Вт, 2024-04-23, 13:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:44
Влада дає Майдану 5 днів на розблокування
Інші останні Політичні новини

19:10. Пікетників біля київського гуртожитку, де, орієнтовно, живуть працівники "Беркута" та їхні родини, закидали яйцями.

Яйця кидали безпосередньо з гуртожитку його мешканці, які при цьому кричали, щоб пікетувальники замовкли і не скандували свої гасла, передає УНІАН.

Також група молодих людей в чорному з другого поверху гуртожитку показує пікетникам непристойні жести.

Пікет на даний час продовжується. Пікетники скандують: "Міліція з народом".

19:05 Близько 100 осіб розпочали пікетування штабу київського спецпідрозділу "Беркута" на Червонозоряному проспекті. Мітингувальники підійшли безпосередньо до входу будівлі, в якій базується київський "Беркут", але вхідні двері виявилися наглухо замкненими, незважаючи на вимоги пікетників, до них ніхто не вийшов.

Пікетники обклеїли зовнішню стіну штабу "Беркута" фотографіями побитих спецназівцями людей, а також фото спецназівців, які, за словами пікетувальників, брали участь у побитті.

Пікетники також тримають транспаранти з написами "Беркут" - давай, до побачення!", "Нас б'ють за наші гроші".

Як зазначила одна з учасниць пікету, сьогодні спецназівці відзначають 25-річчя утворення "Беркута". Очевидно, за її словами, це буде останній день народження цього загону.

"Як відомо, в природі беркути довго не живуть", - додала вона.

Також частина мітингувальників попрямувала від штабу "Беркута" до гуртожитку, де, за інформацією протестуючих, проживають "беркутівці" та їхні родини. Двері в гуртожиток виявилися замкненими . У вікнах фойє гуртожитку видно спецназівці у спорядженні і з автоматами.

Коли хтось починає заглядати у вікна гуртожитку, вони починають зі свого боку світити в очі ліхтарями.

19:00. Біля Генпрокуратури триває мітинг проти затримання учасників Євромайдана в Києві. В акції беруть участь близько 1 тисячі осіб. Вони вимагають звільнення з-під варти затриманих і побитих на Банковій активістів.

Також біля ГПУ обладнаний невеликий пункт харчування для мітингуючих і розбито невеликий намет.

У самій будівлі Генпрокуратури підвищені заходи безпеки. У дворі знаходиться спецпідрозділ "Беркут", а відвідувачів прокуратури пускають всередину з бокового входу - приймальні громадян.

Тим часом на Майдані Незалежності триває установка великих наметів з обігрівом. На даний момент мітингувальники встановлюють намет на розі Інститутської та Хрещатика.

Також постійно здійснюється підвіз дров для опалення, а також продуктів харчування.

17:50. Сьогодні затримали двох осіб, причетних до заворушень на вул. Банковій 1 грудня (штурм адміністрації президента). Про це на брифінгу заявив заступник прокурора Києва Сергій Софієв.

"Сьогодні відбулося затримання двох осіб, причетних до подій, пов'язаних з так званим "бульдозером ", тобто ті події, які відбулися на Банковій", - сказав Софієв. При цьому заступник прокурора не назвав цих людей, але зазначив, що один з них є членом громадської організації "Дорожній контроль".

14.30. Близько 300 осіб пікетують будівлю, в якому розташований столичний главк міліції. Учасники акції, переважна більшість з яких молодь, підійшли практично впритул до центрального входу, і вимагають звільнення, на їхню думку, безневинно затриманих за масові заворушення 1 грудня біля Адміністрації президента. При цьому вони скандують: "Свободу невинним!". 14:10. У Василькові під будівлею, де розташований Коледж авіаційного університету та військова частина, стоять близько 70 людей та 25 машин. Серед них, щонайменше 5 священиків. Люди кажуть, що простояли тут всю ніч, блокуючи виїзд автобусів з правоохоронцями в напрямку Києва.

