Вт, 2024-04-16, 07:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:17
Виставку "Українське тіло" ректор "Могилянки" закрив, назвавши її "лайном"
Інші останні Культурні новини

10 лютого 2012 року за рішенням президента НаУКМА Сергія Квіта через три дні після відкриття було закрито виставку "Українське тіло", присвячену дослідженню тілесності в українському суспільстві. Вхід до галереї наразі зачинено на замок. Квіт пояснив свої дії так: "Це не виставка, а лайно".

"Наслідком подібних дій, які ми розцінюємо як неприпустимий акт цензури, з простору публічної дискусії цілеспрямовано витісняється цілий спектр важливої соціальної та політичної проблематики, унеможливлюючи її критичний розгляд. На виставці, що має тривати до 28 лютого, було представлено роботи українських художників Анатолія Бєлова, Євгенії Бєлорусець, Оксани Брюховецької, Олександра Володарського, Микити Кадана, Володимира Кузнєцова, Любові Малікової, Лади Наконечної, Миколи Рідного та багатьох інших", - повідомляє Центр візуальної культури НаУКМА.
"Сподіваємося, такий необдуманий крок представників університетської адміністрації зроблено через тимчасове непорозуміння. Наразі ми змушені оголосити збір підписів на знак протесту проти художньої цензури в стінах НаУКМА та повторного відкриття виставки "Українське тіло". Просимо поширити це звернення серед представників художньої та інтелектуальної громадськості.
Виставка "Українське тіло" – це спроба поглянути на український соціум як на середовище існування тіла й осмислити тілесний досвід проживання у ньому. Матеріальне оточення, що визначає для наших тіл координати обмежень та можливостей, формує повсякденне чуттєве тло – все те, що переживається безпосередньо тілом, "на власній шкірі", нагадуючи про категоричність реальності, адже за межі тіла якщо й можна вийти, то лише назавжди. Політичні та ідеологічні орієнтири, страхи та бажання, образи та ідеї здатні залишати на тілі цілком видимі сліди, матеріалізуватися в тілесних формах, проявах чи практиках. Ця складна павутина чинників тілесного досвіду та способи його символічного картографування потрапили у фокус мистецького аналізу. Ми пропонуємо тлумачити тіло, зокрема уявне, ідеальне, метафоричне, сконструйоване й побачене учасницями й учасниками виставки, одночасно як симптом свого середовища і як інструмент його пізнання.
Досліджуючи матеріальні, культурні, інформаційні, ідеологічні, естетичні умови існування "українського тіла", осмислюючи чи апропріюючи активні в нашому соціальному просторі тілесні метафори, способи розуміння, репрезентації та оцінювання тілесності, художниці й художники перетворюють простір галереї на лабораторію, де дослід проводиться над кожним з відвідувачів, випробовуючи та проявляючи їхні когнітивні механізми, зони чутливості та системи суджень".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1300 | Додав: nowyny | Теги: Сергій Квіт, Могилянка, а лайно, президент НаУКМА, не виставка, Українське тіло, Ректор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]