Чт, 2024-03-28, 22:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:04
Вірменії війною пригрозив Азербайджан
Інші останні Новини світу

 Якщо Вірменія не відновить територіальну цілісність Азербайджану, Баку буде вимушене захищатися. Про це 30 вересня у Нью-Йорку сказав міністр закордонних справ Азербайджану Ельмар Мамадяров, передає Укрінформ.

"Якщо результатом переговорів не стане повне та безумовне виведення вірменських військ (з Нагірного Карабаху та кількох сусідніх районів – ред.), Азербайджан буде змушений застосувати право на самозахист для відновлення свого суверенітету та територіальної цілісності у межах міжнародно визнаних кордонів", - сказав Мамадяров.

За його словами, конфлікт може бути вирішений лише на основі визнання суверенітету та територіальної цілісності Азербайджану.

"Військова окупація частини моєї країни не є вирішенням і ніколи не матиме політичних наслідків, очікуваних вірменами", - наголосив міністр закордонних справ Азербайджану.

Нагадаємо, президент Азербайджану Ільхам Алієв ще в березня 2014 року заявляв, що найближчим часом Баку поверне собі Нагірний Карабах.

Довідка

Конфлікт між Азербайджаном і регіоном Нагірний Карабах (вірм. - Арцах) розпочався 1988 року, коли населена переважно вірменами автономна область заявила про вихід зі складу Азербайджанської РСР.

У 1991 році в НК оголосили про створення Нагірно-Карабаської Республіки, що призвело до бойових дій між Азербайджаном і Вірменією, внаслідок яких загинуло понад 30 тисяч осіб, близько мільйона були змушені покинути свої будинки. Вірменській армії вдалося утримати Карабах. Баку вважає НК частиною своєї території.

У травні 1994 року сторони уклали перемир'я, і досі під егідою Мінської групи ОБСЄ і за співголовування РФ, Франції та США ведуться переговори.

У 2008 році президенти Азербайджану, Вірменії та РФ у Москві підписали декларацію, яка має сприяти врегулюванню конфлікту між двома країнами.

В даний час Нагорний Карабах і сім прилеглих до нього районів – 20% території Азербайджану – перебувають під контролем збройних сил Вірменії. Ухвалені Радою Безпеки ООН чотири резолюції щодо Нагорного Карабаху не виконуються.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 871 | Додав: admin | Теги: Вірменія, війна, Азербайджан, пригрозив | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]