Вт, 2024-04-23, 13:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:42
Виплатити найбільшу в історії країни компенсацію Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вчора виніс рішення про виплату найбільшої суми компенсації, що коли-небудь призначалася цим судом громадянину України. ЄСПЛ зобов'язав державу виплатити 154 тис євро Богдану Савицькому, який подав скаргу на жорстоке поводження з боку співробітників міліції і затягування судового процесу. У Мін'юсті згодні з рішенням ЄСПЛ. Втім, відзначили в міністерстві, необхідно ще раз упевнитися в тому, чи справді пан Савицький постраждав від рук співробітників МВС.

Учора Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити компенсацію в розмірі 154 тис євро жителю Івано-Франківської області Богданові Савицькому. У прес-службі ЄСПЛ зазначили, що під час ухвалення рішення суд "керувався ст.41 Конвенції з прав людини щодо справедливої ​​сатисфакції", пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про те, що держава повинна йому понад 150 тис євро, пан Савицький дізнався від ЗМІ. "Останні 14 років я живу на жебрацьку пенсію інваліда першої групи. Отримую близько тисячі гривень, - розповів 45-річний Богдан Савицький. - Через травми хребта я тепер пересуваюся тільки в інвалідному візку".

У серпні 1998 року Богдана Савицького, за його словами, побив наряд патрульно-постової служби Городенківського райвідділку міліції Івано-Франківської області. "Після роботи зайшов з друзями в бар, а потім виявив, що в мене пропав велосипед, - пригадує пан Савицький. - Поблизу виявилася автозаправна станція. Я пішов туди, і в мене виник конфлікт з оператором АЗС, який не дозволив мені зателефонувати додому по службовому телефону, а замість цього викликав міліцію". Міліціонери, які прибули на місце, як стверджує пан Савицький, побили його - лікарі діагностували у нього переломи двох хребців. Постраждалий написав заяву в прокуратуру, проте в порушенні кримінальної справи стосовно співробітників міліції йому було відмовлено. Численні звернення до Генпрокуратури також ні до чого не привели. Тоді за порадою правозахисника Романа Котика він звернувся до ЄСПЛ.

"Співробітники міліції, винні в побитті Богдана Савицького, досі не покарані, і виправити це вже неможливо: минув десятирічний термін давності для порушення кримінальної справи, - повідомив Роман Котик. - Але ми будемо раді, якщо Україна виконає рішення Європейського суду".

Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ при Міністерстві юстиції Назар Кульчицький заявив, що сума, яку держава зобов'язана виплатити пану Савицькому, - найбільша компенсація, присуджена ЄСПЛ Україні. "У справі "Гонгадзе проти України" (суд визнав, що держава не захистила право журналіста Георгія Гонгадзе на життя - ред.) Європейський суд виніс рішення про виплату (вдові журналіста Мирославі Гонгадзе - ред.) 100 тис євро. На такий рекордний розмір компенсації, безсумнівно, вплинуло те, що людина залишилася інвалідом I групи, - вважає пан Кульчицький. - Савицький ні в чому не підозрювався, тому в ЄСПЛ вирішили, що це свідчить про найвищий рівень сваволі з боку міліції. Обтяжливою обставиною став і занадто довгий розгляд справи в Україні, що заподіяло багато душевних страждань потерпілому".

Тепер у Міністерства юстиції є три місяці, щоб опротестувати рішення Європейського суду з прав людини. "Однозначно є причини говорити про неефективність і затягування судового процесу, але я не впевнений, що можна говорити про жорстоке поводження. Необхідно провести перевірку наявних документів і доказів", - зазначив Назар Кульчицький. Річ у тім, що крім версії, згідно з якою Богдан Савицький став інвалідом унаслідок рукоприкладства з боку співробітників міліції, є ще одна - про те, що він отримав каліцтва до приїзду наряду. Ця версія також була надана на розгляд суддів ЄСПЛ. Зазначимо, що в будь-якому випадку подавати протест щодо суми компенсації Україна не має права.

Рішення у справі Богдана Савицького виявилося не єдиним, ухваленим вчора ЄСПЛ щодо України. Прес-служба Євросуду оприлюднила інформацію про пакетне рішення ще за 115 позовами компаній і фізичних осіб, які опротестували в Європейському суді з прав людини невиконання рішень національних судів. Ті, хто очікував виконання судового рішення більше трьох років, отримають компенсацію з боку держави в розмірі 3 тис євро, менше трьох років - 1,5 тис євро.

У Міністерстві юстиції не здивовані такою кількістю справ. На їхню думку, це пояснюється тим, що ЄСПЛ відновив розгляд справ щодо невиконання судових рішень в Україні. Усього таких рішень у Європейському суді зафіксовано близько 2 тис "Фактично зараз вони об'єднуються, і за ними ухвалюється одне рішення. Раніше єдине рішення у таких справах виносилося одночасно і щодо 150, і щодо 180 заявників", - підкреслив Назар Кульчицький.

Пакетне рішення свідчить про "втому від України", вважає старший юрист міжнародної юридичної фірми Beiten Burkhardt Данило Федорчук. "Європейський суд з прав людини просто завалений скаргами про порушення прав громадян і компаній в Україні. При цьому 98-99% заяв, які визнаються допустимими до розгляду, згодом задовольняються. По суті, ці рішення та їхня кількість демонструють наявність у законодавстві України системних проблем, які не усуваються роками", - вважає пан Федорчук.

Зазначимо, Україна посідає п'яте місце за кількістю заяв громадян до Європейського суду з прав людини. Про це повідомив спікер Володимир Литвин в ході міжнародної конференції "Проблеми застосування практики Європейського суду з прав людини у правовій системі України".

Він зазначив, що кількість звернень українських громадян до Європейського суду постійно зростає. Так, за його словами, якщо у 1998 році таких заяв було 214, у 1999 році - 431, то станом на 30 квітня 2011 заяв вже 10 тис 950.

Зазначимо, що за результатами опитування соціальною службою Центру Разумкова, в Україні 72,5% громадян упевнені, що їхні права порушуються. Соціологи зазначають, що "найгірше дотримуються соціально-економічних та екологічних прав, найкраще - базових прав особистості".

Водночас основним джерелом порушення прав і свобод в Україні в 2011 році громадяни визначили президента України. 20,5% опитаних вважають, що саме Віктор Янукович є джерелом порушення їхніх прав, кримінальні структури (10,8%), уряд України (9,8%), народні депутати (9,4%) і міліцію (9,0%).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 2008 | Додав: adminA | Теги: компенсацію, Європейський суд з прав людини, Україну виплатити | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]