Пт, 2024-03-29, 11:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:12
Влада рапортує про прогрес по всьому списку Фюле
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Список індикаторів готовності України до підписання Угоди про асоціацію (УА) дає змогу Києву говорити про достатній прогрес у всіх сферах, упевнений представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв, пише "КоммерсантЪ-Украина"

Єлісєєв впевнений, що якщо порівняти нинішню ситуацію з тією, яка була кілька місяців тому, то різниця в шансах України на підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом дуже велика.

"Є позитивні тенденції, ми досягаємо прогресу за критеріями, визначеними у висновках Ради ЄС від 10 грудня 2012 року", - заявив Єлісєєв.

Також представник України при ЄС зазначає, що позиція ЄС полягає в тому, що Україна повинна досягти суттєвого прогресу, але від неї не вимагається стовідсоткового виконання критеріїв.

"У Європі всі розуміють, що фундаментальні реформи, згадані в грудневих висновках Ради ЄС, неможливо втілити за такий короткий період. Я можу відповідально заявити, що українська сторона досягла прогресу за всіма 11 критеріями так званого списку Фюле, і станом на сьогодні у нас дуже хороші шанси для підписання Угоди.

Додатковою підставою для оптимізму став той євроінтеграційний драйв, який з'явився нещодавно і в суспільстві, і у Верховній Раді, де консолідуються всі зусилля на підтримку УА", - підкреслив він.

Водночас Єлісєєв не дає стовідсоткових гарантій підписання угоди у Вільнюсі.

"Гарантія підписання буде тільки тоді, коли сторони сядуть за стіл і візьмуть ручки. Ось тоді я визнаю, що впевненість - стовідсоткова. Це розуміють і в Києві. Я вважаю, зараз було б безвідповідально говорити, що у нас вже є гарантія підписання УА на вільнюському саміті", - заявив дипломат.

Також, кажучи про прогрес у виконанні вимог ЄС, Єлісєєв зазначив:

"Вимоги ЄС розділені на три блоки. Перший - питання пов'язані з виборами, другий - реформування правосуддя і третій - імплементація порядку денного асоціації. Щоб детально розповісти про виконані завдання, мені потрібно буде години дві-три, тому пропоную коротко зупинитися на найбільш чутливому - другому - блоці.

У "матриці Фюле" до цього блоку належить кілька десятків індикаторів, за якими оцінюється наш прогрес. Назву найважливіші з них.

Це реформа прокуратури, Кримінального кодексу, Вищої ради юстиції, імплементація Кримінального процесуального кодексу, закону про адвокатуру, створення та імплементація Національного превентивного механізму (запобігання тортур - ред.), конституційні зміни для посилення незалежності суддів, забезпечення виконання рішень Європейського суду з прав людини, поліпшення умов утримання ув'язнених і питання, пов'язані з кримінальним переслідуванням окремих осіб.

Перегляньте список, і ви погодитеся, що відчутний прогрес досягнуто по кожному з них. Можна хіба що виокремити закон про прокуратуру (проект проходить експертизу Венеціанської комісії і поки що не зареєстрований Верховною Радою - ред. ), але я сподіваюся, що до саміту Рада схвалить його хоча б у першому читанні.

З інших успішно виконаних критеріїв відзначу розширення повноважень Рахункової палати, прийняття низки антикорупційних законів, стратегії реформування системи управління державними фінансами. Зауважте, ці кроки не стосуються якихось точкових проблем, вони змінюють основи тих чи інших процесів у державі".

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 18 вересня, схвалив проект Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та його державами-членами. У серпні цього року уряд оприлюднив проект угоди на сайті Кабміну. Документ викладено на 236 сторінках.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 864 | Додав: adminA | Теги: списку Фюле, Прогрес, влада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]