Вт, 2024-04-23, 10:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:51
Випуск валютних ОВДП Мінфін готує для продажу населенню
Інші останні Економічні новини

У Міністерстві фінансів повідомили подробиці підготовлюваного випуску валютних держоблігацій для населення. Цінні папери з прибутковістю близько 9% річних повинні стати альтернативою валютним депозитам, але банкіри не бояться конкуренції. Вони сумніваються в ефективності такого кроку, оскільки він суперечить політиці дедоларізації української економіки, що проводиться Національним банком, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора директор департаменту боргової і міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук повідомила, що облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) в іноземній валюті номіналом 500-1000 доларів терміном на один-три роки продаватимуть населенню. Передбачається, що прибутковість цих паперів становитиме близько 9% річних. При цьому якщо гривневі облігації для фізосіб будуть лише в документарній формі, то валютні можна буде купити в обох формах випуску - і в документарній, і в недокументарній.

Посередником у розміщенні валютних ОВДП готовий виступити "Ощадбанк". "Ми вже продавали державні облігації, ми маємо відповідний досвід і знаємо цю технологію. У всіх регіонах України у нас є сертифіковані продавці і програмний продукт", - заявляє голова правління "Ощадбанку" Сергій Подрєзов.

У 2009 році установа почала обслуговувати розміщення, доставку, інкасацію, оборот і погашення державних казначейських зобов'язань. Їхня прибутковість коливалася між 8% і 16%. Через це Мінфін не зміг залучити з ринку заявлені 500 млн грн: більш ніж за два місяці вдалося виручити лише 1,33 млн грн. "Ощадбанк" планує заробляти на комісії з боку клієнтів, розмір якої поки ще не визначено. Таким чином громадяни отримають можливість купити валютні ОВДП майже в 5860 його відділеннях.

Якщо прибутковість валютних облігацій все ж таки буде ринковою, як обіцяно Мінфіном, вони стануть привабливими для населення. За даними компанії "Простобанк консалтинг", ставка річного внеску в доларах США зараз становить 6,4%, трирічного - 5,42%. Згідно з індексом UIRD, річні депозити в доларах залучаються 30 найбільшими банками в середньому під 7,4%, в євро - 5,78%.

"Коштів у фізичних осіб багато, облігації у валюті сприятимуть тому, щоб вони надійшли в економіку, - вважає голова правління "Індустріалбанку" Леонід Гребінський. - Висока ставка повинна змусити банки утримувати відсотки по депозитах не нижче. Валютні депозити зараз менш популярні через заборону на валютне кредитування, але все залежатиме від того, чи вірить населення якомусь конкретному банку або державі".

Банкіри не бояться конкуренції з боку валютних ОВДП. "Міністерство фінансів створило інструмент, який дозволить інвесторам диверсифікувати вкладення. Банки, як правило, залучають короткострокові депозити до півтора років, а інструмент Мінфіну дозволяє інвестувати на три роки. До того ж дохід від цих паперів підлягає оподаткуванню, тоді як ставка оподаткування прибутку від депозитів рівна 0%", - пояснює начальник департаменту персональних банківських послуг "Укрсиббанку" Олексій Александров.

Популярність таких паперів залежатиме від легкості їхнього використання. "Попит на облігації багато в чому визначатиметься їхньою ліквідністю, тим, наскільки зручним і легким буде придбання, продаж і погашення таких облігацій. На даний момент населення краще знайоме з депозитами, а думка громадян щодо облігацій як засобу отримання доходів тільки формуватиметься", - зазначає заступник голови правління по інвестиційному бізнесу ПУМБ Дмитро Юргенс.

Проте учасники ринку нарікають на те, що НБУ може не підтримати розміщення валютних паперів. "Тоді як НБУ бореться з доларизацією, Мінфін запускає валютні облігації для населення. Банки потрапили між двох вогнів: якщо погодитися їх продавати, то можна отримати по голові від регулятора, не погодитися - від Мінфіну. Отже, поки що точної відповіді, чи будемо ми їх продавати, немає", - каже один з учасників ринку. Цікавить банкірів і питання, чи будуть паперові ОВДП іменними, адже анонімні цінні папери можуть використовуватися для легалізації тіньових доходів населення.

Раніше повідомлялося, що держава шукає можливості залучити вільну валюту для фінансування дефіциту бюджету. Як стало відомо, в Мінфіні і Нацбанку розробляли модель випуску валютних держоблігацій для їхнього продажу населенню і компаніям. Банки зможуть викупляти ці папери і проводити з ними своп-операції з НБУ. Експерти зазначають, що Мінфіну потрібна валюта, щоб повернути зовнішні борги, але для продажу таких паперів потрібні зміни в законодавстві і активна рекламна кампанія.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1309 | Додав: adminA | Теги: Мінфін готує випуск валютних ОВДП д | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]