Пт, 2024-03-29, 10:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:17
Влада обіцяє витратити "зайві" гроші в 2012 році на електорат
Інші останні Економічні новини

Додаткові доходи загального фонду держбюджету в 2012 році складуть 42 млрд грн. Цей ресурс буде витрачений на соціальні програми, наприклад на підвищення мінімальної зарплати, пенсій, допомоги сім'ям з дітьми, пільг та субсидій на послуги ЖКГ, а також напідтримку шахтарів та міліціонерів. Експерти впевнені, що Верховна рада не піде на скорочення цих витрат напередодні парламентських виборів, тому держбюджет буде прийнятий у запропонованій редакції, пише газета "Комерсант-України".

З аналітичної записки Міністерства фінансів про основні напрямки проекту держбюджету на 2012 рік випливає, що доходи загального фонду бюджету в порівнянні з 2011 роком зростуть на 14%, або на 42 млрд грн (до 341 млрд грн), що погоджено з Міжнародним валютнимм фондом. Згідно з Бюджетним кодексом, проект держбюджету повинен бути поданий в парламент до 15 вересня. Тому вже вчора уряд на закритому засіданні приступив до розгляду законопроекту.

При формуванні показників були враховані як зростання самих доходів - на 39 млрд грн, так і скорочення витрат на 3 млрд грн, які "мали разовий та періодичний характер". Будуть також скорочені дефіцити бюджетів Пенсійного фонду (до 0,2% ВВП) і НАК "Нафтогаз Україна" (0,8%). Дефіцит держбюджету плануєтся в рамках 1,5% ВВП, сумарний - не більше 2,5%. Таким чином, тільки на дотаціях Пенсійному фонду (2,2 млрд грн) у наступному році буде зекономлено 15,6 млрд грн.

Отриманий додатковий ресурс Кабмін витратить на соціальні програми. Більше за все піде на збільшення мінімальної зарплати (середньорічний ріст до 1098 грн) - 16,2 млрд грн, і на доплати освітянам, працівникам медичної та культурної сфер, а також на дотації на виплату пенсій - сумарно 8,1 млрд грн. На допомогу сім'ям з дітьми, пільги та субсидії на оплату послуг ЖКГ, а також пільговий проїзд буде витрачено ще 5,6 млрд грн, а 20-відсоткове зростання зарплати шахтарів оцінено в 1,4 млрд грн. Ще по 1 млрд грн виділять на проведення перепису населення; на компенсацію МВС доходу, який відомство втратило після скасування техогляду, проведення в чотирьох областях експерименту в сфері охорони здоров'я. Великі суми підуть на обслуговування держборгу (7,2 млрд грн), оплату енергоносіїв (2 млрд грн), дотації місцевим бюджетам (1,4 млрд грн).

Нерозподілені капітальні витрати становлять поки 23,6 млрд грн, не рахуючи 3,3 млрд грн на проведення Євро-2012. Ефективним було б спрямувати цю суму на інфраструктурні проекти, наприклад модернізацію і будівництво нафто-і газопроводів, вважає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. Слід зазначити, що обсяги субвенцій на будівництво та утримання доріг зростуть майже на 15%, витрати на аграрний сектор - на 8,3%. Цей варіант бюджета міністр фінансів Федір Ярошенко минулої п'ятниці назвав бюджетом економічного зростання та недопущення проникнення другої хвилі світової кризи в реальний сектор економіки.

Експерти не поділяють оптимізму пана Ярошенка. Зростання доходів бюджета на 42 млрд грн Олексій Молдован називає невеликим, а з урахуванням дефлятора ВВП цей показник взагалі майже дорівнює рівню інфляції. Економісти вважають проект бюджету соціально спрямованим, що цілком очікувано в рік парламентських виборів. "Зростання соцвитрат максимально стримувався у поточному році. Кабмін беріг гроші на 2012 рік ", - відзначає пан Молдован. У той же час старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський вважає, що в проекті бюджету мало уваги та фінансування відводиться саме адресної соціальної допомоги. Аналітики сумніваються, що депутати будуть занадто змінювати параметри бюджету - напередодні виборів вони погодяться з його соціальною спрямованістю.

Нагадаємо, що за словами міністра фінансів Федора Ярошенка у проект державного бюджету України на 2012 рік буде закладений дефіцит на рівні не більш ніж 2,5% валового внутрішнього продукту (ВВП) і проект бюджету-2012 формуватиметься на принципах, спрямованих на зростання економіки.

Як повідомлялося, доходи державного бюджету України в січні-серпні 2011 року становили 201,832 млрд грн, або 67,5% річного плану. У січні-серпні 2011 року до загального фонду держбюджету України надійшло 169 млрд 633,2 млн грн. До спеціального фонду держбюджету за січень-серпень 2011 року надійшло 32 млрд 198,6 млн грн (з урахуванням власних надходжень бюджетних установ і субвенцій з місцевого бюджету).

Держбюджет України на 2011 рік (з урахуванням змін) затверджено з доходами 299,197 млрд грн і витратами - 337,639 млрд грн. Граничний дефіцит держбюджету України в 2011 році встановлено на рівні 35,343 млрд грн.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1233 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]