Чт, 2024-03-28, 23:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:55
Визначено з чого складався челябінський метеорит
Інші останні Новини світу
Науковці Уральського федерального університету (Єкатеринбург), які брали участь в пошуку осколків метеорита, що вибухнув 15 лютого в небі над Челябінської областю, офіційно оголосили про виявлення метеоритної речовини.

З лабораторії в інтернеті провели трансляцію, показавши знайдені частинки небесного тіла: вони являють собою осколки чорного кольору розміром до 1 см, передає ИТАР-ТАСС. На екрані було видно три монітори комп'ютерів із зображенням метеорита, а також невеликий фрагмент темної речовини.

"Експедиція УрФУ привезла в університет уламки речовини, знайденого під Челябінськом. Учені повідомляють, це той самий метеорит", - йдеться в повідомленні в Twitter "Новини УрФУ".

Як відзначають фахівці, позаземна природа осколків підтверджена хімічними дослідженнями. Крім того, стало відомо про намір учених назвати метеорит на честь озера Чебаркуль.

"Ми буквально тільки що закінчили дослідження, ми підтверджуємо, що частинки речовини, знайдені нашою експедицією в районі озера Чебаркуль, дійсно мають метеоритну природу. Цей метеорит відноситься до класу звичайних хондритів, це кам'яний метеорит з вмістом заліза близько 10%. Швидше за все, йому буде присвоєно назву "метеорит Чебаркуль", - заявив член комітету РАН з метеоритів Віктор Гроховський.

Тим часом фахівці стверджують, що челябінський болід при вибуху розділився на мільйони дрібних частин, які могли подолати атмосферу. Науковий співробітник астрономічної обсерваторії "Ка-Дар" Станіслав Короткий повідомив, що радіус розльоту частинок приблизно дорівнює 100 квадратним кілометрам. За його словами, мікроскопічних частинок, які розносив вітер, можуть бути мільйони, передає Life News.

І дійсно, місцеві жителі почали знаходити поруч зі своїми будинками дивні чорні камені, схожі на уламки космічного об'єкта, відзначає видання.

Як виявилося, вже є і бажаючі купити цінні осколки. Дійсний член Російського товариства любителів метеоритики Дмитро Качалін повідомив, що вже дві людини залишили заявку на покупку челябінського метеорита. За його словами, ціна за нього може коливатися - за грам від тисячі до 66 тисяч рублів. Чим менше відшукають уламків, тим дорожче буде метеорит.

Раніше повідомлялося, що пошуки уламків метеорита, що вибухнув над територією Челябінської області, припинені, уламків не знайдено. Пошуки велися в озері Чебаркуль, що знаходиться в 1 км від однойменного міста, в районі села Звягіна (Чебаркульскій район) та села Куваші, під Златоустом.

Як повідомлялося, вранці в п'ятницю, 15 лютого, в Челябінській області впав метеорит. Він розколовся в атмосфері на кілька десятків великих уламків. Постраждали близько 1,2 тис осіб. Є пошкодження будівель, загальна площа розбитих стекол складає близько 200 тис кв метрів.

Фахівці NASA скорегували за новими даними розрахунки параметрів космічного тіла, що впало в п'ятницю, 15 лютого, в районі Челябінська, і прийшли до висновку, що цей об'єкт був значно більше, а викликаний ним вибух значно потужніший, ніж вважалося раніше - 0,5 мегатонни, що в 30 разів більше від потужності ядерної бомби, підірваної в Хіросімі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1149 | Додав: adminA | Теги: визначено, челябінський метеорит | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]