Ср, 2024-04-24, 15:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:09
Влада поділиться з кредиторами всією інформацією про громадян
Інші останні Політичні новини

Влада готова надати кредитним установам доступ до більшості державних баз даних, які допоможуть банкам краще оцінювати платоспроможність клієнтів і не допускати випадків кредитного шахрайства.

Президент Віктор Янукович доручив Нацбанку, Мін'юсту, Мінфіну та Нацкомфінпослуг забезпечити "фінансово-кредитні установи можливістю перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників, зокрема шляхом доступу до інформації про таких позичальників у відповідних базах даних держорганів", повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Доручення Адміністрації президента - реакція на прохання банкірів. Однак доступ до такої інформації забезпечать усім учасникам ринку, в тому числі кредитним спілкам і фінансовим компаніям.

"Банкам необхідний доступ до реєстру сплати податків, оскільки це є одним з головних показників. Буває, що банк видає кредит, а виявляється, що людина ніде офіційно не працює, не отримує зарплати і не платить податків", - розповідає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Як зазначають банкіри, достовірна інформація з держреєстрів потрібна для запобігання шахрайства та мінімізації кредитних ризиків банків.

"Хотілося б отримувати інформацію про заробітну плату позичальника з податкової служби, дані з Пенсійного фонду, адресного бюро - щодо місця реєстрації, а також відомості про наявність судимостей, про реєстрацію автотранспорту - з ДАІ, про наявність нерухомості - з БТІ", - говорить голова правління "Астра Банку" Михайло Власенко.

"Доступ до баз БТІ та ДАІ дозволить банкам оцінити наявність майна у позичальника. А доступ до бази платників податків - рівень доходів клієнта", - пояснює заступник голови правління банку "Національний кредит" Людмила Міщук.

Також у банків є потреба в інформації із земельного кадастру. У прагненні дізнатися все про клієнтів банкіри хотіли б навіть розкривати лікарську таємницю.

"Вкрай необхідно було б одержати доступ до держреєстру наркологічних і психоневрологічних диспансерів про осіб, які перебувають на обліку. Проте враховуючи, що дана інформація є лікарською таємницею, доступ до неї малоймовірний", - визнає директор департаменту роздрібного обслуговування "Ідея Банку" Роман Косило.

Оскільки частина цих даних є персональними, банки зможуть отримувати доступ до них тільки з дозволу клієнта, пояснюють юристи. Відповідно до закону "Про захист персональних даних", передача відомостей можлива тільки з дозволу суб'єкта персональних даних. Без його згоди передавати дані дозволяється лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту країни та прав людини. Чи підпадає під ці визначення бажання банків не допустити видачі "поганих" кредитів, в законі не вказано.

Нагадаємо, Державна служба спезв’язку та захисту інформації розробила зміни до закону "Про телекомунікації", у яких пропонується запровадити обов’язкові договірні відносини під час купівлі абонентами SIM-карт у мобільних операторів.

Зазначимо, що міліція, знаючи ім'я власника мобільного номера, буде мати доступ до даних електронної пошти і акаунтів у соцмережах, якщо схвалять законопроект Держслужби зв'язку.

Відновлення банківського сектору України стримується все ще значним обсягом проблемних кредитів, вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch.

У 2011 році повідомлялось, що громадяни не зобов'язані заповнювати анкети банків, розроблені для виявлення доходів, отриманих злочинним шляхом. Національний банк роз'яснив, що клієнти мають повідомляти банку паспортні дані й ідентифікаційний код, а іншу інформацію – лише за власним бажанням.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 977 | Додав: nowyny | Теги: кредитори, влада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]