Сб, 2024-04-20, 02:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:12
Вірні Асадові війська перейшли в контрнаступ: гинуть мирні жителі
Інші останні Новини світу

Запеклі бої між урядовими військами і угрупованнями опозиції розгорнулися в середу вранці на підступах до міста Аль-Тель, що 8 кілометрів на північ від сирійської столиці, повідомили іноземні ЗМІ з посиланнями на дані опозиційних активістів і місцевих жителів, пише "Інтерфакс-Україна".

Вірні президенту країни Башару Асаду частини почали артилерійський і ракетний обстріл позицій повстанців на підступах і в самому місті, в якому проживає близько 100 тис осіб. Як стверджується в повідомленнях, тисячі городян з поспіхом залишають населений пункт.

Повідомлень про жертви поки що не надходило, однак, за свідченням очевидців, зруйновано багато житлових будинків.

Місто було захоплено опозицією під час наступу на Дамаск, під час якого повстанці взяли під свій контроль низку столичних районів. Пізніше уряд очистив місто від опозиціонерів.

Урядові війська розгорнули контрнаступ у місті Алеппо

Сирійські урядові війська розгорнули контрнаступ на сили повстанців у місті Алеппо, яке є економічною столицею Сирії. Повстанці почали наступ на Алеппо минулими вихідними, захопивши деякі квартали і спробувавши опанувати історичним Старим містом.

Літаки і вертольоти ВВС Сирії обстріляли східні райони міста, повідомляє BBC.

Пізніше надійшли повідомлення про те, що сирійська влада перекидає до Алеппо тисячі військовослужбовців.

Вперше від початку повстання проти режиму Башара Асада в березні минулого року бойові літаки брали участь у бомбардуваннях житлових кварталів. Серед жертв бомбардувань були як бійці опозиції, так і мирні жителі.

Надходять повідомлення про те, що в районі Старого міста Алеппо точаться важкі бої.

В Алеппо французька журналістка Флоранс Обена бачила, як повстанці оточили поліцейську станцію біля стін Старого міста.

Однак антиурядові активісти в північній провінції Ідліб, на захід від Алеппо, повідомляють про те, що сирійська влада перекидає війська до міста.

Урядові сили вже відновили контроль над більшістю районів Дамаска, захоплених опозицією на минулого тижня.

Раніше міністри закордонних справ Ліги арабських держав закликали президента Башара Асада негайно піти у відставку і запропонували його сім'ї безпечну евакуацію із Сирії.

У Сирії з березня 2011 року триває протистояння влади й опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах над мирним населенням. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. Жертвами збройного протистояння стали понад 17 тисяч осіб.

Генерал-перебіжчик закликав співгромадян "об'єднатися для побудови вільної і демократичної Сирії"

Тим часом сирійський генерал-перебіжчик Манаф Тласс закликав своїх співгромадян "об'єднатися для побудови вільної і демократичної Сирії".

Повідомлення про те, що бригадний генерал із впливової сім'ї, близької до президента Башара Асада, втік із Сирії, з'явилися 18 днів тому, проте за весь цей час Манаф Тласс не робив публічних заяв.

У відеозверненні, переданому дубайським каналом "Аль-Арабія", генерал Тласс підтвердив, що виступає тепер проти сирійської влади.

Манаф Тласс командував Десятою бригадою елітної Республіканської гвардії. В молодості він проходив військову службу разом із самим Башаром Асадом. На відміну від Асада і більшості членів його оточення, Тласс був мусульманином-сунітом, а не алавітом.

Держсекретар США хоче створити "зони безпеки" в Сирії

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що бойові успіхи сирійської опозиції можуть привести до створення "зони безпеки" в країні.

У розмові з журналістами у Вашингтоні Клінтон сказала, що "ми повинні підтримувати тісний контакт з опозицією, адже вона контролює все більші та більші території".

Згідно з повідомленнями опозиції, у вівторок у Сирії загинули щонайменше 130 осіб, з них 20 - в Алеппо. 13 людей загинули під час повстання у в'язниці Алеппо після того, як охорона відкрила вогонь по в'язням.

Повідомляється також, що війська й ополченці, вірні президенту Асаду, відкрили вогонь по людях, які прямував на молитву до мечеті в селі поблизу міста Хама. Щонайменше 20 чоловік убито.

Туреччина закрила кордон з Сирією, але на біженцях це не позначиться

З середи, 25 липня, Туреччина закриває всі контрольно-пропускні пункти на кордоні з Сирією.

"З сьогоднішнього дня всі КПП на кордоні з Сирією закриваються", - заявив міністр у справах митниці Хаят Язиджи.

За даними місцевих ЗМІ, закриття всіх прикордонних пунктів (яких всього 13 на 900-кілометровому кордоні) передбачено новим пакетом санкцій Анкари проти режиму сирійського президента Башара Асада.

На думку оглядачів, дії турецької влади пов'язані з тим, що раніше бойовики Вільної сирійської армії неодноразово нападали на КПП на кордоні з Туреччиною.

Зокрема, 22 липня вони захопили контрольно-пропускний пункт Баб ель-Салям, розташований на північ від сирійського міста Алеппо.

Зазначається, що вжиті владою Туреччини не позначаться на біженцях, які щодня прибувають з Сирії. Анкара має намір створити ще три табори для біженців в прикордонних районах. Зараз на території Туреччини перебувають близько 45 тисяч переселенців з Сирії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 991 | Додав: admin | Теги: Асад, опозиція, війна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]