Чт, 2024-04-18, 20:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:07
Влада України не готова йти на умови МВФ і шукає йому альтернативу
Інші останні Економічні новини

Ні уряд України, ні Янукович не готові підвищити тарифи на газ для населення, і це є основною проблемою на переговорах з МВФ. Про заявив сьогодні, 22 лютого, віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Позиція МВФ залишається жорсткою щодо тарифів... Ні уряд, ні президент не готові до підвищення тарифів, і це є основною проблемою для переговорів з МВФ", - сказав він.

Тігіпко зазначив, що уряд шукає компенсатори й альтернативні пропозиції для того, щоб не підвищувати тарифів. Зокрема, тривають переговори зі Світовим банком.

"Ми шукаємо компенсатори, альтернативні пропозиції. Наразі таку програму ми розробляємо зі Світовим банком. Ми чекаємо приїзду нового представника Світового банку в Молдові, Бєларусі та Україні, який має приїхати на початку березня, і спробуємо разом із ним опрацювати альтернативні пропозиції", - заявив Тігіпко.

Зазначимо, раніше президент України заявив, що до кінця поточного року тарифи на житлово-комунальні послуги у всіх регіонах України необхідно привести до економічно обґрунтованого рівня. Для більшості громадян це означає саме подорожчання.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд наполягає на необхідності підвищення цін на газ для населення України на 30% і для підприємств комунальної теплової енергетики (ТКЕ) на 58%.

Після президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, й наприкінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (близько 15,6 млрд дол). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

Програма stand-by передбачала надання Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, в разі успішного продовження співпраці.

Однак місія фонду, що працювала торік у березні в Києві, не змогла рекомендувати раді директорів позитивного рішення щодо чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

Місія МВФ 4 листопада поширила заяву за підсумками роботи в Києві з 25 жовтня по 3 листопада, згідно з якою вона взяла паузу, щоб додатково відпрацювати технічні питання.

Тігіпко повідомив, що Україна розраховує продовжити співпрацю з МВФ

Україна розраховує продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомив віце-прем'єр Сергій Тігіпко. "Я все зроблю для того, щоб цю програму не було згорнуто. Йти на такі ризики в такий тяжкий час і залишатися без підтримки міжнародних фінансових організацій - це погано для країни", - сказав він.

Водночас Тігіпко вважає, що навіть у разі зриву програми співпраці з МВФ Україна зможе знайти інші резерви для підтримки своєї економіки.

"У країні при всіх заявах про тяжке становище величезна кількість резервів, які можна включити, але, проте, все це може бути погано сприйнято як внутрішніми, так і зовнішніми інвесторами", - зазначив віце-прем'єр.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1015 | Додав: nowyny | Теги: україна, МВФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]