Ці автобуси, на переконання людей, перебувають на території військової частини. Міліції біля частини майже немає, ситуація – спокійна. Учасники акції розповіли, що з військової частини, яка займає величезну територію, кілька виїздів і невідомо, чи їх хтось блокує, передає ВВС-Україна.

13:40. Штаб національного спротиву оприлюднив список речей, які потрібні Євромайдану. Як повідомили у прес-службі ВО "Батьківщина”, Штаб звертається до небайдужих киян з проханням допомогти учасникам акції протесту у центрі столиці.

На даний час Майдану потрібно: теплі речі (рукавиці, шкарпетки, шапки, куртки, взуття); військові намети; пінопласт на підлогу; одноразові станки для гоління; пластикові столи, стільці; каструлі для кип`ятіння води; цвяхи; фрукти, овочі; поповнення рахунку для всіх операторів мобільного зв`язку; повітряні обігрівачі; плівка для накриття наметів; мітли, совки; одноразовий посуд; грілки для рук.

13:20. На флагштоці Київської міської ради піднято прапор Європейського Союзу. Церемонія відбулася відповідно до рішення загальних Зборів киян, які тривають у будівлі КМДА. За словами ініціаторів церемонії, членів президії загальних Зборів, прапор Євросоюзу мав бути вивішений з першого дня Євромайдану на знак приналежності міста Києва до Європейського співтовариства та підкреслюючи європейський вибір киян. Наразі перед входом до будівлі КМДА можна побачити державний прапор України, прапор ОУН, прапор Києва та прапор ЄС.

12:55. Під будівлею Міністерства внутрішніх справ України, напроти центрального входу відбувається мітинг. Близько 400 людей, судячи з плакатів – із різних регіонів України, скандують: "Беркуту" - ганьба!" та "Захарченка – у відставку!", а також співають Державний гімн України.

Крім того, мітингувальники вимагають назвати прізвища тих "беркутівців", які у ніч з 29 на 30 листопада силою із застосуванням спеціальних засобів розігнали мирних протестуючих на Майдані Незалежності у Києві та порушити проти них кримінальні справи.

Активісти, які виступають перед мітингом, пропонують перейменувати "беркут" у "стерв’ятник", адже, за їхніми словами, "тільки стерв’ятники нападають на те, що лежить і вже не може ходити". Також вони закликають інших співробітників МВС "не чинити зло", передає УНІАН.

12:30. Опозиція має намір в четвер, 5 грудня, вивести людей для блокування судів. Про це перед присутніми біля Верховної Ради заявив лідер партії "УДАР" Віталій Кличко. "До нас приєднується все більше і більше людей. Сьогодні ми будемо блокувати суди, тому що вони "кишенькові". Вони зробили так, що хлопців , яких побив "Беркут", зробили винними", - сказав Кличко.

"Ми бачимо, що це велика політична криза. Ми будемо робити все для того, щоб тиснути на владу мирно. Ніяких провокацій!", - звернувся він до мітингувальників.

12:10. Судові пристави у своєму рішенні мають зачитати звернення до конкретних людей про звільнення будівлі Київської міської адміністрації, заявив керівник секретаріату президії загальних зборів киян, голова юридичної групи Дмитро Ільченко (представник "Батьківщини").

"Якщо вони принесуть припис звільнити Київраду, то в ньому має бути написано, хто конкретно (поіменно - ІФ) повинен звільнити будівлю. І той, хто конкретно повинен звільнити, піде до апеляційного суду, й після апеляційного розгляду ми ухвалюватимемо рішення", - сказав він на брифінгу журналістам біля будівлі мерії Києва в четвер. Д.Ільченко наголосив, що судове рішення в Україні може стосуватися тільки того, проти кого його прийнято. "Якщо це рішення не ухвалено стосовно конкретних людей, які тут перебувають, і якщо в цьому рішенні не перераховано всіх людей за прізвищами, котрі мають залишити КМДА, то це рішення не матиме ніякої правової сили", - заявив Д.Ільченко.

