Пт, 2024-03-29, 13:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:54
Der Spiegel: "Він хоче її вбити"
Інші останні Іноземна преса про Україну

Німецький Der Spiegel повідомляє, що в містечку Фрозіноне неподалік Рима заарештували колишнього губернатора Харківщини і голову регіонального відділення партії "Батьківщина" Арсена Авакова, розшукуваного через Інтерпол через "зловживання службовим становищем".

"Це новий удар українського президента, який має на меті змусити "Батьківщину" замовкнути. Кілька колишніх міністрів - членів цієї партії - вже заарештовано, інші попросили політичного притулку за кордоном. Однак глава держави Віктор Янукович не заспокоюється. Бажання вибити з гри опозиціонерів, які своєю Помаранчевою революцією перешкодили йому посісти пост президента ще в 2004 році, стало його манією", - коментує журналіст.

Автор нагадує, що "найлютіший ворог" Януковича, колишній прем'єр і глава "Батьківщини" Юлія Тимошенко засуджена до семи років ув'язнення за "зловживання службовим становищем" і відбуває термін у жіночій колонії під Харковом.

Через Тимошенко "ЄС заморозив першу угоду про асоціацію з Україною, Рада Європи вимагає її звільнення, уряд ФРН теж чинить тиск на Януковича. Цей табір обурений і вважає, що свавілля і політична безвідповідальність в країні Януковича досягли нестерпних масштабів", - пише автор.

"В іншому таборі віддають перевагу реальній політиці. До нього належать ті, хто не радить прив'язувати відносини з найбільшою за площею країною Європи до долі однієї-єдиної жінки, причому не дисидентки, а радше жіночого варіанту Михайла Ходорковського: вона теж колись збила капітал сумнівним шляхом", - продовжує Крістіан Неф. Поки що, за його словами, обурення бере гору.

Автор статті передає слова адвоката Тимошенко Сергія Власенка: мовляв, у його підзахисної достатньо відомостей про те, що її можуть вбити, тому вона відмовляється від будь-якого лікування у в'язниці. За його словами, повідомлення українських ЗМІ про дозвіл на лікування за межами колонії - "нісенітниця". Власенко каже, що його підзахисна хотіла б пройти лікування в берлінській клініці, але не збирається просити політичного притулку.

Автор з посиланням на результати недавнього опитування повідомляє, що рейтинги Януковича і його партії після дворічного правління Януковича впали до 13%. "Він збільшив борг України до небезпечних розмірів, не знайшов правильного шляху у відносинах з Росією і розполохав інвесторів, - йдеться в статті. - У справі Тимошенко він також завжди мав ненайкращий вигляд, причому все більше заплутуючись - через виверти, замовчування, брехню".

Автор нагадує, що Янукович обіцяв представнику Європарламенту, що парламентська фракція його партії змінить "розпливчасту" статтю КК про перевищення повноважень. Однак його партія в середині листопада відхилила зміну. "Ненадійність Януковича є причиною скепсису, що панує в адміністрації канцлера ФРН", - мовиться в статті. Скептично сприймається і дозвіл Тимошенко виїхати на лікування, про яке сказав Сергій Льовочкін, голова Адміністрації Януковича. "Можливо, це новий виверт українського глави, щоб зробити вигляд, що проблему знято, і відвести від себе прикрощі на час майбутнього чемпіонату Європи з футболу", - припускає автор.

Інна Богословська, голова парламентської комісії, що розслідувала обставини укладення газового контракту Юлією Тимошенко, за словами журналіста, обурюється, що зміна законів тільки заради звільнення Юлії Тимошенко тим більше принесе Україні репутацію "бананової республіки". За словами Богословської, контракт, укладений з Росією на 10 років, дискримінує Україну, а Тимошенко, поки займалася бізнесом, набрала боргів у Міноборони Росії і потім перевела їх на рахунки держави. Богословська також каже, що Тимошенко залежала від Москви, і Путін у нічній розмові наодинці змусив її укласти газову угоду. У вироку суду, за словами автора статті, всього цього немає.

"До колишньої очільниці уряду можна ставитися як завгодно, і, ймовірно, не дуже добре, що її справа стала ключовим моментом у політиці Заходу стосовно України. Однак, якщо б не це, знайшовся б інший камінь спотикання", - вважає автор.

"Якщо прихильники асоціації України і ЄС візьмуть гору, а вони нині в більшості, то Україна отримає статус, який можна порівняти зі Швейцарією. В цьому випадку навіть бєларуський диктатор Лукашенко не вважає за потрібне проводити демократизацію країни. Тому дивно, що тільки німці в справі Тимошенко наполягають на жорсткому підході", - підсумовує Крістіан Неф.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1344 | Додав: adminA | Теги: Він хоче її вбити | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]