Ср, 2024-04-24, 15:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:40
Вірменія відмовляється їхати на "Євробачення-2012" в Азербайджан
Інші останні Новини світу

Група вірменських музичних виконавців закликала громадське телебачення своєї країни бойкотувати пісенний конкурс "Євробачення", який повинен пройти в Баку наприкінці травня 2012 року.

Відповідну заяву підписали понад два десятки популярних у Вірменії співаків і співачок.

Приводом для оприлюднення документу став інцидент на кордоні Вірменії та Азербайджана 23 лютого, внаслідок котрого азербайджанським снайпером було вбито 20-річного вірменського солдата, передає "Інтерфакс".

Автори звернення вважають, що в конфлікті поміж двома країнами Азербайджан використовує кожний шанс, аби пролити кров, не шукаючи порозуміння.

"У цих умовах ми публічно заявляємо, що у нас серйозні побоювання в зв'язку з участю Вірменії в конкурсі "Євробачення" в Баку", - зазначається у звернення.

Автори тексту вважають, що ненависть до вірмен набула в Азербайджані статусу державної політики. "Ми заявляємо, що відмовляємося брати участь в конкурсі, який пройде в Баку. Ми відмовляємося виступати в країні, відомій масовими погромами вірмен", - ідеться в заяві.

Вірменські музиканти закликали телебачення своєї країни відкликати представника з "Євробачення-2012". Водночас вони запевнили, що готові взяти участь у конкурсі, якщо той проходиме в будь-якій іншій країні, "панує атмосфера гармонії і рівної конкуренції".

Також автори тексту зазначили, що відмова виступати цьогоріч у Азербайджані не означатиме бойкотування Вірменією всіх майбутніх конкурсів "Євробачення".

Раніше повідомлялось, що американська рок-група System of а Down може представити Вірменію на "Євробаченні-2012".

Довідка

Азербайджан і Вірменія перебувають у стані конфлікту через територію Нагірного Карабаху. Карабаський конфлікт є одним з найбільш застарілих на території колишнього СРСР. Його початок було покладено в лютому 1988 року, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область (НКАО) заявила про вихід з Азербайджанської РСР. У вересні 1991 року в центрі НКАО Степанакерті було оголошено про створення Нагірно-Карабаської Республіки (НКР). Офіційний Баку визнав цей акт незаконним і скасував автономію Карабаху, що існувала в радянські роки.

Озброєний конфлікт, що почався слідом за цим, тривав до 12 травня 1994 року, коли набула чинності угода про перемир'я. В результаті Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і - повністю або частково - сімома прилеглими до нього районами. З 1992 року ведуться переговори з мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, Росія і Франція. Азербайджан наполягає на збереженні своєї територіальної цілісності, Вірменія захищає інтереси невизнаної республіки, оскільки Карабах не є стороною переговорів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1129 | Додав: adminA | Теги: Вірменія відмовляється їхати на Євр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]