Чт, 2024-03-28, 23:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:32
Влада не може порозумітися з "чорнобильцями", зріють нові протести
Інші останні Політичні новини

Завтра у центрі Києва обіцяють влаштувати всеукраїнський страйк, на який хочуть зібратися опозиція, "чорнобильці" з "афганцями" і ще низка громадських організацій, щоб висловити вкотре свої вимоги до влади, пише газета "Сегодня".

Перші - звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко, другі - повернути їм колишні пенсії, треті - відправити у відставку владу за смерть шахтаря в Донецьку. Обіцяють, що мітинги можуть затягнутися на тиждень.

Разом з тим Донецький міський голова Олександр Лук'янченко вважає, що протестна акція "чорнобильців" зайшла в глухий кут, і місцева влада не може вирішити їхні проблеми, повідомляє УНІАН.

"Акція протесту зайшла в глухий кут. На сьогодні місцева влада не може вирішити ті питання, які там стоять. Попереду діалог і розуміння, а там цього розуміння немає, більше політики в цих питаннях і вимог", - сказав міський голова.

За його словами, на рівні міської ради надається допомога ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, але ні міська, ні обласна влада не може забезпечити рішення суду про виплату пенсій їм у повному обсязі.

"Те, що можуть органи місцевого самоврядування, вони це роблять. Ми щільно працювали, працюємо і будемо працювати з міською організацією "Союз Чорнобиль". Якщо говорити конкретними цифрами, то за рахунок міського бюджету ми видали квартири ліквідаторам-"чорнобильцям". Назвіть місто, яке цього року дало таку кількість житла", - заявив Лук'янченко.

Коментуючи смерть одного з учасників акції протесту "чорнобильців" в Донецьку, Геннадія Конопльова, мер назвав інцидент трагедією, але не зміг назвати винних у ній.

"Все, що сталося, безумовно, - трагедія, помер чоловік. Немає жодних коментарів, просто потрібно висловити співчуття родині померлого... Називати винних можуть тільки політики сьогодні. Президент дав завдання Генпрокуратурі провести розслідування цього випадку, щоб визначити ступінь провини", - сказав Лук'янченко.

Нагадаємо, що віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що готовий йти на компроміс з "чорнобильцями", однак уряд не має 170 млрд грн.

Ще з початку листопада "чорнобильці" вимагають виконати рішення судів про призначення пенсій, погашення заборгованості з виплат компенсацій і поточних пенсій, а також порушити кримінальні справи проти винних у невиконанні рішень судів про призначення "чорнобильцям" пенсій.

У зв'язку з цим вони неодноразово брали штурмом Раду і пікетували уряд. Крім того, на сході України проходять акції голодування "чорнобильців". Під час демонтажу намету такої акції в Донецьку померла людина. Вчора "афганці" і "чорнобильці" пікетували Кабмін не тільки через соцвиплати, а й через смерть колеги.

Раніше "регіонали" "пожаліли" людей, які брали участь в протестах, однак застерегли, що в бюджеті відсутні кошти, щоб оплачувати пільги всім незахищеним верствам населення. У Пенсійному фонді також кажуть, що закінчилися гроші на пільговиків та їхні судові компенсації.

Проте влада обіцяє підвищення пенсій та виплат пільговикам з наступного року. Пенсії інвалідам-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС збільшаться більш ніж удвоє вже з 1 січня 2012 року, підвищення має пройти в три етапи.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1095 | Додав: adminA | Теги: зріють нові протести, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]