Пт, 2024-04-19, 20:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:53
Визначили переможців літературного конкурсу "Коронація слова" у Києві
Інші останні Культурні новини

4 червня у Києві пізно ввечері закінчилось урочисте нагородження переможців міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова". Змаганню рукописів та кіносценаріїв уже 15 років, і за цей час воно стало подією.

Церемонія нагородження тривала 4,5 години. 30 000 гривень та корону – головні нагороди конкурсу"Гранд Коронація" отримала львівська письменниця Галина Вдовиченко за її роман "Маріупольський процес".

"У мене зараз пульс 180, - розповідає Галина Вдовиченко, стоячи на сцені. - Я ще ніколи не була так сконцентрована на романі, як на цьому. Він мене настільки захопив, що ніяк не міг відпустити. Я прокидалась з думками про цей роман, в транспорті могла проїхати зупинку або загубити улюблені рукавички взимку. Раніше я думала, що писати про нашу з вами сучасність має хтось інший та трохи пізніше. Але коли з'явилась ідея, все пішло зовсім не так. З іншого боку, про що інше писати, як не про це? Це жива історія. Й ми живемо в середині неї".

Цього року особливу увагу приділяли кіносценаріям. Першу премію конкурсу в цій номінації отримав "Будинок "Слово"" киян Любові Якимчук та Тараса Томенка. Перемогу в жанрі "Кіносценарії для дітей" здобула робота "Вчорашній день" харків'янки Ольги Тарасової.

"Основною проблемою учасників було те, що всі вони намагались написати "Титанік", - розповідає голова журі "Гранд Коронації слова. Кіносценарії" Любомир Левицький:

"Я прочитав 22 кіносценарії та 6 сценаріїв мультфільмів, - розповідає український режисер та актор, член журі конкурсу Віктор Андрієнко. - Запам'яталась лише одна робота для мультфільму. Хтось написав українською мовою грузинську казку. Це було дуже смішно й несподівано".

"Взагалі вразило те, що серед кіносценаріїв відчувається вплив американського кінематографа, російських серіалів. Будь-який вплив мені здається неправильним в такій роботі. Для автора важливий має бути історичний контекст. Якщо є історія, то ти можеш її перетворити на трагікомедію, на трагедію, на бойовик. Згадайте, навіть більшість вестернів мають історичне підґрунтя", - говорить Андрієнко.

Першу премію серед п'єс отримала робота "Із Тарасом - через морок" Богдана Олександровського. У пісенній ліриці переміг Богдан Стельмах із своїм віршем "Між двома блокпостами".

Спеціальну премію від Андрія Кокотюхи "Золотий Пістоль" за Найкращий гостросюжетний детектив отримав киянин В'ячеслав Васильченко зі своює роботою "Tatoo. Читання по очах".

"Із сьогоднішнього дня в Україні заборонені деякі російські серіали, які пропагують нам ворожу ідеологію. Це місце має бути зайняте героями наших романів, - розповідає Васильченко. - Зомбо-ящік - це зараз найкраще джерело реклами. І нам потрібні герої, які не чекають, поки "згинуть вороженьки, як роса на сонці", а просто допомагатимуть один одному, допомагатимуть свої країні".

Цього року на конкурс надіслали більше шести тисяч рукописів.

З детальним списком переможців "Коронація Слова-2015" та "Гранд Коронації" можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, конкурс "Коронація слова" заснували Тетяна та Юрій Логуш у 1999-му. У різні роки його переможцями були Василь Шкляр, Галина Вдовиченко, Лариса Денисенко та 10 разів - Андрій Кокотюха.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 978 | Додав: adminA | Теги: киеве, Коронация слова, победителей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]