Пт, 2024-03-29, 01:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:40
Влада пішла на поступки, але опозиція мітингує під Конституційним судом
Інші останні Політичні новини
У парламентській більшості погодилися виконати частину вимог опозиції, необхідних для розблокування роботи Верховної Ради. Одну з них - про призначення місцевих виборів у Києві - буде розглянуто вже у вівторок. У разі успішного голосування мер столиці та депутати Київради можуть бути обрані вже 16 червня, а їхні повноваження будуть діяти до 2015 року. У Партії регіонів заявили, що не голосуватимуть до рішення Конституційного суду (КС). В опозиції у відповідь готують масові акції протесту біля будівлі КС, пише "Комерсант-Україна".

10 квітня голова Ради Володимир Рибак заявив, що представники опозиції і парламентської більшості досягли компромісу щодо роботи парламенту наступного пленарного тижня. "Ми домовилися з опозицією, що питання, які у них є, ми поставимо на тижні (пленарний) з 16 по 19 квітня і задовольнимо всі вимоги", - заявив він. Спікер уточнив, що серед документів, які готуються до розгляду, - законопроекти про скасування пенсійної реформи, а також про вибори мера Києва і депутатів Київської міськради.

Нагадаємо, що 2 квітня Верховна Рада провалила голосування за проект постанови голови парламентської фракції "УДАР" Віталія Кличка №1030 про проведення 2 червня чергових виборів у Києві. Після цього, вимагаючи негайного початку виборчої кампанії в столиці, скасування пенсійної реформи, а також відставки уряду Миколи Азарова, представники опозиції заблокували парламентську трибуну.

Народний депутат Володимир Бондаренко ("Батьківщина") заявив, що єдиний альтернативний проект постанови - №1034, присвячений призначенню виборів у Києві, був зареєстрований його колегою Володимиром Яворівським ("Батьківщина"). Цей документ передбачає проведення виборів у Києві в наступну неділю по закінченні 60-денного терміну після ухвалення цього документа. Отже, якщо Верховна Рада схвалитье документ 16 квітня, то вибори в Києві можуть відбутися 16 червня.

Слід зазначити, що на переговорах лідерів фракцій, які проходили після невдалої спроби призначити вибори в Києві, в опозиції пропонували Партії регіонів розглянути законопроект Володимира Яворівського чи спільно розробити новий, проте в ПР відповіли відмовою. "На жаль, жодних зрушень (у переговорах) ми не спостерігаємо", - заявив тоді голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

Незважаючи на заяву Володимира Рибака, в опозиції не вірять у позитивний результат голосування. "Крім відсутності дати виборів, законопроект Яворівського передбачає обрання мера Києва і депутатів Київради зі скороченим терміном повноважень - до 2015 року, але в Партії регіонів будуть затягувати з цим питанням і, як і раніше, скажуть, що очікують рішення Конституційного суду, який має визначити дату виборів", - зазначив Володимир Бондаренко.

Сьогодні представники опозиції проведуть мітинг біля будинку Конституційного суду, який почне розглядати подання депутатів Партії регіонів щодо київських виборів.

У Партії регіонів стверджують, що у законопроекту Володимира Яворівського немає перспективи. "Ми будемо голосувати з виборів у Києві тільки після рішення Конституційного суду, який повинен сказати: у Києві необхідно проводити чергові або позачергові вибори!" - заявив член парламентського комітету з державного будівництва і місцевого самоврядування Анатолій Близнюк (Партія регіонів).

Довідка

19 березня до КС надійшло подання 48 народних депутатів стосовно тлумачення низки положень Конституції та закону про місцеві вибори, що стосується місцевих виборів у Києві.

Один з авторів подання, народний депутат Віталій Журавський повідомив, що депутати просять КС пояснити, чи можуть чергові вибори в органи місцевого самоврядування проводитися не одночасно, а в різні часові проміжки.

Опозиція наполягає на призначенні дати місцевих виборів у Києві на початок червня поточного року. Профільний комітет Верховної Ради рекомендував призначити їх на 2 червня. На думку опозиції, це мають бути чергові вибори, тому термін повноважень обраних на них депутатів і міського голови столиці має становити 5 років.

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко також наполягає, що Верховна Рада мусить ухвалити закон, який би передбачав проведення виборів у Києві в два тури. 18 березня він наголосив, що мають бути внесені зміни до нині чинного законодавства, які б допомогли запобігти фальсифікації виборів та використанню адміністративного ресурсу.

21 березня Верховна Рада взяла за основу проект постанови про призначення на 2 червня 2013 року виборiв мера Києва й депутатiв Київради. За таке рiшення проголосували 293 депутати з 365 зареєстрованих у залi.

26 березня лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Конституційний суд України одержав вказівку перенести вибори в Києві на 2015 рік.

29 березня Конституційний суд України відкрив провадження у справі про вибори в Києві.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: поступки, влада, Конституційний суд, опозиція, мітинг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]