Мітингувальники також нарікають на те, що про рішення прийти до будівлі КМДА судових приставів вони дізналися зі ЗМІ й на "сайті".

11:30. Державні виконавці прийшли до будівлі Кабінету Міністрів України й оголосили рішення Шевченківського райсуду Києва про заборону блокування адміністративних будівель.Під час оголошення рішення на місці подій був присутній виконувач обов’язків начальника міліції Києва Валерій Мазан. Після оголошення він заявив журналістам, що це рішення має бути виконане впродовж п’яти днів, після чого міліція вживатиме заходів для забезпечення рішення суду, передає "Інтерфакс-Україна".

Прихід судового виконавця і правоохоронців учасники акції, яких у цей момент було кількасот, зустріли досить агресивно, кричали "Ганьба!". Мазан пояснював журналістам і протестувальникам, що блокування будівель - це порушення законодавства, а рішення суду, згідно з яким вони повинні розблокувати адмінбудівлі, підлягає виконанню.

Неодноразово Мазану було адресовано запитання, чи застосовуватиме міліція силу й чи розганятиме мітингувальників після закінчення 5-денного терміну з моменту ухвалення рішення 4 грудня, проте в. о. начальника міліції Києва уникнув чіткої відповіді. "Вони (мітингувальники) мають забезпечити роботу та життєдіяльність державних установ", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, якими засобами виконуватиметься рішення суду, якщо мітингувальники продовжать блокування адмінбудівель, В.Мазан зазначив: "Усі вони будуть використані, щоб рішення суду було виконано". "Рішення суду, як ви бачите, виконується мирно. Ми сподіваємося, громадяни України виконуватимуть закони України. Вони повинні виконати рішення суду", - сказав він журналістам.

Відповідаючи на запитання про те, чи можливий силовий розгін, в. о. начальника главку сказав: "Ми вживаємо всіх заходів для мирного вирішення цієї ситуації. Передусім рішення суду має бути виконане. Максимально ми роз'яснюватимемо людям, що вони повинні виконувати рішення суду". Мазан особливо наголосив, що в рішенні суду зазначено термін виконання впродовж п’яти днів, а рішення датоване 4 грудня.

Довідка

Масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада після оголошення урядом про призупинення підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося оформити на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

О 4:00 30 листопада влада грубою силою розігнала мирний мітинг студентів. Бійці спецпідрозділу "Беркут" почали витісняти з Майдану Незалежності активістів, які залишалися на мітингу на підтримку євроінтеграції країни. За інформацією очевидців, "Беркут" бив кийками всіх без розбору - молодих людей, дівчат. Били ногами, тягли по землі.

35 учасників акції на захист євроінтеграції були затримані міліцією, 7 осіб шпиталізовані. Пізніше всіх затриманих відпустили.

У свою чергу опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Створено штаб національного опору.

Того ж дня президент України Віктор Янукович заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які сталися в ніч на Майдані Незалежності" і зажадав від Генеральної прокуратури України терміново надати українському суспільству результати негайного та об'єктивного розслідування для належного покарання винних.

1 грудня сотні тисяч українців вийшли на мітинги протесту в Києві та регіонах. Опозиція провела Народне віче на Vайдані і оголосила про початок загальнонаціонального страйку з вимогою відставки Кабміну і президента.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Янукович хоче скликати Раду національної безпеки та оборони України та оголосити надзвичайний стан в Україні.

Учасники акції протесту 4 грудня заявили, що почнуть цілодобове пікетування Адміністрації президента, якщо президент протягом двох днів не виконає вимог опозиції: відставка Кабміну, звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 906 | Додав: adminA | Теги: влада, розблокування, 5 днів, євромайдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]