Україні, започатковує репресії та перетворює країну на диктатуру. Про це йдеться у заяві Transparency International Україна.

«Парламент України блискавично ухвалив закон, який офіційно визнав незалежні громадські організації екстремістами та іноземними агентами. Для них, як і для учасників масових протестних акцій, введено санкції – від штрафів до кількарічних тюремних термінів», - йдеться у заяві.

Transparency International Україна наголошує, що даний закон в разі його підписання президентом Віктором Януковичем знищить будь-які прояви громадської непокори в Україні, започатковує репресії та перетворює Україну на диктатуру. Адже згідно закону, накладенням штрафу, вилученням майна та тюремними строками до 6 років покарають усіх, причетних до екстремістських дій. Такими автори закону, зокрема, вважають: рух у колонах в складі більше п’яти транспортних засобів (всі учасники Автомайдану); здійснення діяльності інформаційного агентства без його державної реєстрації (всі незалежні інтернет-сайти); проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій біля органів державної влади (всі учасники Євромайдану); участь в масовому заході у масці чи шоломі (усі загони самооборони Євромайдану); встановлення без дозволу палаток чи конструкцій, що використовуються як сцена, звукопідсилюючої апаратури (всі організатори протестів); надання для проведення мітингів транспорту або створення умов для організації зазначених заходів (усі постачальники дров і провіанту для Євромайдану); виготовлення чи розповсюдження екстремістських матеріалів, в тому числі через засоби масової інформації, мережу Інтернет, соціальні інтернет-мережі (всі інакомислячі); наклеп у творі, що публічно демонструється в засобах масової інформації або в мережі Інтернет (усі журналісти-розслідувачі); незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про суддю, його близьких родичів чи членів сім’ї (усі громадські контролери та журналісти-розслідувачі).

Крім того парламент України, наслідуючи приклад Росії, офіційно запровадив поняття «іноземний агент». Подібна норма вже понад діє рік в Росії.  Для цього в законі «Про громадські об’єднання» та в Податковому Кодексі України внесли спеціальні доповнення.

Згідно доповнень іноземним агентом вважається «громадське об’єднання яке здійснює діяльність зі статусом юридичної особи, та має намір отримувати кошти чи інше майно від іноземних держав, їх державних органів, неурядових організації інших держав, міжнародних неурядових організацій, іноземних громадян, осіб без громадянства або уповноважених ними осіб, що отримують грошові кошти чи інше майно від вказаних джерел (далі –  іноземні джерела), і бере участь, в тому числі в інтересах іноземних джерел, у політичній діяльності, яка здійснюється на території України». Громадське об’єднання визнається таким що бере участь в політичній діяльності «якщо незалежно від цілей і завдань, зазначених в його засновницьких документах, воно приймає участь в організації та проведенні політичних акцій, які мають на меті вплив на прийняття рішень державними органами, зміну визначеної ними державної політики, а також для формування думки суспільства у вказаних цілях».

Transparency International Україна зазначає, що під це визначення автоматично потрапляють всі організації, що  адвокатують в Україні бодай якісь реформи – від антикорупційної чи податкової, до освітньої чи аграрної. За словами виконавчого директора Transparency International Україна Олексія Хмари, «Transparency International Україна представляє міжнародну антикорупційну організацію та отримує фінансування з-за кордону.

«А значить, ми є іноземними агентами. Ми збираємо декларації міністрів, губернаторів та мерів і моніторимо їх стиль життя. А значить, займаємося наклепництвом. Ми впливаємо на антикорупційні реформи в Україні, а значить займаємося політикою та є особливо небезпечними екстремістами. Це не мої вигадки, така логіка прийнятого 16 січня законопроекту №3879», - пояснив Хмара.  

Згідно з законом «іноземний агент» повинен: зареєструватися в Міністерство юстиції України як «іноземний агент»; вести  окремий бухгалтерський облік доходів (видатків) отриманих з іноземних джерел; щомісячно звітувати про діяльність, персональний склад керівних органів, про обсяг коштів отриманих з іноземних джерел та заплановані цілі їх використання; раз на три місяці розміщувати в мережі Інтернет та публікувати в офіційних владних газетах звіт про свою діяльність. В разі відмови діяльність такої організації буде  припинена Міністерством юстиції України. 

Transparency International Україна закликає міжнародну спільноту вимагати від Президента України Віктора Януковича невідкладно ветувати проголосований законопроект №3879 та гарантувати українцям неухильне дотримання громадянських прав і свобод. У разі відмови Віктора Януковича це зробти чи при підписанні ним закону вимагаємо від Європейського Союзу, США та міжнародних організацій ввести найжорсткіші санкції проти усіх посадовців, причетних до появи та вступу в дію законопроекту №3879.

Нагадаємо,16 січня регіонали з комуністами прийняли закони, що обмежують права мітингувальниківта дозволяють здійснювати заочне кримінальне провадження. Крім того, більшість прийняла скандальнийзаконопроект про наклеп та законопроект про так званих "іноземних агентів".

Незважаючи на заяви опозиційних фракцій, в яких вона вимагає не підписувати та скасувати рішення Верховної Ради, ухвалені 16 січня, як такі, що прийняті з грубим порушенням вимог Конституції та Регламенту Верховної Ради, спікер Рибак передав на підпис президенту Януковичу.

За інформацією джерел ZN.UA Віктор Янукович вже підписав ці п'ять законів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: жорстоких санкцій, Transparency International, закону про репресії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]